06 oktober 2022

Shannen Moser - The Sun Still Seems To Move

Shannen Moser kleurt op The Sun Still Seems To Move op zeer fraaie wijze buiten de lijntjes van de traditionele folk, wat een bijzonder mooi en intiem album oplevert, dat zich steeds nadrukkelijker opdringt
De vorige twee albums van Shannen Moser (die overigens ook zeer de moeite waard zijn) zijn me niet opgevallen, maar het deze week verschenen The Sun Still Seems To Move is prachtig. Het is een album dat past in het hokje folk of zelfs wat traditioneel klinkende folk, maar het is zeker geen 13 in een dozijn folkalbum. Het is een album dat opvalt door een bijzondere en ook bijzonder mooie instrumentatie, door zang met veel emotie en zeggingskracht en door veelzijdige songs die zich stuk voor stuk flink opdringen. Het is behoorlijk dringen in het genre waarin Shannen Moser zich beweegt, maar The Sun Still Seems To Move springt er in dit genre flink uit.


We hebben momenteel zeker geen gebrek aan wat traditioneel aandoende folkalbums. Het zijn albums in een genre dat ik absoluut kan waarderen, al vind ik het onderscheidend vermogen van de wat traditioneler klinkende folkalbums meestal beperkt, waardoor ik niet heel veel van dit soort albums oppik. 

The Sun Still Seems To Move van Shannen Moser heeft wat mij betreft echter niet te klagen over onderscheidend vermogen, want ik was al na een paar tracks diep onder de indruk van het nieuwe album van de muzikant, die zichzelf ziet als een non-binair persoon en daarom wil worden aangesproken met they/them, wat ik in grammaticaal opzicht nog steeds een uitdaging vind. 

The Sun Still Seems To Move is het derde album van de muzikant uit Philadelphia, Pennsylvania, die me tot voor kort eerlijk gezegd niet was opgevallen. Met The Sun Still Seems To Move valt Shannen Moser wel op en dat doet de Amerikaanse muzikant in meerdere opzichten. 

Het derde album van Shannen Moser is allereerst prachtig ingekleurd. Bij een traditioneel aandoend folkalbum verwacht je een redelijk sobere instrumentatie met een hoofdrol voor de akoestische gitaar. The Sun Still Seems To Move is op zich een redelijk sober ingekleurd album, maar met enige regelmaat klinken de songs van Shannen Moser wat voller en bovendien zet de Amerikaanse muzikant veel instrumenten in op het nieuwe album. 

De meeste songs hebben een sobere basis met akoestische gitaar en/of piano, maar de muziek van Shannen Moser wordt op fraaie wijze verder ingekleurd met elektrische gitaren, banjo, lap steel, elektronica en een flink assortiment strijkers (cello, viool) en blazers (klarinet, saxofoon). The Sun Still Seems To Move klinkt hierdoor anders dan het gemiddelde folkalbum van het moment, al is de inkleuring van de songs van Shannen Moser wel subtiel en akoestisch genoeg om voor folk door te gaan. 

Ook in vocaal opzicht onderscheidt het derde album van de muzikant uit Philadelphia zich makkelijk van de concurrentie in het genre. Shannen Moser heeft een mooie stem, die gemaakt is voor folk, maar vertolkt de songs op het album ook met veel gevoel en expressie, waardoor het niet moeilijk is om direct van het album te houden. De incidenteel ingezette en fraaie achtergrondzang vergroot de impact van de lead zang alleen maar. 

Een flinke dosis melancholie doet de rest en voorziet de songs van Shannen Moser van een persoonlijk en intiem karakter. Hiermee zijn we er nog niet, want ook de songs op The Sun Still Seems To Move spreken me meer aan dan die op het gemiddelde folkalbum. Mede door de bijzondere instrumentatie en de sterke zang gebeurt er van alles in de songs van Shannen Moser, die zich ook makkelijk ontworstelen aan het vaste stramien van de traditionele folk. 

Het zijn songs met een hang naar het verleden, Shannen Moser vond de inspiratie naar verluidt na het beluisteren van All Things Must Pass van George Harrison, maar het album klinkt nergens gedateerd. The Sun Still Seems To Move is bovendien een behoorlijk afwisselend album en dat mankeert er binnen de wat traditionele folk ook wel eens aan. Het is een album dat ik op voorhand vanwege het genre op de reservestapel had gelegd, maar al snel uitgroeide tot een van de grote verrassingen van deze week. Erwin Zijleman

De muziek van Shannen Moser is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://shannenmoser.bandcamp.com.


The Sun Still Seems To Move van Shannen Moser is verkrijgbaar via de Mania webshop: