28 oktober 2022

Les Sœurs Boulay - Échapper À La Nuit

Zingende zussen zorgen vaak voor vocale chemie en op zijn tijd vocale magie, zoals ook weer is te horen op Échapper À La Nuit, het vierde album van de Canadese zussen Stéphanie en Mélanie Boulay
Nog niet bekomen van het prachtalbum van La Féline is er alweer een volgende Franstalige verrassing. Deze komt van Les Sœurs Boulay, een Canadees duo dat wordt gevormd door de zussen Stéphanie en Mélanie Boulay. De zussen uit Montréal hebben een veelzijdig album gemaakt dat in muzikaal opzicht meerdere kanten op kan en makkelijk schakelt tussen ingetogen folk, atmosferische klanken en zwoele pop. Échapper À La Nuit verleidt door de warme klanken makkelijk, maar het zijn de prachtige stemmen van Les Sœurs Boulay, die voor de betovering zorgen, zeker wanneer de twee hun stemmen prachtig samen laten vloeien.


Ik volg de Franstalige popmuziek niet altijd op de voet, maar het is absoluut een investering die loont. Het bleek vorige week maar weer eens met het nieuwe album van La Féline, dat wat mij betreft hoort bij de allerbeste en allermooiste albums van 2022, maar ook deze week kreeg ik weer een mooi Franstalig album in handen. Deze keer gaat het niet om een album uit Frankrijk, maar om een album uit Canada, want ook daar spreken ze in een deel van het land een aardig mondje Frans. 

Échapper À La Nuit is het nieuwe album van het Canadese duo Les Sœurs Boulay, die inmiddels vier albums op hun naam hebben staan, maar die ik volgens mij nog niet eerder ben tegengekomen. Het duo bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit de zussen Stéphanie en Mélanie Boulay, die momenteel vanuit Montréal, Québec, muziek maken. 

Zingende zussen zijn er in vele soorten en maten, maar wat bijna al deze zingende zussen gemeen hebben is dat hun stemmen prachtig bij elkaar kleuren en elkaar bovendien fraai weten te versterken. Het is niet anders voor Les Sœurs Boulay, die hiermee in de voetsporen treden van The Webb Sisters, First Aid Kit, Lily & Madeleine, Haim en The Staves, om maar een paar namen uit het heden en recente verleden te noemen. 

Ook Stéphanie en Mélanie Boulay beschikken over stemmen die echt prachtig bij elkaar passen en die zorgen voor magie wanneer ze samen door de speakers komen. Door de prachtige stemmen en harmonieën overtuigde Échapper À La Nuit me vrijwel onmiddellijk, maar ook in muzikaal opzicht hebben de zussen Boulay flink wat te bieden. 

Stéphanie en Mélanie Boulay komen weliswaar uit Canada, maar hun nieuwe album had ook in Frankrijk gemaakt kunnen zijn. Laat Échapper À La Nuit door de speakers komen en de temperatuur stijgt met een paar graden, terwijl ook het humeur een boost krijgt. De zussen Boulay staan op hun nieuwe album garant voor heerlijk zwoele klanken, die door de aangename stemmen ook iets dromerigs krijgen. 

Een aantal songs op het album is wat uitbundiger ingekleurd en leunen wat tegen de Franse pop aan, maar Stéphanie en Mélanie Boulay kunnen ook uit de voeten met songs die tegen het Franse chanson aankruipen en met meer ingetogen en wat atmosferisch klinkende songs. Échapper À La Nuit is zeker niet zo bijzonder en avontuurlijk als het album van La Féline vorige week, maar mooi en aangenaam is het zeker. 

Zeker wat later op de avond is het heerlijk wegdromen bij de muziek van Les Sœurs Boulay en sleept Échapper À La Nuit je ver van de Nederlandse landsgrenzen vandaan. Luister net wat beter en je hoort dat ook de zusjes Boulay met enige regelmaat buiten de lijntjes kleuren en invloeden uit meerdere genres verwerken in een bijzonder geluid. Het is een bij vlagen beeldend of zelfs filmisch geluid dat de fantasie flink prikkelt, maar het Canadese duo kan ook uit de voeten met ingetogen folksongs zonder opsmuk. 

De grootste kracht van het album schuilt in de prachtig bij elkaar kleurende stemmen van Stéphanie en Mélanie Boulay, maar ook de grote veelzijdigheid op hun nieuwe album maakt van Échapper À La Nuit een bovengemiddeld goed album. Soms hoor ik maanden geen Franse muziek, maar nu zijn er opeens weer twee topalbums in een week tijd. Je hoort er mij niet over klagen. Erwin Zijleman

De muziek van Les Sœurs Boulay is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Canadese duo: https://lessoeursboulay.bandcamp.com/album/chapper-la-nuit.