30 oktober 2022

Aoife Nessa Frances - Protector

Aoife Nessa Frances legde de lat helemaal aan het begin van 2020 hoog met haar prachtige debuutalbum Land Of No Junction, maar opvolger Protector gaat er verrassend makkelijk overheen
Het valt niet mee om als folky singer-songwriter nog enigszins origineel te zijn, maar de Ierse muzikante Aoife Nessa Frances slaagde er in op haar debuutalbum Land Of No Junction, door zowel in muzikaal als in vocaal opzicht buiten de lijntjes te kleuren. Ze doet dit nog wat nadrukkelijker op haar tweede album Protector, waarop de instrumentatie nog wat mooier is en vooral steviger is aangezet. Ook de zang op het album is nog wat mooier en bezwerender dan op het debuutalbum, terwijl de songs op Protector aan kracht en mysterie hebben gewonnen. Het levert een prachtig album op, waarop bij iedere luisterbeurt meer moois en bijzonders te ontdekken valt.


Na het prachtige Land Of No Junction uit 2020 vervolgt de Ierse singer-songwriter Aoife Nessa Frances haar weg met het deze week verschenen Protector. Land Of No Junction verscheen in de eerste weken van 2020, toen het woord coronapandemie nog niet in het woordenboek stond, en was een bijzonder album. 
De muziek van Aoife Nessa Frances was op haar debuutalbum vooral folky, maar de muzikante uit Dublin kleurde haar muziek op bijzondere wijze in met flink wat instrumenten. Land Of No Junction viel niet alleen op door de fraaie instrumentatie, maar ook door de bijzonder mooie stem van de Ierse muzikante, die haar songs vooral fluisterzacht vertolkte. 

Na de release van haar debuutalbum wilde Aoife Nessa Frances haar muziek naar het podium brengen, maar de inmiddels uitgebroken coronapandemie gooide roet in het eten. De Ierse muzikante verruilde Dublin voor het Ierse platteland, waar ze vooral op haar eigen familie was aangewezen. Samen met multi-instrumentalist en producer Brendan Jenkinson en drummer Brendan Doherty legde ze, nog altijd op het Ierse platteland, de basis voor haar tweede album. 

Protector ligt voor een belangrijk deel in het verlengde van het terecht geprezen debuutalbum van Aoife Nessa Frances, maar ze doet er op haar tweede album wel in meerdere opzichten een schepje bovenop. Ook Protector valt direct vanaf de eerste noten op door bijzonder fraaie klanken, waarvoor ook dit keer flink wat instrumenten worden ingezet. De Ierse singer-songwriter en haar medemuzikanten verrijken de folky basis ook dit keer met flink wat elektronica en strijkers en blazers, waarna ook nog een harp wordt ingezet. 

Protector klinkt nog wat voller dan het debuutalbum van Aoife Nessa Frances, maar het geluid is vooral uitgesprokener en warmer. Protector is hierdoor, nog minder dan Land Of No Junction, een standaard folkabum, waardoor de Ierse muzikante er ook met haar tweede album makkelijk uitspringt. Het is een album dat zich niet makkelijk in een hokje laat duwen, maar zich ook niet makkelijk in de tijd laat plaatsen. De songs op Protector passen prachtig in het heden, maar de muziek van Aoife Nessa Frances zit ook vol nostalgische elementen, die ook dit keer vooral raken aan de Amerikaanse folk uit de late jaren 60 en vroege jaren 70. 

De echo's uit het verleden komen vooral van de bezwerende en hier en daar licht psychedelische klanken op Protector, maar ook de zang van Aoife Nessa Frances herinnert aan vergeten albums uit een ver verleden. De Ierse singer-songwriter zingt nog altijd vooral fluisterzacht, maar desondanks hebben haar vocalen veel impact en zijn het vocalen die je makkelijk bedwelmen en betoveren. 

Protector is een album dat makkelijk indruk maakt met prachtige klanken, mooie zang en sterke en sprankelende songs vol verrassing en mysterie, maar het is ook een album dat veel beter wordt wanneer je het wat vaker beluistert. Land Of No Junction werd bijna drie jaar geleden terecht bewierookt, maar ik vind Protector in alle opzichten beter. Veel beter zelfs. Zeker in de wat langere songs op het album inspireren Aoife Nessa Frances en haar medemuzikanten elkaar tot steeds grootsere daden en maken ze muziek van een bijna onwaarschijnlijke schoonheid. Een onbetwist jaarlijstjesalbum als je het mij vraagt. Erwin Zijleman

De muziek van Aoife Nessa Frances is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Ierse muzikante: https://aoifenessafrances.bandcamp.com/album/protector.


Protector van Aoife Nessa Frances is verkrijgbaar via de Mania webshop: