13 februari 2024

Chelsea Wolfe - She Reaches Out To She Reaches Out To She

Chelsea Wolfe vat zo ongeveer haar hele oeuvre samen op het fascinerende She Reaches Out To She Reaches Out To She, dat aardedonkere en verwoestende klanken combineert met intense schoonheid
Op haar vorige album Birth Of Violence leek Chelsea Wolfe te kiezen voor een meer ingetogen geluid, maar op She Reaches Out To She Reaches Out To She is het gitaargeweld terug. Het wordt gecombineerd met bijzondere ritmes en donker gekleurde elektronica. Chelsea Wolfe maakt geen muziek voor een mooie lentedag, maar als je open staat voor de donkere klanken valt er heel veel te genieten op She Reaches Out To She Reaches Out To She, dat zich kan meten met het allerbeste werk van de Amerikaanse muzikante en dat bijzonder fraai is geproduceerd door TV On The Radio’s Dave Sitek.



De Amerikaanse muzikante Chelsea Wolfe verruilde op haar vorige album, het inmiddels al bijna vierenhalf jaar oude Birth Of Violence, de loodzware klanken van zijn voorgangers met een verrassend ingetogen en bij vlagen folky geluid. Het was een nog altijd behoorlijk donker en bij vlagen zelfs aardedonker geluid, maar het gitaargeweld deed absoluut een stapje terug op het album. 

Het was zeker niet de eerste keer dat Chelsea Wolfe wist te verrassen met haar muziek, want haar oeuvre is tot dusver een fascinerende roller coaster ride. Alle reden dus om met hoge verwachtingen uit te kijken naar het nieuwe album van de Amerikaanse muzikante en dat album is deze week verschenen. De afgelopen jaren rekende Chelsea Wolfe af met een aantal hardnekkige verslavingen, waardoor She Reaches Out To She Reaches Out To She kan worden gezien als een nieuwe start, in ieder geval in het persoonlijk leven van de Californische muzikante. 

She Reaches Out To She Reaches Out To She is het zevende reguliere album van Chelsea Wolfe, maar met een wat andere telling kan het net zo goed haar negende album zijn. Voor She Reaches Out To She Reaches Out To She zocht Chelsea Wolf de samenwerking met de van TV On The Radio bekende Dave Sitek, die fantastisch werk heeft afgeleverd. De muziek van Chelsea Wolfe verschoot op haar vorige album telkens van kleur, maar op She Reaches Out To She Reaches Out To She komt alles samen. Gooi alle albums van de Amerikaanse muzikante in een blender en je krijgt ongeveer wat je hoort op het nieuwe album. 

She Reaches Out To She Reaches Out To She opent met elektronica en afwisselend triphop en industrial ritmes. Het is ook dit keer muziek die het daglicht maar lastig kan verdragen, want er trekken vrijwel onmiddellijk gitzwarte wolken over wanneer de muziek van Chelsea Wolfe uit de speakers komt. De hoge gitaarmuren die we kennen van een aantal vorige albums van de Californische muzikante keren direct in de openingstrack terug en maken de muziek nog wat donker en dreigender. Het contrasteert ook dit keer prachtig met de fluisterzachte stem van Chelsea Wolfe, die alleen maar mooier gaat zingen. De gitaarmuren keren met grote regelmaat terug op het album, net als de bijzondere ritmes. Dave Sitek heeft het al zo overweldigende geluid van Chelsae Wolfe vervolgens dichtgesmeerd met flink wat elektronica, maar het wordt nergens een brei, wat een compliment is voor de producer. 

She Reaches Out To She Reaches Out To She klinkt een flink stuk zwaarder dan het ingetogen Birth Of Violence, al heeft ook het nieuwe album zijn rustpunten. Naast de al eerder genoemde invloeden sluit Chelsea Wolfe ook dit keer zeker aan bij de gothrock, maar haar muziek is te divers om in een of twee hokjes te duwen. Beluistering van de muziek van Chelsea Wolfe was in het verleden vaak een behoorlijk heftige bezigheid en dat is ook dit keer het geval, al is er ook veel schoonheid verstopt tussen al die overweldigende en donkere klanken. 

De lat lag al hoog voor Chelsea Wolfe maar met het fascinerende en veelzijdige She Reaches Out To She Reaches Out To She weet ze zich wat mij betreft weer te verbeteren. Chelsea Wolfe mocht overigens ook zelf inspiratiebronnen aandragen voor dit album en kwam met de volgende tien songs, wat alles zegt over de diversiteit op het album: “Depeche Mode's Waiting For The Night, The Smashing Pumpkins's Daphne Descends, Björk's Bachelorette, Madonna's Frozen, Nine Inch Nails's The Hand That Feeds, Massive Attack's Teardrop, Low's Rome (Always In The Dark), Radiohead's Where I End And You Begin, TV On The Radio's Staring At The Sun, and Lhasa de Sela's Anywhere On This Road". Erwin Zijleman

De muziek van Chelsea Wolfe is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://chelseawolfe.bandcamp.com/album/she-reaches-out-to-she-reaches-out-to-she.


She Reaches Out To She Reaches Out To She van Chelsea Wolfe is verkrijgbaar via de Mania webshop: