14 februari 2024

David Nance - David Nance & Mowed Sound

De Amerikaanse cultheld David Nance heeft met David Nance & Mowed Sound een album vol echo’s uit het verre verleden gemaakt en verdient met dit album de aandacht van een veel groter publiek
Zonder voorkennis had ik David Nance & Mowed Sound waarschijnlijk ergens aan het eind van de jaren 60 of het begin van de jaren 70 geplaatst. De muzikant uit Omaha, Nebraska, laat zich op zijn album immers vooral beïnvloeden door countryrock en psychedelische rock uit deze decennia. De meeste songs op het album hebben een laidback sfeer, wat wordt versterkt door de dromerige vocalen en het vaak wat lome gitaarspel. Allerlei namen uit het verleden komen op bij beluistering van David Nance & Mowed Sound, maar het zijn er zo veel dat vergelijken uiteindelijk zinloos is. Hoogste tijd dat cultheld David Nance wereldwijd in de spotlights komt te staan met dit album.



Met name de alternatieve Amerikaanse muziekpers besteedt deze week redelijk wat aandacht aan David Nance & Mowed Sound van David Nance. Het is voor mij een nieuwe naam, maar de muzikant uit Omaha, Nebraska, schijnt in de Verenigde Staten al een jaar of tien een ware cultheld te zijn. Dat leverde al een aantal in kleine kring bejubelde albums op, maar met David Nance & Mowed Sound staat de Amerikaanse muzikant volgens de muziekmedia in zijn vaderland aan de vooravond van een doorbraak naar een groter publiek. 

Het zal zeker helpen dat het nieuwe album van David Nance is verschenen op Third Man Records, het label van Jack White, maar uiteindelijk zal de muziek moeten spreken. Dat doet David Nance & Mowed Sound wat mij betreft op overtuigende wijze. Omaha, Nebraska, staat al een aantal decennia bekend om haar eigenzinnige muziekscene en ook met David Nance heeft de in het lege midden van de Verenigde Staten gelegen stad weer een talentvolle muzikant in de gelederen. 

Iedereen die me had verteld dat David Nance & Mowed Sound ergens aan het begin van de jaren 70 in California was gemaakt had ik overigens ook geloofd, want het nieuwe album van David Nance staat met minstens één been en misschien zelfs wel met twee in het verleden. De muzikant uit Omaha laat zich op zijn nieuwe album inspireren door de countryrock uit de jaren 70, maar ook invloeden uit de psychedelica van de jaren 60 en 70 hebben hun weg gevonden naar het album. 

David Nance & Mowed Sound is een laidback album met een wat dromerige sfeer. Zeker wanneer invloeden uit de countryrock domineren en zowel de muziek als de zang ingetogen zijn verleidt David Nance bijzonder makkelijk met songs die uit een andere tijd lijken te komen en hier en daar wat aan J.J. Cale doen denken. Uit een andere tijd komen ze overigens ook wanneer David Nance zijn songs wat steviger aanzet en de elektrische gitaren domineren. De muziek op David Nance & Mowed Sound schuift dan op richting psychedelica en ademt misschien nog wel wat nadrukkelijker de sfeer van het verleden. 

David Nance & Mowed Sound doet niet alleen qua invloeden denken aan muziek uit een ver verleden, maar ook de wijze waarop muziek wordt gemaakt herinnert aan vervlogen tijden. David Nance en zijn medemuzikanten lijken hier en daar lekker te jammen, maar ondertussen verliezen ze de songs met een kop en een staart nooit helemaal uit het oog. David Nance en zijn band spelen heerlijk, maar de songs van de Amerikaanse muzikant hebben ook iets bijzonders, waardoor ik in ieder geval blijf luisteren naar dit album. 

Het is een album dat nadrukkelijk uitnodigt tot associëren, maar het is meer dan een zoekplaatje met echo’s uit het verleden. Ook de vorige albums van de muzikant uit Omaha zijn overigens zeer de moeite waard, zeker voor liefhebbers van het net wat stevigere werk. Voor zijn eerste album op het label van Jack White kiest David Nance vooral voor minder stevige songs, maar er zit genoeg power en dynamiek in de songs op David Nance & Mowed Sound. Alle reden dus voor Jack White om trots te zijn op de nieuwe aanwinst op zijn label, die wat mij betreft met David Nance & Mowed Sound een album heeft afgeleverd dat beter en interessanter is dan de laatste albums van zijn beroemde platenbaas. Erwin Zijleman

De muziek van David Nance is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://davidnance.bandcamp.com/album/david-nance-mowed-sound.


David Nance & Mowed Sound van David Nance is verkrijgbaar via de Mania webshop: