02 februari 2024

Office Dog - Spiel

Ook weer eens toe aan zo’n rauwe en gruizige maar ook melodieuze gitaarplaat zonder poespas? De Nieuw-Zeelandse band Office Dog heeft hem met Spiel gemaakt en legt de lat vroeg in 2024 hoog
Spiel, het debuutalbum van de Nieuw-Zeelandse band Office Dog had maar een paar minuten nodig om me te overtuigen en sindsdien ben ik verslaafd aan dit album. Het is een album dat je met grote regelmaat mee terug neemt naar de rockmuziek uit de jaren 90, maar Spiel klinkt echt geen moment gedateerd. Office Dog is de band rond de Nieuw-Zeelandse muzikant Kane Strang, die niet alleen laat horen dat hij een uitstekend gitarist en een prima zanger is, maar ook een groot songwriter. Spiel staat vol met songs waar de liefhebber van gitaaralbums heel gelukkig van wordt en dat gevoel van geluk neemt alleen maar toe wanneer je dit album vaker hoort. Office Dog dus. Onthouden die naam.



Ook in Nieuw-Zeeland is het muziekjaar 2024 nu echt begonnen, want naast de opvallende release van Admiral Drowsy is er ook het debuutalbum van de Nieuw-Zeelandse band Office Dog. De band uit Auckland tekende voor dit debuutalbum een contract bij het legendarische Flying Nun Records, maar Spiel wordt ook direct wereldwijd uitgebracht door het eveneens aansprekende New West label. Er zijn de afgelopen week dan ook wereldwijd lovende woorden over het album te lezen en dat begrijp ik volledig. Spiel van Office Dog is namelijk een fantastische gitaarplaat, die naarmate je hem vaker hoort alleen maar beter wordt. 

Centraal in de band staat zanger, gitarist en songwriter Kane Strang, die al een tijdje aan de weg timmerde als solomuzikant en minstens drie prima soloalbums maakte. Office Dog ontstond toen Kane Strang de drummer en de bassist waarmee hij toerde vroeg om een band te formeren, waarna Office Dog de studio indook met producer De Stevens (Marlin’s Dreaming). Spiel stond vervolgens in een vloek en een zucht op de band, wat een lekker ruw en energiek album oplevert. 

Office Dog heeft op Spiel genoeg aan bas, drums, gitaar en zang, wat een heerlijk geluid zonder opsmuk oplevert. Het debuutalbum van de Nieuw-Zeelandse band verdient het predicaat indierock en het is indierock die zich stevig heeft laten beïnvloeden door alles wat in de jaren 90 werd gemaakt. Office Dog beperkt zich hierbij niet tot de indierock uit de jaren 90, maar kan ook uit de voeten met de lo-fi uit dit decennium en hier blijft het niet bij. 

De muziek van het trio uit Auckland kan behoorlijk stevig zijn, maar de band neemt af en toe ook gas terug en klinkt dan opvallend melodieus en bij vlagen zelfs Beatlesque. Office Dog is niet vies van de hard-zacht dynamiek die in de jaren 90 zo vaak en met veel succes werd toegepast en het werkt nog steeds. Af en toe hoor ik wat van de briljante albums die de Amerikaanse band Buffalo Tom maakte, maar bij beluistering van Spiel komen veel meer namen boven drijven. 

Office Dog klinkt wat minder eigenzinnig dan de meeste andere bands uit Nieuw-Zeeland, maar zo lang de songs zo goed zijn als op het debuutalbum van de band hoor je mij hier niet over klagen. Spiel bevat twaalf songs en ze zijn allemaal even lekker en even memorabel. Het gitaarwerk is lekker stevig en gruizig, de ritmesectie houdt de vaart er in en de zang heeft iets aangenaam dromerigs. Het komt allemaal samen in songs die je direct bij eerste beluistering in je hart sluit, want wat is Kane Strang en getalenteerde songwriter. 

Spiel van Office Dog is eindelijk weer eens zo’n heerlijk compromisloze gitaarplaat, die ruwe klanken koppelt aan een flinke dosis energie, maar ook aan geweldige melodieën en aanstekelijke refreinen. Als dit album in de jaren 90 was verschenen was het ongetwijfeld uitgegroeid tot een klassieker of in ieder geval tot een zeer succesvol album, maar ook in het heden spreekt de muziek van Office Dog zeer tot de verbeelding. 

Spiel is vooralsnog met afstand de beste gitaarplaat van 2024 en wat mij betreft heeft de Nieuw-Zeelandse band de lat bijzonder hoog gelegd. En vergeet na het beluisteren van Spiel van Office Dog ook vooral niet om eens te luisteren naar de wat psychedelischer klinkende soloalbums van Kane Strang, want ook die zijn geweldig. Het credo wat je van ver haalt is lekkerder gaat weer eens op. Erwin Zijleman

De muziek van Office Dog is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nieuw-Zeelandse band: https://officedog.bandcamp.com/album/spiel.


Spiel van Office Dog is verkrijgbaar via de Mania webshop: