donderdag 2 januari 2020

The Hollering Pines - Moments In Between

The Hollering Pines is een in Nederland vrij onbekende rootsband, die op haar derde album over flink wat ijzersterke wapens blijkt te beschikken
Wederom een album dat heel lang op de stapel heeft gelegen, maar dat bij eerste beluistering direct flinke indruk wist te maken. The Hollering Pines laat op Moments In Between een mooi geluid horen waarin vooral de snareninstrumenten mogen excelleren. De band kan bovendien uit de voeten met traditioneel klinkende country en countryrock, maar schuwt ook uitstapjes richting pop niet. En tot slot zijn er ook nog eens twee geweldige zangeressen, die garant staan voor geweldige harmonieën. Het is dringen binnen de Amerikaanse rootsmuziek op het moment, maar deze relatief onbekende band uit Utah blijft verrassend makkelijk overeind.


The Hollering Pines is een band uit Salt Lake City, Utah, die eerder dit jaar in eigen beheer haar derde album uitbracht. Ik heb het album al vele maanden in huis, maar was er nog niet toe gekomen om er naar te luisteren. Toen ik dat een week geleden voor het eerst deed, viel ik direct als een blok voor de muziek van de Amerikaanse rootsband. 

The Hollering Pines heeft twee geweldige zangeressen, die individueel imponeren, maar vooral samen prachtig klinken. Het zijn zangeressen die stevig uit kunnen halen, maar die ook prachtig gedoseerd kunnen zingen. Het zijn bovendien zangeressen met stemmen die gemaakt zijn voor Amerikaanse rootsmuziek in het algemeen en country en countryrock in het bijzonder. 

Vanaf het moment dat Marie Bradshaw en Kiki Jane Sieger begonnen te zingen speelde The Hollering Pines een gewonnen wedstrijd. De harmonieën op het album zijn uitermate trefzeker en de stemmen van de twee zangeressen van de band kleuren zo goed bij elkaar dat het wel haast de stemmen van zussen moeten zijn, wat ook inderdaad het geval blijkt. 

De stemmen van de twee zangeressen zijn zeker niet de enige twee sterke wapens van The Hollering Pines. De band uit Salt Lake City laat op Moments In Between een fraai en vaak wat broeierig rootsgeluid horen. Het derde album van de Amerikaanse band zou geproduceerd kunnen zijn door Daniel Lanois, maar de fraaie productie komt van de band zelf. 

Moments In Between ademt de sfeer van het zuiden van de Verenigde Staten en streelt het oor met prachtig en vaak breed uitwaaiend snarenwerk. De band trekt een heel arsenaal aan gitaren uit de kast en dat levert een prachtig geluid op. Het is een geluid dat verder wordt verrijkt door twee pedal steel gitaristen van wereldklasse, Gary Morse en uiteraard Greg Leisz. Het levert een wat loom geluid op, maar het is ook een geluid van een bijzondere schoonheid. De band speelt op Moments In Between over het algemeen ingetogen, wat de stemmen van de twee geweldige zangeressen van The Hollering Pines alle ruimte geeft. Hier weten Marie Bradshaw en Kiki Jane Sieger wel raad mee. 

In vocaal en muzikaal opzicht is het smullen voor de liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek, maar ook de songs van de band uit Utah zijn van hoog niveau. The Hollering Pines beweegt op haar derde album vooral binnen de grenzen van de Amerikaanse rootsmuziek, maar schuwt uitstapjes richting pop niet volledig, waardoor een aantal songs op het album klinkt als Fleetwood Mac dat de weelde van Los Angeles aan het eind van de jaren 70 even heeft verlaten voor het uitgestrekte Utah. 

Ik heb dit jaar heel veel rootsalbums beluisterd, waaronder ook flink wat in eigen beheer uitgebrachte albums, maar tussen al deze albums houdt Moments In Between van The Hollering Pines zich vrij makkelijk staande. Het is een album dat liefhebbers van traditioneel aandoende Amerikaanse rootsmuziek makkelijk zal overtuigen, maar ook de liefhebber van Amerikaanse rootsmuziek met een wat bredere smaak zal zomaar kunnen vallen voor het derde album van The Hollering Pines. Ik was bij eerste beluistering nog bang dat het na een paar keer horen zou gaan vervelen, maar Moments In Between wordt alleen maar beter. Prachtplaat! Erwin Zijleman

De muziek van The Hollering Pines is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band uit Utah: https://theholleringpines.bandcamp.com.