zaterdag 11 januari 2020

Neil Peart (1952-2020)


Gisterenavond werd bekend dat eerder deze week Neil Peart is overleden. Neil Peart trad in 1974 toe tot de legendarische Canadese rockband Rush en tilde de band al snel naar grote hoogten met zijn bijzondere teksten en met zijn onnavolgbare drumwerk. 

Toen Neil Peart in 1974 toe trad tot Rush, had de band net een niet heel opvallend debuut uitgebracht. De niet heel opzienbarende hardrock van het debuut van de band werd door de teksten en het drumwerk van Neil Peart al snel complexer en symfonischer. 

Het nieuwe geluid van de band kwam voor het eerst tot volle wasdom op het in 1976 verschenen 2112, waarop de Canadese band hardrock en symfonische rock wist te vermengen in lange tracks vol tempowisselingen, die meestal werden aangejaagd door het fascinerende drumwerk van Neil Peart.

Tot en met 2012 bleef de band albums uitbrengen en slechte albums zitten er niet tussen. Rush slaagde er in om haar geluid steeds weer te moderniseren, zonder het unieke karakter van het geluid uit de tweede helft van de jaren 70 te verliezen. Het is een geluid dat de band ook op het podium op zeer indrukwekkende wijze wist neer te zetten.

Na het geweldige Clockwork Angels uit 2012 bleef Rush nog een paar jaar touren en verschenen fraaie reissues van albums die hun 40e verjaardag vierden, waaronder een fraaie reissue van mijn favoriete Rush album Hemispheres uit 1978, voor de gelegenheid aangevuld met een registratie van het eerste Nederlandse optreden van de band op Pinkpop. De jaren 70 en jaren 80 albums van Rush zijn stuk voor stuk albums waarmee ik muzikaal ben opgegroeid en die voor mij nog net zo fascinerend klinken als een aantal decennia geleden. Ik luister niet vaak meer naar muziek uit deze periode, maar Rush komt nog met grote regelmaat voorbij.

Begin 2018 kondigde de band haar pensioen aan en moesten we het doen met het geweldige oeuvre dat er lag. Neil Peart heeft helaas niet lang kunnen genieten van zijn pensioen. Hij overleed deze week op slechts 67-jarige leeftijd na een jarenlange strijd met kanker. Een van de beste drummers uit de geschiedenis van de rockmuziek is niet meer. Hij zal gemist worden. Erwin Zijleman