vrijdag 12 februari 2016

Tedeschi Trucks Band - Let Me Get By

Tedeschi Trucks Band; het is een oerdegelijke naam voor een band die op het eerste gehoor oerdegelijke muziek maakt. 

De band rond Derek Trucks (die ook nog altijd deel uitmaakt van The Allman Brothers Band) en Susan Tedeschi (die ook een aantal uitstekende soloplaten op haar naam heeft staan) maakte een jaar of drie geleden op mij flink wat indruk met Made Up Mind, maar toch heb ik de nieuwe plaat van de band, Let Me Get By, een aantal weken op de stapel laten liggen. 


Dat heeft alles te maken met de muziek die Tedeschi Trucks Band maakt. De band gaat ook op haar nieuwe plaat weer aan de haal met Amerikaanse rockmuziek met vooral invloeden uit de blues en de soul. Het is muziek die je niet snel zal verrassen met uitstapjes buiten de gebaande paden, maar wat klinkt het waanzinnig lekker en wat is het goed gemaakt. 


Tedeschi Trucks Band bestaat uit een aantal gelouterde muzikanten, maar de band wist voor de opnames van Let Me Get By ook nog eens onder andere gitarist Doyle Bramhall II, Tim Lefebvre (de bassist op Bowie’s Blackstar), een aantal achtergrondzangeressen en een aantal blazers te strikken. Op Let Me get By horen we uiteindelijk een flink uit de kluiten gewassen band, maar door de fraaie productie van Derek Trucks klinkt de plaat nergens overvol. 


Tedeschi Trucks Band maakt zoals gezegd rockmuziek met vooral invloeden uit de blues en de soul. Invloeden uit de blues hoor je vooral in het spetterende gitaarwerk op de plaat, terwijl de krachtige stem van Susan Tedeschi de muziek van Tedeschi Trucks Band voorziet van heel veel soul. Het is voor een belangrijk deel muziek die binnen de lijntjes kleurt, maar het is kleurwerk van een niveau dat maar weinigen gegeven is. 


Heel af en toe kleurt de band overigens wel degelijk buiten de lijntjes, bijvoorbeeld in het door 30’s cabaret beïnvloedde Right On Time. Verder is het vooral genieten van topmuzikanten, topvocalisten en songs die misschien niet verrassen, maar wel genadeloos vermaken en je door alle power en soul uiteindelijk ook bij de strot grijpen. 


Dat laatste onderscheidt Tedeschi Trucks Band uiteindelijk van andere bands vol topmuzikanten. Let Me Get By imponeert van de eerste tot de laatste noot door het muzikale vuurwerk, maar het is ook een plaat die ademt. En vol passie. Erwin Zijleman