woensdag 3 februari 2016

And The Golden Choir - Another Half Life

And The Golden Choir is een project van Tobias Siebert. De Duitse muzikant kan uit de voeten op een groot aantal instrumenten, beschikt over een bijzondere stem en weet ook nog eens hoe hij een plaat moet produceren. Het levert in de vorm van Another Half Life een buitengewoon fascinerende plaat op. 

Het is een plaat die het uitstekend doet op koude en regenachtige dagen, want Tobias Siebert heeft een voorkeur voor stemmige en ietwat melancholische muziek. 


In muzikaal opzicht deed de muziek van  And The Golden Choir me in eerste instantie wel wat denken aan een band als Talk Talk, maar mede vanwege de vocalen is ook de vergelijking met Radiohead al snel niet te onderdrukken. 


Geen enkele vergelijking houdt overigens heel lang stand, want zowel in muzikaal als in vocaal opzicht heeft And The Golden Choir een geheel eigen geluid ontwikkeld. Another Half Life is een plaat die me direct wist te boeien, maar de ware schoonheid van de plaat komt pas aan de oppervlakte wanneer je de bijzondere muziek van Tobias Siebert vaker hebt gehoord. 


Tobias Siebert stopt zijn stemmige maar van zeer rijke en afwisselende arrangementen voorziene songs vol met verrassende wendingen en niet alledaagse invloeden, maar het zijn ook heerlijk melodieuze songs die citeren uit een aantal decennia popmuziek. 


Door de hoge stem van Tobias Siebert doet Another Half Life ook zeker denken aan de muziek van Antony & The Johnsons, maar persoonlijk vind ik de songs van And The Golden Choir een stuk mooier en toegankelijker. In muzikaal opzicht heb ik associaties met de vol klinkende platen van Kate Bush, maar Another Half Life citeert ook rijkelijk uit de archieven van de 70s singer-songwriter pop (af en toe hoor je McCartney) of uit de catalogus van Brian Wilson. 


Ik heb Another Half Life inmiddels talloze keren gehoord, maar nog steeds vind ik het moeilijk om de muziek van Tobias Siebert zinvol te vergelijken met muziek van anderen. Genieten van Another Half Life vind ik daarentegen steeds minder moeilijk. And The Golden Choir heeft een plaat gemaakt die een grauwe winterdag inkleurt met popmuziek van grote schoonheid. Het is popmuziek die een geheel eigen weg kiest, maar toch makkelijk betovert. Veel te mooi dus om te laten liggen. Erwin Zijleman