woensdag 10 februari 2016

Dori Freeman - Dori Freeman

De inmiddels 24 jaar oude Dori Freeman groeide op in de Appalachen en kreeg daar de traditionele Amerikaanse rootsmuziek met de paplepel ingegoten door haar muzikale familie. 

Het is goed te horen op haar deze week verschenen titelloze debuut, dat inmiddels in opvallend brede kring zeer warm wordt onthaald. Daar valt niets op af te dingen, want het debuut van Dori Freeman is een bijzondere plaat. 


Dat is het vooral dankzij de werkelijk prachtige stem van de Amerikaanse singer-songwriter. Het is een stem die wel wat doet denken aan die van Alison Krauss, maar Dori Freeman slaagt er ondanks haar jonge leeftijd ook in om flink wat warmte en doorleving in haar stem te leggen, waardoor haar songs makkelijk effect sorteren. 


Het debuut van Dori Freeman werd uiteindelijk in slechts drie dagen (!) opgenomen in New York, met niemand minder dan Teddy Thompson (zoon van Linda en Richard) achter de knoppen. 


Teddy Thompson trommelde voor het debuut van Dori Freeman een aantal topmuzikanten op en het zijn muzikanten die precies weten hoe een memorabele countryplaat (want dat is het uiteindelijk toch voor een belangrijk deel) moet klinken. Deze muzikanten zorgen voor een gloedvol en licht broeierig geluid, waarin de geweldige stem van Dori Freeman uitstekend gedijt. 


Het is een geluid van grote schoonheid waarin vooral de bijdragen van pedal steel, viool en piano indruk maken met wonderschone bijdragen (maar ook de geweldige spelende ritmesectie van groot belang is). 


Het is een geluid dat vraagt om een geweldige zangeres en dat is Dori Freeman. Als de Amerikaanse begint te zingen ben je bij de les en is stoppen met luisteren geen optie. De stem van de Amerikaanse leent zich uitstekend voor country tearjerkers over list en bedrog, maar Dori Freeman laat op haar debuut horen dat ze ook buiten de lijntjes van de Amerikaanse countrymuziek durft te kleuren. 
Hiervoor begeeft ze zich deels op de in de Appalachen zeer gangbare folk en bluegrass, maar ook voorzichtige flirts met (60s) pop pakken uitstekend uit. 

Dat we de komende jaren zeer serieus rekening moeten gaan houden met de talenten van Dori Freeman zal inmiddels duidelijk zijn, maar dit droomdebuut neemt alvast niemand haar meer af. Erwin Zijleman