dinsdag 9 februari 2016

Sommerhus - Is There Such A Thing As Too Much Love?

Met haar in 2013 verschenen titelloze debuut borduurde het Nederlands/Deense duo Sommerhus voort op het een jaar eerder verschenen prachtdebuut van het Nederlandse duo Nancy Brick. 

Sommerhus en Nancy Brick zijn inmiddels de vaandeldragers van het Leidse QuiteQuiet Records, maar waar Nancy Brick nog altijd werkt aan haar tweede plaat, is de tweede plaat van Sommerhus inmiddels verschenen. 


Is There Such A Thing As Too Much Love? is net als zijn voorganger een plaat met een volkomen uniek en betoverend geluid. 


Het is een geluid dat wordt gedragen door de contrabas van Peter Jessen. Deze contrabas vormt de fundering van de muziek van Sommerhus, maar klinkt ook meer dan eens als een cello en is hierdoor ook voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de melodieën in de bijzondere songs van Sommerhus. 


De contrabas van Peter Jessen krijgt gezelschap van het subtiele maar bijzonder fraaie gitaarspel van Vera Jessen Jührend en wordt verder ingekleurd met uiterst subtiele flarden van percussie en andere functionele toevoegingen, waaronder buitenopnamen. Het zijn klanken die prachtig passen bij de stemmen van Peter Jessen en Vera Jessen Jührend, die vaak mooi samenvloeien, maar ook krachtig en emotievol klinken. 


De instrumentatie op Is There Such A Thing As Too Much Love? is op zich sober, maar het geluid van Sommerhus klinkt wel degelijk vol en dynamisch. Sommerhus maakt naar eigen zeggen kamerpop, maar persoonlijk heb ik bij de muziek van Sommerhus toch vooral associaties met weidse landschappen en donkere bossen, waar je zult moeten strijden met de elementen. 


Vergeleken met het al zo fraaie debuut hebben alle onderdelen van de muziek van Sommerhus aan kracht gewonnen. De instrumentatie is trefzekerder, de zang komt dieper binnen en de songs zijn nog net wat mooier en intrigerender. De belangrijkste kracht van de muziek van Sommerhus schuilt echter in het feit dat het duo muziek maakt die zich nauwelijks of zelfs helemaal niet laat vergelijken met de muziek van anderen. 


Het maakt ook van Is There Such A Thing As Too Much Love? weer een wonderschone en unieke plaat, die uitnodigt tot wegdromen naar uitgestrekte landschappen vol betovering, maar die ook gewoon de hele speelduur raak is. Alle reden om ook de tweede van Sommerhus te koesteren als een kostbaar kleinood, net als het nog altijd prachtige debuut. Erwin Zijleman


Is There Such A Thing As Too Much Love? kan onder andere worden verkregen via de website (http://www.sommerhus.nl/shop.html) en de bandcamp pagina (http://sommerhus.bandcamp.com/album/is-there-such-a-thing-as-too-much-love) van Sommerhus.