maandag 1 februari 2016

Jett Rebel - Truck

Het valt voor mij niet mee om onbevooroordeeld naar de muziek van Jett Rebel te luisteren. Het troetelkind van De Wereld Draait Door komt op mij over als een ongelooflijke aansteller met een benevelde act die in de jaren 50 misschien nog shockeerde, maar tegenwoordig vooral wat zielig aan doet. 

Het eindeloze gedweep met Jett Rebel in De Wereld Draait Door maakt het er niet beter op. Waar de gemiddelde muzikant in DWDD het moet doen met één schamele minuut, mag Jelte Tuinstra met grote regelmaat minutenlang zijn kunsten vertonen, wat altijd leidt tot gelukzalige (of zelfs orgastische) blikken aan de inmiddels wat incestueuze DWDD tafel. 


Goed, deze Jett Rebel heeft onlangs aangekondigd dat hij dit jaar maar liefst drie platen gaat uitbrengen, waarvan de eerste, Truck, inmiddels is verschenen. Truck werd bij Jett Rebel thuis opgenomen met behulp van een antieke analoge 4 sporen cassette recorder, bevat bijna een uur muziek en maar liefst 27 (!) songs. 


Dat klinkt allemaal hopeloos pretentieus, maar Truck is verrassend sterk. Dat geldt overigens niet voor de geluidskwaliteit, want die is mager. Heel erg is dat niet, want het geeft de songs en flarden van songs op Truck iets bijzonders en iets authentieks. 


Truck bevat zoals gezegd 27 songs en deze variëren in lengte van twee seconden (het toepasselijk getitelde Less Is More) tot iets meer dan vier minuten. De hele korte tracks bevatten vooral goede en soms minder goede ideeën, maar Truck bevat ook flink wat songs met een kop en een staart. 


Jett Rebel spiegelde zich tot dusver vooral aan het werk van Prince. Invloeden van het genie uit Minneapolis duiken ook op Truck weer op, maar het merendeel van de songs op de plaat heeft zich vooral laten beïnvloeden door het werk van The Beatles (denk vooral aan The White Album) en de wat minder door surfboards en strand gedomineerde songs van The Beach Boys (met af en toe een vleugje Talking Heads en Devo). 


Het getuigt van lef dat Jett Rebel een plaat als Truck durft te maken en wanneer je de plaat meerdere keren hebt gehoord is niet langer vol te houden dat Jelte Tuinstra niet is gezegend met flink wat muzikaal talent. 


Het volledig zelf gespeelde Truck bevat een aantal geniale songs in de dop en hiernaast flink wat songs die in ieder geval goed zijn voor een glimlach. In instrumentaal opzicht rammelt het zo af en toe behoorlijk, maar het gitaarwerk is bij vlagen prachtig en ook de zang kent uitstekende momenten. 


Het levert een interessante plaat op, die me stiekem toch wel nieuwsgierig maakt naar de andere platen die Jett Rebel dit jaar gaat uitbrengen. Ik kan er nog steeds niet naar kijken, maar in muzikaal opzicht ben ik inmiddels overtuigd van het talent van Jett Rebel en dat is het laatste wat ik voor beluistering van Truck had verwacht. Erwin Zijleman