maandag 29 februari 2016

The Shivas - Better Of Dead

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? De uit Portland, Oregon, afkomstige band The Shivas propt 8 songs in 28 minuten en maakt hierbij totaal geen geheim van haar inspiratiebronnen. 

Deze inspiratiebronnen liggen in de jaren 60 en werden destijds vooral in de hokjes psychedelica en garagerock gepropt. 

Het levert een aantal decennia later muziek op die door Allmusic.com bijzonder fraai wordt omschreven als “Languid and lazily blissful, like a lo-fi Brian Wilson on a heavy dose of pain killers”. 

Het is een omschrijving die een deel van het verhaal vertelt, want The Shivas hebben voor Better Off Dead niet alleen heel goed naar de legendarische Nuggets boxen geluisterd, maar kennen ook de van melancholie overlopende songs van Roy Orbison en The Everly Brothers of de weemoedige songs van Les Paul & Mary Ford. 

Voor een band die met een titel als Better Of Dead op de proppen komt, klinkt de muziek van The Shivas verrassend levendig, al duurt het even voor het trio uit Portland echt op gang is. 

Wanneer dat eenmaal het geval is worden de voornamelijk Amerikaanse invloeden tijdelijk verruild voor Britse inspiratiebronnen en komen invloeden van The Beatles en met name The Kinks aan de oppervlakte. 

Heel veel tijd om dit alles te beluisteren heb je niet, want na 28 minuten zit het er al weer op. In die 28 minuten heb je echter wel kunnen genieten van briljante en vaak verrassend zonnige gitaarloopjes, dromerige vocalen, verleidelijke vrouwenvocalen, prachtig zweverige klanken en songs met een kop en een staart die weliswaar zweverig en gruizig klinken, maar de melodie hoog in het vaandel hebben staan. 

Het leuke van Better Off Dead is dat The Shivas geen moment proberen om eigentijdse muziek te maken of om eigenzinnige elementen aan hun muziek toe te voegen. Better Of Dead had ook in de jaren 60 gemaakt kunnen worden en had The Shivas ongetwijfeld meerdere plekjes op de fraaie Nuggets verzamelaars opgeleverd. 

Die pak ik er binnenkort ook weer eens bij, maar voorlopig geniet ik nog even van de verrassend sterke en zeker ook verrassend verslavende plaat van The Shivas. Better Of Dead? Niet met dit aantrekkelijke en uiteindelijk ook aansprekende plaatje uit de speakers. Erwin Zijleman