03 november 2021

Hayes Carll - You Get It All

Hayes Carll kreeg niet altijd de aandacht die hij verdiende met zijn muziek, maar met het uitstekende You Get It All dwingt hij definitief zijn plek af tussen de smaakmakers binnen de Amerikaanse rootsmuziek
Na het uitstekende What It Is uit 2019, keert de Amerikaanse muzikant Hayes Carll terug met een nieuw album, dat minstens even goed is. Het wederom door echtgenote Alison Moorer geproduceerde album klinkt fantastisch en laat horen dat Hayes Carll binnen de Amerikaanse rootsmuziek alle kanten op kan. Het album kan uit de voeten met wat stevige uptempo songs, maar bevat ook een aantal zich wat langzamer voortslepende songs, die prachtig zijn ingekleurd. Hayes Carll is ook nog eens een getalenteerd songwriter en verhalenverteller en vertolkt zijn verhalen op fraaie en overtuigende wijze. Het levert een mooi en veelzijdig rootsalbum op.


De Amerikaanse muzikant Hayes Carll debuteerde helemaal aan het begin van het nieuwe millennium, maar ik kreeg zijn muziek pas op het netvlies nadat hij in 2019 de echtgenoot van Alison Moorer werd. Twee jaar geleden luisterde ik voor het eerst goed naar de muziek van Hayes Carll, die ik op dat moment zelf overigens nog Carl Hayes noemde, en What It Is bleek een prachtig album. 

Hayes Carll greep vorig jaar de leegte van de corona lockdowns aan om op Alone Together Sessions oud werk in een nieuws jasje te steken, maar deze week keert hij terug met een nieuw album. Ook op You Get It All laat de van oorsprong Texaanse muzikant horen dat hij binnen de Amerikaanse rootsmuziek inmiddels met de besten mee kan. 

You Get It All is een album dat vol staat met mooie verhalen en Hayes Carll weet deze verhalen op overtuigende wijze te vertellen. De stem van de Amerikaanse muzikant is krachtig, maar klinkt twee decennia na zijn debuutalbum ook wat gruiziger en doorleefder, wat de zeggingskracht van zijn muziek overigens alleen maar ten goede komt. 

Ik hou binnen de Amerikaanse rootsmuziek vooral van vrouwenstemmen, die er, in ieder geval bij mij, over het algemeen toch wat makkelijker in slagen om meerdere kleuren aan te spreken en emotie over te brengen, maar de stem van Hayes Carll overtuigt voor mij een album lang. Dat doet ook de inkleuring van You Get It All, die authentiek en smaakvol is. 

Hayes Carll laat ook op zijn nieuwe album weer horen dat hij binnen de Amerikaanse rootsmuziek een breed palet kan bestrijken. De Amerikaanse muzikant heeft op zijn nieuwe album een voorkeur voor folk en country, maar kan ook heerlijk bluesy klinken. De instrumentatie op het album is mooi verzorgd en bestrijkt het hele spectrum tussen rauw en gruizig en stemmig en sfeervol. 

Het is een instrumentatie waarin het prima gitaarwerk op het album makkelijk de aandacht trekt en de stem van Hayes Carll alle ruimte krijgt. Van mij had Hayes Carll overigens het gitaarwerk nog wat meer ruimte mogen geven, zoals in het broeierige en bluesy Different Boats, dat wat afwijkt van de meeste andere tracks op het album, maar voor mij de beste track op het album is. 

Net als op het vorige album tekent ook dit keer Alison Moorer voor de fraaie productie van het album, die ze samen met Kenny Greenberg voor haar rekening nam. Ik hoop stiekem nog op een gezamenlijk album van Alison Moorer en Hayes Carll, maar het duet laat ze dit keer over aan de zeer getalenteerde Brandy Clark, die laat horen dat de combinatie van een mannen- en een vrouwenstem, in de Amerikaanse rootsmuziek nog altijd goed is voor kippenvel. 

Hayes Carll trok de afgelopen twee decennia niet altijd even veel aandacht met zijn muziek, maar met albums als What It Is en You Get It All kunnen liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek wat mij betreft niet om de muziek van de Amerikaanse muzikant heen. You Get It All is, zeker bij eerste beluistering, vooral een degelijk rootsalbum, maar het is ook een rootsalbum dat nog wel even door kan groeien en eigenlijk alleen maar lekkerder en beter gaat klinken. 

Hayes Carll heeft een album gemaakt waar het speelplezier van af spat, maar het is ook een album met een serie uitstekende songs die zowel in muzikaal als in vocaal opzicht makkelijk en ook flink boven het maaiveld uit steken. Erwin Zijleman

De muziek van Hayes Carll is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://hayescarll.bandcamp.com.


You Get It All van Hayes Carll is verkrijgbaar via de Mania webshop: