vrijdag 5 november 2021

Lunar Vacation - Inside Every Fig Is A Dead Wasp

Lunar Vacation levert met Inside Every Fig Is A Dead Wasp een zonnig debuutalbum vol zoete verleidingen af, maar ondertussen zitten de songs van de Amerikaanse band ook vol avontuur en verrassing
Het is puur toeval dat ik Inside Every Fig Is A Dead Wasp van Lunar Vacation heb opgemerkt deze week, maar inmiddels is het debuutalbum van de Amerikaanse band wel uitgegroeid tot een van mijn persoonlijke favorieten van de afgelopen week. Tussen alle albums vol donkere wolken en herfstkleuren strooit Lunar Vacation op haar debuut rijkelijk met zonnestralen en honingzoete melodieën. Het gitaarwerk en de zang zijn onweerstaanbaar lekker, maar Lunar Vacation houdt ook nog eens van tempowisselingen en verrassende wendingen, wat van Inside Every Fig Is A Dead Wasp een behoorlijk onweerstaanbaar album maakt. Een zeer aangename verrassing.


Ook de afgelopen week verscheen er weer een enorme stapel nieuwe albums. Het is met name voor beginnende bands daarom bijna onmogelijk om aandacht te trekken binnen al het releasegeweld van het moment, tenzij één van de grote muzieksites er voor kiest om het debuutalbum van jouw band er uit te lichten. 

Paste Magazine deed het de afgelopen week met het debuutalbum van de Amerikaanse band Lunar Vacation, dat ik zonder de aandacht van Paste Magazine waarschijnlijk nooit had opgemerkt. Het zou zonde zijn geweest, want Inside Every Fig Is A Dead Wasp van Lunar Vacation is een bijzonder aangenaam album, dat na een paar keer horen ook nog eens verrassend goed blijkt. 

Inside Every Fig Is A Dead Wasp is het debuutalbum van de band uit Atlanta, Georgia, en volgt op twee EP’s, die al in 2017 en 2018 verschenen. Op haar debuutalbum maakt Lunar Vacation aanstekelijke popmuziek, die me met enige regelmaat moet denken aan de betere songs van de Zweedse band The Cardigans of aan de muziek van de Amerikaanse band Rilo Kiley, de band rond zangeres Jenny Lewis. 

Het is lekker in het gehoor liggende popmuziek die zich niet direct laat vastpinnen op een of twee genres (als het echt zou moeten zou ik dreampop en jangle pop noemen) en het is bovendien popmuziek vol zoete en lichtvoetige klanken, die gelukkig wel worden gecombineerd met de nodige diepgang. 

Inside Every Fig Is A Dead Wasp is een album vol jeugdige onbezonnenheid, maar het is ook een album dat overloopt van talent. Lunar Vacation kiest op haar debuutalbum voor een lekker in het gehoor liggende instrumentatie, die in eerste instantie vooral zonnestralen oproept met onweerstaanbaar lekkere gitaarloopjes. Het levert zonnestralen op die weer prachtig combineren met de zoete vocalen van Grace Repasky, die hier en daar fraai wordt ondersteund door de al even aangename stem van Maggie Geeslin. 

De jonge muzikanten uit Atlanta weten goed hoe je muziek maakt die het humeur een stevige positieve boost geeft, maar luister wat vaker en wat beter naar Inside Every Fig Is A Dead Wasp en je hoort dat er onder alle zoete verleiding van Lunar Vacation veel moois is verstopt. Het debuut van de Amerikaanse band is een heerlijk album om nog even de komst van de donkere dagen mee te ontkennen, maar de jonge muzikanten van Lunar Vacation laten op Inside Every Fig Is A Dead Wasp ook horen dat ze veel meer kunnen dan verleiden met zoete en zonnige klanken. 

De elf tracks op het debuutalbum van de band hebben een aantal constante waarden, waaronder de heerlijke vocalen en harmonieën en de onweerstaanbare gitaarloopjes, maar in iedere track gebeurt er ook wel iets dat je niet had verwacht, waardoor Inside Every Fig Is A Dead Wasp niet zo eenvormig klinkt als je bij oppervlakkige beluistering mogelijk zou concluderen. 

Lunar Vacation wisselt op haar debuutalbum makkelijk van tempo en sfeer, wat de songs op het album voorziet van veel dynamiek en avontuur. In muzikaal en vocaal opzicht steekt het allemaal verrassend goed in elkaar, maar de jonge Amerikaanse band schrijft ook nog eens songs die je makkelijk veroveren, maar die ondertussen ook de fantasie prikkelen. Het is een tijd geleden dat ik een band als Lunar Vacation heb gehoord en het is nog veel langer geleden dat ik zo’n goede band in het genre heb gehoord. Aanrader. Erwin Zijleman

De muziek van Lunar Vacation is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://lunarvacationatl.bandcamp.com/album/inside-every-fig-is-a-dead-wasp.


Inside Every Fig Is A Dead Wasp van Lunar Vacation is verkrijgbaar via de Mania webshop: