08 november 2021

Margo Cilker - Pohorylle

Margo Cilker debuteert na jaren ‘on the road’ met een sfeervol klinkend Americana album vol aansprekende songs, een mooi en authentiek geluid en een stem die is gemaakt voor dit genre
Er verschijnt de laatste veel moois in het hokje van de Amerikaanse rootsmuziek, maar het debuutalbum van Margo Cilker hoort wat mij betreft tot de uitschieters. De muzikante uit Oregon beschikt over een geweldige stem, schrijft lekker in het gehoor liggende songs en vertelt mooie verhalen. Pohorylle is verder mooi geproduceerd door de getalenteerde Sera Cahoone, die in de studio ook nog eens de beschikking had over een aantal zeer getalenteerde muzikanten. Margo Cilker komt voor de afwisseling eens niet uit Nashville en voegt absoluut iets toe aan alle Americana die daar wordt gemaakt. Op basis van dit debuut kan ze wat mij betreft direct worden geschaard onder de grote beloften in het genre.


In het heftige releasegeweld van deze week debuteert de Amerikaanse singer-songwriter Margo Cilker met het sfeervolle Pohorylle. Het lijkt geen hele handige week voor een debuterende muzikante, maar het debuutalbum van Margo Cilker kwam uiteindelijk vrij makkelijk boven drijven. 

Margo Cilker opereert voor de afwisseling eens niet vanuit Nashville, Tennessee, maar vanuit Enterprise, Oregon. In Oregon loop je wat minder makkelijk aansprekende producers of muzikanten uit het rootssegment tegen, maar met producer Sera Cahoone en een aantal prima muzikanten met ervaring bij onder andere The Decemberists, Jesse Sykes, Son Volt, Beirut, Joanna Newsom en Neko Case, heeft Margo Cilker het zeker niet slecht getroffen. 

In de vorige zin heb ik al verklapt dat Margo Cilker Amerikaanse rootsmuziek maakt en het is rootsmuziek die goed past in subhokjes als Americana en alt-country. In deze genres kiest de Amerikaanse muzikante voor een behoorlijk puur geluid, dat de Americana trouw blijft en niet opschuift richting pop of rock. 

Pohorylle is voorzien van een authentiek klinkend Americana geluid, waarin de gitaren en de piano centraal staan, maar waarin de fraaie bijdragen van onder andere de viool, het orgel en de pedal steel niet ontbreken. Het is een geluid dat me uitstekend bevalt en dat met name de avond zeer sfeervol en stemmig inkleurt. Je hoort dat Margo Cilker in de studio gezelschap heeft gekregen van een aantal prima muzikanten en ook op de warme productie van Sera Cahoone heb ik niets aan te merken. 

Margo Cilker heeft op haar debuutalbum een voorkeur voor zich vrij langzaam voortslepende songs en het zijn songs die zeer smaakvol maar ook betrekkelijk sober zijn ingekleurd. Dat is een goede keuze, want de geweldige stem van Margo Cilker verdient alle ruimte. Het is een stem die gemaakt is voor dit soort muziek en die de songs op Pohorylle met veel aandacht en gevoel vertolkt. 

Het is een krachtige stem die uitstekend uit de voeten kan in uptempo songs, maar persoonlijk vind ik de meer ingetogen songs op het album het best. Dit zijn gelukkig ook de songs die domineren op het debuut van Margo Cilker. 

Ik heb de afgelopen weken nogal wat albums in het genre besproken, maar Margo Cilker weet zich wat mij betreft te onderscheiden van de concurrentie met een puur Americana geluid, met een steeds weer net wat anders klinkende instrumentatie en met een stem die je direct bij eerste beluistering grijpt. Pohorylle is een album dat voor de afwisseling eens niet in een van de keurslijven uit Nashville is geperst, waardoor Margo Cilker net wat anders klinkt dan de vele collega’s in het genre. 

In muzikaal en vocaal opzicht speelt Pohorylle al vrij snel een gewonnen wedstrijd, maar Margo Cilker, die in vocaal opzicht hier en daar wordt bijgestaan door haar zus Sarah, laat op haar debuut ook horen dat ze een getalenteerd songwriter en verhalenverteller is. Pohorylle is een gevarieerd maar ook consistent klinkend album dat zeer in de smaak zal vallen bij liefhebbers van net wat traditioneler klinkende Americana en is een album dat bij herhaalde beluistering zeker niet minder wordt, integendeel. 

Het is druk in dit genre, maar ik heb op basis van het uitstekende debuutalbum van Margo Cilker het gevoel dat we de komende jaren nog heel veel plezier gaan hebben van deze Amerikaanse muzikante. Dit uitstekende debuut neemt alvast niemand haar meer af. Erwin Zijleman

De muziek van Margo Cilker is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://margocilker.bandcamp.com.


Pohorylle van Margo Cilker is verkrijgbaar via de Mania webshop: