19 november 2021

Penelope Isles - Which Way To Happy

Het Britse duo Penelope Isles debuteerde twee jaar geleden veelbelovend met een vat vol tegenstrijdigheden, maar ook een vat vol memorabele popsongs en herhaalt dit kunstje op het nog betere tweede album
Jack en Lily Wolter doken in de zomer van 2019 op met een album dat de zon nog wat feller deed schijnen. Die zon laat zich momenteel wat minder vaak zien, maar gelukkig tovert het Britse duo flink wat extra zonnestralen uit de speakers. Penelope Isles doet dit met muziek die zich door van alles en nog wat heeft laten beïnvloeden, waarna het duo uit Brighton er nog een flinke laag psychedelica overheen heeft gestrooid. De instrumentatie is volgepropt met heel veel moois, de stemmen van Jack en Lily Wolter klinken heerlijk en de songs van Penelope Isles klinken even zoet als melodieus, al is de kans op een uitbarsting ook altijd aanwezig. Het debuut was prachtig, maar album nummer twee is nog een stuk beter.


Vorige week sneeuwde het tweede album van het Britse duo Penelope Isles nog wat onder, maar deze week was de verleiding van de muziek van broer en zus Jack en Lily Wolter gelukkig al snel meedogenloos. Dat is op zich geen verrassing, want het in de zomer van 2019 verschenen debuutalbum van het tweetal uit het Britse Brighton was niet alleen een vat vol tegenstrijdigheden, maar ook een bijna eindeloze bron van zoete verleiding. 

Op hun debuutalbum Until The Tide Creeps In slaagden Jack en Lily Wolter er in om invloeden uit een bijna oneindig groot aantal genres te integreren in een bijzonder eigen geluid waarin uitbundige zonnestralen en bedwelmende nevelwolken elkaar afwisselden. 

Voor iedereen die ruim twee jaar geleden heeft genoten van Until The Tide Creeps In is ook Which Way To Happy vrijwel onmiddellijk een feest van herkenning. Het opnemen van het tweede album van Penelope Isles was naar verluidt een lijdensweg vol tegenslagen en onenigheid, maar daar is niets van te horen. 

Direct vanaf de eerste noten strooit Which Way To Happy driftig met zonnestralen en met honingzoete popsongs. In muzikaal opzicht ligt het album absoluut in het verlengde van zijn voorganger, want ook op hun tweede album laten Jack en Lily Wolter horen dat ze lak hebben aan hokjes en conventies. Ook Which Way To Happy kan overweg met invloeden uit uiteenlopende genres en stijlen, die vervolgens worden overgoten met een psychedelisch sausje. 

Het tweede album van Penelope Isles is een album dat overloopt van de goede ideeën. In de instrumentatie gebeurt er zoveel dat het je meer dan eens duizelt, zeker wanneer het bombast je om de oren vliegt, maar op een of andere manier is de ‘wall of sound’ van de op The Isle Of Man geboren broer en zus redelijk licht verteerbaar. 

Zeker wanneer de volle instrumentatie op het album wordt gecombineerd met de lome zang van Jack Wolter en de zwoele en dromerige zang van zus Lily heeft Which Way To Happy het volle maar ook het lichtvoetige van Belle & Sebastian, maar de muziek van Penelope Isles kan ook wat steviger en ruwer klinken. 

Door het grote aandeel van zonnige en zoete melodieën heeft de muziek van Penelope Isles, zeker bij eerste beluistering, wel wat van een muzikale suikerspin. Het is veel en het is zoet, maar zodra je er in bijt is het weg. Het is gelukkig een associatie die snel verdwijnt, want zeker bij herhaalde beluistering blijkt dat de muziek van het Britse tweetal knap in elkaar steekt en verre van eendimensionaal is. 

De ene keer verbaas ik me over alle fraaie tierelantijntjes in de instrumentatie, de volgende keer over de wonderschone zang, over de bijzondere songstructuren of over de goed verstopte invloeden uit een ver verleden. 

Penelope Isles strooit op haar tweede album soms in hoog tempo en soms in laag tempo met songs waarvan je alleen maar heel vrolijk kunt worden. Het zijn songs die op hetzelfde moment op van alles en nog wat en op helemaal niets lijken, waardoor het album aan de ene kant vertrouwd in de oren klinkt en je aan de andere kant van de ene verbazing in de andere valt. 

Het Britse duo heeft de pech dat het haar tweede album in een van de drukste releaseweken van 2021 heeft uitgebracht, maar de kwaliteit van Which Way To Happy moet een keer komen boven drijven. Bij mij was dit een week na de release het geval en de tweede van Penelope Isles wordt me steeds dierbaarder. Erwin Zijleman

De muziek van Penelope Isles is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Britse duo: https://penelopeisles.bandcamp.com/album/which-way-to-happy.


Which Way To Happy van Penelope Isles is binnenkort verkrijgbaar via de Mania webshop: