10 november 2021

Alexandra Alden - Leads To Love

De uit Malta afkomstige singer-songwriter Alexandra Alden heeft met een aantal Nederlandse muzikanten een album van wereldklasse gemaakt, dat vooralsnog alleen maar mooier en indrukwekkender wordt
Leads To Love is mijn eerste kennismaking met de muziek van Alexandra Alden en het is een verpletterende kennismaking. Leads To Love is een album waarop alles klopt, maar het is ook een album dat je steeds weer weet te verrassen. In muzikaal opzicht staat het als een huis, waarbij het niet zoveel uitmaakt of Alexandra Alden kiest voor ingetogen of uitbundige songs. Alles klinkt even lekker, maar de instrumentatie zit ook vol avontuur en verleiding. Nog veel meer verleiding komt van de stem van Alexandra Alden, die prachtig zingt en meer dan eens garant staat voor kippenvel. Leads To Love is een razendknap album dat voorlopig ook nog wel even door groeit.


Alexandra Alden werd geboren op Malta, maar vestigde zich een paar jaar geleden in Rotterdam. De singer-songwriter, die in eigen land vooral bekend is als jurylid bij een populaire tv-talenjacht, timmerde de afgelopen jaren al aan de weg op de Nederlandse podia en maakte in kleine kring indruk met haar debuutalbum Wild Honey, dat in 2018 verscheen. 
Deze week verscheen het tweede album van Alexandra Alden en Leads To Love heeft, in ieder geval op mij, een verpletterende indruk gemaakt. Leads To Love is een album dat in alle opzichten kwaliteit ademt. 

Dat begint bij de prachtige zang van Alexandra Alden, die beschikt over een warm en helder stemgeluid, dat op het album ook nog eens flink kan variëren. De stem van de muzikante uit Malta heeft een prominente plek gekregen in de mix, waardoor het lijkt of de zang niet door de speakers komt, maar dat Alexandra Alden live bij jou thuis is komen zingen. Het is een stem die vaak wat zacht is, maar die op hetzelfde moment krachtig klinkt. Het is bovendien een stem die niet direct lijkt op een stem die ik al ken, wat van Leads To Love een origineel klinkend album maakt. 

Alexandra Alden beschikt over een stem die met name in folky songs uitstekend tot zijn recht komt, maar Leads To Love is zeker geen dertien in een dozijn folkalbum. Zeker wanneer het tempo op het album laag ligt, zingt Alexandra Alden prachtig en speelt ze alleen op basis van de zang al een gewonnen wedstrijd. 

Leads To Love heeft, zoals gezegd, echter nog veel meer te bieden. Ook in muzikaal opzicht is Leads To Love een fascinerend album. Alexandra Alden heeft een aantal uitstekende Nederlandse muzikanten om zich heen verzameld en heeft in Ocki Klootwijk een getalenteerde producer gevonden. 

In een aantal tracks kiest Alexandra Alden voor betrekkelijk ingetogen klanken van vooral de akoestische gitaar als basis, maar ook in de meest ingetogen tracks op het album duurt het niet lang voordat het geluid op het album bont wordt ingekleurd met onder andere strijkers, pedal steel, keyboards, percussie en meerdere lagen vocalen. 

In de wat uitbundigere tracks op het album is het geluid van Alexandra Alden een stuk steviger, zeker wanneer de elektrische gitaren harder worden aangezet, maar in de prachtige productie van het album blijft de geweldige stem van de muzikante uit Malta altijd een rustpunt. 

De instrumentatie op Leads To Love is zo rijk dat ik iedere keer dat ik naar het album luister weer nieuwe dingen hoor en steeds wat meer onder de indruk raak van de fascinerende songs van Alexandra Alden, die schakelt tussen de uitersten van een introverte folkie en een extraverte Scandinavische ijsprinses of sprookjesprinses. 

Zowel qua zang als qua instrumentatie is Leads To Love een album dat een stuk dieper graaft dat het gemiddelde album dat momenteel verschijnt en dat dieper graven keert terug in de songstructuren op Leads To Love en in de teksten van Alexandra Alden, die ingaan op de belangrijke wereldthema's, maar ook op persoonlijke groei. 

De vanuit Rotterdam opererende muzikante heeft de pech dat haar album verschijnt in een van de drukste en ook meest interessante releaseweken van 2021, maar Alexandra Alden kan met Leads To Love echt met de allerbesten mee. Ik was eigenlijk direct gecharmeerd van de zowel intieme als uitbundige popsongs op Leads To Love, maar sinds mijn eerste beluistering is het album nog een paar klassen beter geworden en de groei is er nog lang niet uit. Alexandra Alden heeft met Leads To Love een sensationeel goed album afgeleverd. Erwin Zijleman

Leads To Love van Alexandra Alden is verkrijgbaar via haar eigen webshop: https://leadstolove.weebly.com.