20 november 2021

Cleo Sol - Mother

Inflo produceerde niet alleen een paar tracks op het album van Adele, maar ook het hele album van Cleo Sol, die ruim een uur lang imponeert met een mix van soul en R&B uit heden en verleden
Mother van Cleo Sol verscheen de afgelopen zomer en kreeg nauwelijks aandacht. Doodzonde want de Britse muzikante heeft een prachtig album afgeleverd, dat op fraaie wijze invloeden uit de soul, singer-songwriter muziek en R&B uit verleden en heden combineert. Cleo Sol is te horen op de albums van Sault en Sault collega Inflo duikt op Mother op als producer. Inflo redt het nieuwe album van Adele met de songs die hij produceerde, maar op het tweede album van Cleo Sol mag hij een uur lang indruk maken met een heerlijk geluid. Het is een geluid waarin de stem van Cleo Sol zich als een vis in het water voelt en betrekkelijk ingetogen de sterren van de hemel zingt. Bijzonder indrukwekkend album.


Alle aandacht gaat deze week uit naar het nieuwe album van Adele, maar in de lijst met Amerikaanse releases van deze week kwam ik ook de eveneens Britse muzikante Cleo Sol (geboren als Cleopatra Nikolic) tegen. Mother, haar tweede soloalbum, verscheen afgelopen zomer al in Nederland, maar is me toen niet opgevallen, wat ook niet zo gek is, want het album heeft helaas heel weinig aandacht gekregen. 

De naam Cleo Sol ken ik natuurlijk wel, want ze speelt een belangrijke rol binnen het Britse soulcollectief Sault, dat de afgelopen jaren strooit met geweldige albums. Ook Mother heeft een hoog Sault gehalte, want naast de vocalen van Cleo Sol, produceerde de belangrijke man achter Sault, Inflo, het album. Deze Inflo produceerde overigens ook een aantal tracks op het nieuwe album van Adele, waarmee de cirkel weer rond is. 

Cleo Sol gaat qua succes en aandacht heel ver achterblijven bij Adele, maar ik vind Mother eerlijk gezegd veel interessanter dan Adele’s 30, al is het maar omdat de helft van dat album wat mij betreft uitermate zwak is. Het tweede album van Cleo Sol opent direct ijzersterk met een track die invloeden uit de 70s soul, 70s singer-songwriter muziek en hedendaagse R&B met elkaar combineert. De instrumentatie is tijdloos, de stem van Cleo Sol erg mooi en de sfeer bijzonder aangenaam. 

Zeker wanneer er in de tweede helft van de track ook nog eens ruimte is voor experiment is duidelijk dat Cleo Sol meer in haar mars heeft dan de meeste andere zangeressen in het genre. Verder is duidelijk dat Inflo, die het album van Adele uiteindelijk ook op gang krijgt, het album buitengewoon knap heeft geproduceerd. Mother staat bol van de invloeden uit de soul en R&B en keer op keer smeedt Inflo invloeden uit het verleden en het heden op knappe wijze aan elkaar, wat hij overigens ook op de albums van Sault doet. 

De songs op Mother liggen stuk voor stuk bijzonder lekker in het gehoor en beschikken over hitpotentie, maar ondertussen kleuren Cleo Sol en Inflo ook steeds net wat buiten de lijntjes, waardoor de aangename songs op het album ook interessant worden, waardoor Mother groeit en groeit en groeit. 

De Britse muzikante kruipt hier en daar dicht tegen de muziek aan die Carole King maakte in haar beste jaren, maar ik hoor ook soulzangeressen uit dezelfde periode en R&B georiënteerde popprinsessen uit het heden. Tussendoor duiken ook nog wat flarden uit de jaren 90 op, waarbij de Cleo Sol zowel raakt aan Janet Jackson en Aaliyah als aan het Britse soulcollectief Soul II Soul. 

In vocaal opzicht is het verschil met het album van Adele overigens ook levensgroot, want waar Adele het vaak moet hebben van haar uithalen, zingt Cleo Sol het hele album lang behoorlijk ingetogen. Toch is het pure soul die de Britse muzikante maakt, want ook haar ingetogen en soms bijna onderkoelde zang komt uit het hart en raakt je daar ook. 

Cleo houdt het tempo op het grootste deel van het album betrekkelijk laag en de instrumentatie behoorlijk ingetogen, maar hier en daar breken de wolken open en betovert de Britse muzikante met een flinke dosis cosmische soul of gospel. Het zorgt direct voor flink wat zonnestralen, maar ook als de donkere wolken overheersen straalt Cleo Sol.

Mother is geen album dat op de achtergrond aangenaam voortkabbelt, maar een album dat uitnodigt tot intensief luisteren en genieten. Is de laatste van Adele niets voor jou, maar wel onder de indruk van de paar songs die Inflo produceerde? Probeer Mother van Cleo Sol eens. Ze zal je verbazen. Erwin Zijleman

De muziek van Cleo Sol is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://cleosol.bandcamp.com/album/mother.