02 november 2021

Emily Scott Robinson - American Siren

Emily Scott Robinson levert met American Siren een fraai klinkend rootsalbum af, dat zowel traditioneel als eigentijds kan klinken en dat opvalt door mooie verhalen, fraaie klanken en geweldige vocalen
Ook deze week verschijnen er weer heel veel albums in het hokje Amerikaanse rootsmuziek, maar een van de albums die er voor mij zeker uitspringt is American Siren van Emily Scott Robinson. De muzikante uit Nashville beschikt over een geweldige stem, die zowel met traditionele als met eigentijdse folk en country uit de voeten kan. Deze stem vol gevoel wordt omgeven door prachtige en zeer sfeervolle klanken, waarin steeds andere accenten opduiken. Emily Scott Robinson vertelt ook nog eens indringende verhalen en verpakt deze in aansprekende songs. Ik had eerlijk gezegd nog niet eerder van haar gehoord, maar dit is wat mij betreft een van de grote nieuwe talenten in het genre.


American Siren is het derde album van de Amerikaanse singer-songwriter Emily Scott Robinson, maar het is mijn eerste kennismaking met de muzikante die, net als zoveel van haar collega’s, opereert vanuit Nashville, Tennessee. 

American Siren trok mijn aandacht door de release op het fameuze Oh Boy Records label, dat ooit door John Prine werd opgericht en een goede neus heeft voor muzikaal talent in Nashville. American Siren staat bol van dit talent, dat overigens ook al was te horen op vorige album van Emily Scott Robinson, dat me ondanks een persoonlijke tip op MusicMeter nooit is opgevallen. 

American Siren viel me wel direct op en in eerste instantie vooral door de prachtige stem van de Amerikaanse muzikante. Het is een stem die gemaakt is voor de folk en country die Emily Scott Robinson maakt op haar nieuwe album en het is een stem vol gevoel, die herinnert aan een aantal groten in het genre. 

Het is een stem die het goed doet in de wat traditioneler ingekleurde Amerikaanse rootsmuziek op American Siren, maar het is een stem die me in de net wat minder traditioneel klinkende en wat minder expressief gezongen songs af en toe ook wel wat doet denken aan die van Kacey Musgraves, waardoor Emily Scott Robinson laat horen hoe het nieuwe album van de countrypopprinses die helaas wel erg ver is doorgeslagen richting pop, ook had kunnen klinken. Als ik moet kiezen tussen American Siren en het laatste album van Kacey Musgraves weet ik het wel, ondanks mijn grote liefde voor de muziek van Kacey Musgraves. 

Emily Scott Robinson zoekt haar inspiratie vooral in de muziek zoals die een aantal decennia geleden in Nashville werd gemaakt, maar de inkleuring van haar derde album is niet alleen wat traditioneler, maar ook zeer smaakvol en klinkt bovendien niet gedateerd. Het album werd geproduceerd door Jason Richmond, die nog niet heel bekend is, maar de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker aan de weg timmert als producer en technicus, onder andere voor Clem Snide, Aoife O’Donovan en The Avett Brothers. 

Jason Richmond heeft American Siren van Emily Scott Robinson voorzien van een subtiel, maar ook warm en sfeervol geluid, dat opvalt door jazzy accenten en spaarzaam ingezette accenten van flink wat instrumenten, waaronder de viool, het orgel, de banjo en de pedal steel, maar de Amerikaanse singer-songwriter kan ook uit de voeten met een piano ballad, waarin ze flink los mag gaan met haar stem. 

De muzikante uit Nashville heeft een oorspronkelijk klinkend album gemaakt, dat zich door de sfeervolle klanken en de mooie vocalen makkelijk opdringt. Het is ook een album dat steeds net wat meer indruk maakt, waardoor American Siren me door de luisterbeurten van de afgelopen week inmiddels behoorlijk dierbaar is. 

De veelzijdigheid van het album draagt hier zeker aan bij. American Siren kan je decennia mee terug nemen in de tijd met oorspronkelijk aandoende folksongs en countrysongs, maar een ander deel van het album is nauw verbonden met de huidige tijd. 

Emily Scott Robinson zingt zoals gezegd prachtig en vol gevoel, maar ze vertelt ook mooie en indringende verhalen, precies zoals je dat verwacht op een rootsalbum als dit. De muzikante uit Nashville opereert in een momenteel werkelijk overvolle vijver, maar het prachtige American Siren zou ik er, zeker als liefhebber van Amerikaanse rootsmuziek, absoluut uit vissen. Erwin Zijleman

De muziek van Emily Scott Robinson is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://emilyscottrobinson.bandcamp.com/album/american-siren.


American Siren van Emily Scott Robinson is verkrijgbaar via de Mania webshop: