05 november 2021

Janet Batch - You Be The Wolf

Janet Batch neemt je op You Be The Wolf een aantal decennia mee terug in de tijd en imponeert met een authentiek klinkend geluid, met persoonlijke teksten en met een stem vol emotie en doorleving
Laat You Be The Wolf uit de speakers komen en Janet Batch neemt je een aantal decennia mee terug in de tijd. Je komt vervolgens terecht in het diepe zuiden van de Verenigde Staten, waar country wordt vermengd met de rock ’n roll die net populair begint te worden. You Be The Wolf staat vol met geweldig gitaarwerk en sleurt je mee in songs vol vaart. In muzikaal opzicht is het smullen, maar het mooist zijn de meeslepende vocalen van Janet Batch, die haar persoonlijke en vaak wat weemoedige teksten vertolkt met een enorme dosis emotie, passie, doorleving en urgentie. Het klinkt totaal anders dan de meeste andere countryalbums van het moment, maar wat klinkt het lekker.


De muziek van de Amerikaanse singer-songwriter Janet Batch wordt op haar bandcamp pagina omschreven als “one part Stevie Nicks, two parts Johnny Cash”. Hiermee legt de muzikante uit Ithaca, New York, de lat wel erg hoog voor zichzelf en eigenlijk te hoog en dat is jammer. Met You Be The Wolf heeft Janet Batch echter wel een interessant album opgeleverd, dat in de tijd en qua invloeden overigens wel bij de muziek van Johnny Cash past. 

You Be The Wolf is de opvolger van het in 2017 verschenen A Good Woman Is Hard To Find, dat ik zelf destijds niet heb opgemerkt. Het nieuwe album van Janet Batch heb ik wel direct opgemerkt en vooral omdat het anders klinkt dan andere countryalbums van het moment. You Be The Wolf neemt je immers mee terug naar de country en rock ’n roll van een aantal decennia geleden. 

In muzikaal opzicht is het tweede album van Janet Batch een album zonder al te veel tierelantijntjes. De Amerikaanse muzikante heeft genoeg aan gitaar, bas en drums, met hier en daar wat subtiele versieringen van piano en orgel. Het is een lekker ruw geluid met hier en daar flink wat galm en het is een geluid waarin veel ruimte leeg blijft voor de vocalen. Die ruimte vult Janet Batch met hart en ziel. De singer-songwriter uit de staat New York beschikt over een krachtig en doorleefd stemgeluid, dat uitstekend past bij de redelijk elementaire instrumentatie op You Be The Wolf. 

In muzikaal opzicht neemt Janet Batch je mee terug naar de country en rock ’n roll uit de jaren 50 en 60 met hier en daar uitstapjes naar de jaren 70 en 80. Vanwege de muzikale invloeden moet You Be The Wolf vooral geplaatst worden in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. In tekstueel opzicht neemt Janet Batch je echter mee naar haar jeugd in het noorden van de Verenigde Staten, waar ze op de zogenaamde ‘Rust Belt’ (het gebied in het noordwesten van de Verenigde Staten waar de industrie het eerst opkwam, maar ook het eerst werd verlaten) in armoede opgroeide, wat haar voorliefde voor ‘working class’ thema’s verklaart. 

Janet Batch vertolkt haar persoonlijke teksten met veel gevoel en doorleving, wat haar songs voorziet van veel urgentie. Ik hou persoonlijk wel van de oude country en rock ’n roll waarop de Amerikaanse muzikante terug grijpt op haar tweede album en het is muziek die je tegenwoordig te weinig hoort wat mij betreft. 

You Be The Wolf is een album waar lekker veel vaart in zit, waarop de gitaren keer op keer bijzonder lekker klinken en waarop Janet Batch met veel passie zingt. Door de invloeden uit een ver verleden klinken de songs van de Amerikaanse muzikante authentiek, maar ze misstaan zeker niet in de jaren 20 van de eenentwintigste eeuw. 

Bij eerste beluistering had ik nog wel de angst dat vooral de eerste kennismaking met de songs van Janet Batch aangenaam zou zijn, maar bij herhaalde beluistering vind ik You Be The Wolf alleen maar leuker en interessanter geworden. Janet Batch heeft met You Be The Wolf een album gemaakt dat ook decennia oud zou kunnen zijn, maar dat op hetzelfde moment een frisse wind laat waaien door het aanbod binnen de country van het moment. Na enige aarzeling ben ik volledig gevallen voor de krachtige stem van de Amerikaanse muzikante en zijn haar teksten de kers op een zeer smakelijke taart. Erwin Zijleman

De muziek van Janet Batch is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://janetbatch.bandcamp.com.