12 november 2021

Hana Vu - Public Storage

Hanna Vu is nog piepjong, maar heeft met Public Storage een verrassend sterk debuut afgeleverd, dat in muzikaal en vocaal opzicht overtuigt, echt alle kanten op kan en ook nog wat te melden heeft
De Amerikaanse muzikante Hana Vu met op jonge leeftijd al indruk met haar muziek, maar geeft met haar debuutalbum Public Storage haar officiële visitekaartje af. De muzikante uit Los Angeles laat op haar debuut horen dat ze in meerdere genres uit de voeten kan, dat ze muziek maakt die knap in elkaar steekt, dat ze beschikt over een bijzonder stemgeluid, dat ze teksten schrijft die ergens over gaan en dat ze songs schrijft die zowel aanstekelijk als avontuurlijk zijn. De concurrentie is moordend in het genre waarin Hana Vu opereert, maar met haar razend knappe debuutalbum steekt de jonge Amerikaanse muzikante flink boven het maaiveld uit.


Hana Vu is een Amerikaanse muzikante met Vietnamese wortels, die al op de basisschool begon met het schrijven van songs. Vanaf haar veertiende maakt ze haar muziek ook beschikbaar via de diverse sociale media kanalen en op haar achttiende bracht ze in eigen beheer haar eerste EP uit, die werd gevolgd door de geweldige EP Nicole Kidman/Anne Hathaway, die haar naam toevoegde aan nagenoeg alle lijstjes met grote muziekbeloften voor de toekomst. 

Hana Vu is inmiddels eenentwintig en brengt deze week haar debuutalbum Public Storage uit. Het debuutalbum van Hana Vu komt in een week met een bijna eindeloze stroom aan nieuwe releases en komt bovendien in een week waarin ik merkte dat ik wat verzadigd begin te raken wanneer het gaat om jonge vrouwelijke singer-songwriters in het indiesegment. Public Storage verschijnt hierdoor in een week waarin ik de lat voor deze jonge vrouwelijke singer-songwriters een stukje hoger heb gelegd. Het is geen enkel probleem voor Hana Vu, want de jonge muzikante uit Los Angeles laat op haar debuutalbum horen dat ze bulkt van het talent. 

Hana Vu deed tot voor kort alles zelf, maar op haar debuutalbum werkt ze samen met producer Jackson Phillips, die ik volgens mij nog niet eerder ben tegengekomen. Het is een samenwerking die heel goed uitpakt, want Public Storage is in alle opzichten een uitstekend album. 

Bij beluistering van het album valt direct op dat Hana Vu in zeer uiteenlopende genres uit de voeten kan. Public Storage bevat een aantal vrij stevig aangezette rocksongs, maar Hana Vu sleept je net zo makkelijk de dansvloer op met een song vol invloeden uit de disco. Public Storage bevat hiernaast een aantal bijna folky songs, een aantal donker getinte popsongs en een aantal nog donkerdere songs met een vleugje postpunk. 

Het debuut van Hana Vu is over het algemeen genomen een album vol donkere tinten, die prachtig passen bij haar bijzondere stem, die ouder klinkt dan Hana Vu is, en bij haar teksten waarin het nodige wereldleed en persoonlijk leed voorbij komt, maar waarin ook ruimte is voor dromen. 

In een aantal songs op Public Storage domineert de eenvoud, maar hier tegenover staan flink wat songs die uit flink wat lagen bestaan en die in al die lagen indruk maken met mooie klanken en verrassende accenten. Public Storage laat horen dat Jackson Phillips een getalenteerd producer is, maar Hana Vu steelt op haar debuutalbum vooral zelf de show met een serie geweldige songs en een bijzonder eigen geluid. 

Het knappe van de songs van de muzikante uit Los Angeles is dat het aan de kant songs zijn die in de hokjes hitgevoelig en aanstekelijk passen, maar de muziek van Hana Vu is op hetzelfde moment eigenzinnig en avontuurlijk. Met Public Storage vindt Hana Vu op indrukwekkende wijze haar plek tussen de smaakmakers binnen de indiescene van het moment. 

In deze scene zijn meer muzikanten te vinden die uit de voeten kunnen met pop en rock, maar bij Hana Vu liggen de uitersten net wat verder uit elkaar. Dat levert vaak wat onsamenhangende albums op, maar de songs op Public Storage vormen op bijzondere wijze een geheel. 

Hana Vu is nog altijd pas 21 jaar oud en heeft nog alle tijd om zich verder te ontwikkelen, maar op haar debuutalbum slaagt ze er wat mij betreft in om een verrassend hoog niveau vast te houden. Er zijn dit jaar al flink wat topplaten verschenen in het genre, maar dit debuut hoort daar zeker bij. Erwin Zijleman

De muziek van Hana Vu is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://hanavu.bandcamp.com/album/public-storage.


Public Storage van Hana Vu is verkrijgbaar via de Mania webshop: