19 november 2021

Roos Meijer - Why Don’t We Give It A Try?

Het debuut van de Nederlandse singer-songwriter Roos Meijer is een album dat flink wat indruk maakt met prachtige klanken, bevlogen teksten en prima songs en imponeert met werkelijk prachtige vocalen
Direct bij eerste beluistering van Why Don’t We Give It A Try? van Roos Meijer durfde ik al wel te concluderen dat de Nederlandse muzikante een ijzersterk debuutalbum heeft afgeleverd, maar na een paar keer horen is het wat mij betreft een debuutalbum dat kan worden geschaard onder de meest indrukwekkende debuten van het muziekjaar 2021. Roos Meijer heeft een debuutalbum afgeleverd dat opvalt door wonderschone klanken, die steeds weer nieuwe wegen inslaan, maar het sterkste wapen van de Nederlandse singer-songwriter is haar geweldige stem. Why Don’t We Give It A Try? is een album dat intrigeert en betovert en het wordt echt alleen maar mooier en indrukwekkender.


De Nederlandse singer-songwriter Roos Meijer bracht eerder dit jaar een aantal veelbelovende tracks uit als helft van het duo Maida Rose, maar voordat het debuutalbum van Maida Rose verschijnt is er het eerste soloalbum van de Nederlandse muzikante. Why Don’t We Give It A Try? opent met een aantal fragmenten en al snel een kakafonie van Amerikaanse nieuwsberichten met een hoofdrol voor Donald Trump en zijn Mexicaanse muur, maar met de eerste noten van de titeltrack van het album keren de rust en de rede terug. 

Roos Meijer maakt met Maida Rose muziek die in het hokje dreampop past, maar haar solodebuut hoort thuis in hokjes als folk, alt folk en indiefolk. Why Don’t We Give It A Try? maakt geen geheim van de sterkste wapens van Roos Meijer. Direct na het hectische intro vallen de bijzonder smaakvolle instrumentatie en de werkelijk prachtige stem van de Nederlandse muzikante op. 

De instrumentatie is over het algemeen ingetogen en beperkt zich voornamelijk tot organische klanken. Het is een zeer smaakvolle en wat mij betreft ook warm klinkende instrumentatie, die niet volledig aansluit op de klanken die gangbaar zijn binnen de folk, maar hier ook niet mijlenver van verwijderd is. 

Het is een instrumentatie waarin de akoestische gitaar of de piano centraal staat en waaraan vervolgens zowel subtiele als redelijk uitgesproken versiersels zijn toegevoegd, die absoluut sfeerbepalend zijn, zeker wanneer het gaat om atmosferische klankentapijten op de achtergrond of om jazzy blazers die meer op de voorgrond treden. 

In muzikaal opzicht is Why Don’t We Give It A Try? van Roos Meijer zeker geen doorsnee folkalbum en dat is het ook niet in vocaal opzicht. De Nederlandse singer-songwriter kan prima uit de voeten in folky tracks, maar beschikt over een indrukwekkend stemgeluid. Het is een krachtig, veelzijdig en ook warm stemgeluid, dat mij eigenlijk onmiddellijk over de streep trok. 

Why Don’t We Give It A Try? is het debuutalbum van Roos Meijer, maar het is een album dat geen moment klinkt als een debuutalbum. Zowel de instrumentatie op de albums als de zang van Roos Meijer ademen kwaliteit, ervaring en souplesse. In de instrumentatie is iedere noot raak en dat geldt ook voor de bijzonder fraaie zang op het album, wat je nog wat beter hoort wanneer meerdere lagen vocalen worden gecombineerd. 

Die kwaliteit, ervaring en souplesse hoor je ook terug in de songs op het album. Het zijn songs die nooit kiezen voor de makkelijkste weg, maar zich desondanks genadeloos opdringen. Bijna alle songs op het debuutalbum van Roos Meijer klinken verschillend, maar de songs vormen ook een eenheid. Het zijn songs die me onmiddellijk te pakken hadden, maar Why Don’t We Give It A Try? is ook een album dat tijd vraagt om al het moois te kunnen ontdekken. 

Met alle vocale en muzikale pracht en de fascinerende songstructuren ben ik er overigens nog niet, want Roos Meijer schrijft ook nog eens uitstekende teksten die laat horen dat ze geëngageerd en emotioneel betrokken is en het hart op de juiste plek heeft zitten. 

Hoe vaker ik naar dit album luister, hoe meer ik onder de indruk raak van de bijzondere talenten van Roos Meijer, die een album van een wonderlijke schoonheid heeft gemaakt, dat diepe, diepe indruk maakt. Erwin Zijleman

De muziek van Roos Meijer is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina (digitaal): https://byroosmeijer.bandcamp.com/album/why-dont-we-give-it-a-try, en via haar webshop (fysiek): https://www.byroosmeijer.com/online-store.