13 juli 2022

Katy J Pearson - Sound Of The Morning

Katy J Pearson debuteerde aan het eind van 2020 veelbelovend met Return, maar maakt de belofte meer dan waar op het alle kanten op springende maar toch ook consistent klinkende Sound Of The Morning
Ik was anderhalf jaar geleden zeer te spreken over het debuutalbum van Katy J Pearson, die niet alleen indruk maakte met lekker in het gehoor liggende en veelzijdige songs, maar bovendien indruk maakte met haar karakteristieke stem. De Britse muzikante keert deze week terug met Sound Of The Morning, dat ik nog wat hogere aan sla dan het in eigen land terecht bejubelde Return. Op haar tweede album maakt Katy J Pearson wederom makkelijk indruk met haar stem, maar ook met de kwaliteit van de songs is weer niets mis en deze songs zijn bovendien nog wat diverser dan die op het debuutalbum, wat van Sound Of The Morning een bonte maar toch consistente lappendeken maakt.


De Britse muzikante Katy J Pearson leverde aan het eind van 2020 een bijzonder aangenaam en verrassend veelzijdig debuutalbum af, dat, zeker in Nederland, helaas niet zo breed werd opgepakt als het album had verdiend. Deze week keert de muzikante uit Bristol, die in eigen land overigens wel succesvol aan de weg timmerde, terug met haar tweede album. 

Op haar debuutalbum Return maakte Katy J Pearson indruk met popsongs die meerdere kanten op schoten, maar toch vooral herinnerden aan popmuziek uit de jaren 70, maar de meeste aandacht trok ze met haar aangename stem, die associaties opriep met een aantal grootheden uit dit decennium, met Stevie Nicks en Dolly Parton als meest genoemde namen. 

Katy J Pearson pakte de draad na de corona lockdowns weer op en deed dit keer niet alleen een beroep op producer Ali Chant, maar rekruteerde ook Dan Carey (Fontaines D.C.) voor een plekje achter de knoppen. Laatstgenoemde voorziet het nieuwe album van de Britse muzikante hier en daar van een voorzichtige postpunk injectie, maar Sound Of The Morning is net als zijn voorganger een bonte lappendeken. 

Op haar nieuwe album klinkt de muziek van Katy J Pearson nog wat veelzijdiger dan op haar debuutalbum, maar ook op Sound Of The Morning trekt de Britse muzikante de meeste aandacht met haar stem. Het is een stem die uitnodigt tot het noemen van vergelijkingsmateriaal, maar uiteindelijk houdt geen enkele naam lang stand, waardoor ik concludeer dat Katy J Pearson vooral klinkt als zichzelf, met hooguit een vleugje Stevie Nicks. Ik ben zelf weer zeer onder de indruk van de zang op Sound Of The Morning, maar waarschijnlijk zal niet iedereen vallen voor de vocale charmes van de muzikante uit Bristol. 

Net als op Return heeft Katy J Pearson nog veel meer te bieden dan een goede stem. De kwaliteit van de songs tilde haar debuutalbum een flink stuk op en wanneer het gaat om de kwaliteit van de songs legt Sound Of The Morning de lat alleen maar hoger. Het is knap hoe Katy J Pearson een folky song die zo lijkt weggelopen uit de jaren 60 of 70 kan afwisselen met een groots klinkende popsong met een vleugje postpunk zonder teveel van de hak op de tak te springen en dat houdt de Britse muzikante een album lang vol. 

Sound Of The Morning bestrijkt een nog breder palet aan stijlen en put uit meerdere decennia popmuziek, maar het is desondanks een consistent klinkend album, mede door de karakteristieke stem van de Britse muzikante. Folk, Americana, Californische pop, postpunk, rock, synthpop en popmuziek met een hoofdletter P; het komt allemaal voorbij op het fraaie nieuwe album van Katy J Pearson, dat ook zeer geschikt is als soundtrack voor misschien net wat te warme zomerdagen. 

Het is voor een belangrijk deel de verdienste van de uitstekende songs en de geweldige stem van de Britse muzikante, maar ook in muzikaal en productioneel opzicht is Sound Of The Morning een uitstekend album. Ook in de productie en in het instrumentarium worden uiteenlopende keuzes gemaakt, maar alles wordt perfect ingepast in het typische Katy J Pearson geluid. 

Voorganger Return kreeg in Nederland echt veel te weinig aandacht, maar het wat mij betreft nog betere Sound Of The Morning verdient een veel beter lot, al zal dit met een release op de dag dat de zomervakantie is gestart mogelijk lastig worden. Erwin Zijleman

De muziek van Katy J Pearson is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://katyjpearson.bandcamp.com/album/sound-of-the-morning.


Sound Of The Morning van Katy J Pearson is verkrijgbaar via de Mania webshop: