28 juli 2022

The Soft Hills - Viva Chi Vede

De Amerikaanse band The Soft Hills heeft al een aantal slechts in kleine kring opgemerkte albums op haar naam staan, maar het deze week verschenen Viva Chi Vede verdient echt alle aandacht
Garrett Hobba maakt inmiddels al een jaar of twaalf met wisselende muzikanten albums als The Soft Hills. Het deze week verschenen zevende album van de band, Viva Chi Vede, is een hele mooie. The Soft Hills maakt muziek met vooral invloeden uit de jaren 60 en 70, maar omdat de band ook invloeden van recentere datum verwerkt is het zeker geen doorsnee retro. Ook qua genres laat het project van de muzikant uit Los Angeles zich niet makkelijk in een hokje duwen. De muziek van The Soft Hills heeft vaak een zonnig en psychedelisch tintje, maar laat zich door van alles en nog wat beïnvloeden. Het levert een bijzonder aangenaam, maar ook fascinerend en avontuurlijk album op.


Er verschenen de afgelopen week een aantal zonnige en laidback albums met een vleugje psychedelica, wat gezien het seizoen ook niet zo gek is. In eerste instantie vond ik het lastig kiezen tussen deze albums, maar uiteindelijk vond ik Viva Chi Vede van The Soft Hills met afstand de beste van het stel. 

Het is volgens Spotify al het zevende album van The Soft Hills, maar de naam van de band zei me echt helemaal niets. The Soft Hills blijkt een project van de Amerikaanse muzikant Garrett Hobba, die zijn project ooit startte in Seattle, maar inmiddels is neergestreken in het zonnige Los Angeles. 

The Soft Hills bestaat naast Garrett Hobba uit steeds weer andere muzikanten en ook voor het deze week verschenen Viva Chi Vede zijn er weer flink wat aangeschoven. Garrett Hobba vergelijkt zijn muziek op zijn bandcamp pagina met die van Red House Painters, Grizzly Bear en Radiohead. Daar is hier en daar wel wat voor te zeggen, maar het zijn niet de namen die ik zelf zou verzinnen. 

Dat verzinnen van namen is overigens niet eens zo makkelijk, want de muziek van The Soft Hills laat zich, in ieder geval door mij, niet vangen met een paar namen. Ik zou bij het zoeken naar vergelijkingsmateriaal zelf wel een aantal decennia eerder beginnen dan de band zelf doet, want Viva Chi Vede neemt je vaak mee terug naar de jaren 60 en 70, met een mix van vooral psychedelica en soft-rock. 

The Soft Hills houdt het zeker niet bij deze twee genres, want ook invloeden uit de folk, flink wat invloeden uit de countryrock, en hier en daar hints Westcoast pop en elektronica hebben hun weg gevonden naar dit bijzondere album, dat hier en daar ook nog een toegankelijk randje prog bevat, maar dat ondanks alle invloeden klinkt als een eenheid.

Het is een album dat je op twee manieren kunt beluisteren. Je kunt je allereerst laten benevelen door alle mooie en dromerige klanken en de al even dromerige zang van Garrett Hobba. Viva Chi Vede is dan een heerlijk album om bij te ontspannen, zeker als de zon uitbundig schijnt. 

Het nieuwe album van The Soft Hills wordt een stuk interessanter wanneer je het album met volledige aandacht en bij voorkeur met de koptelefoon beluistert. Dan immers hoor je hoe Garrett Hobba en de uitstekende muzikanten die hem vergezellen op Viva Chi Vede niet alleen prachtige muziek maken, maar ook steeds dingen doen die je niet verwacht, waardoor het album met bijzondere sprongen door genres en door de tijd springt. The Soft Hills maakt absoluut muziek met een hoog jaren 60 en 70 gehalte, maar ook de door de band zelf genoemde invloeden uit de jaren 90 en 00 zijn absoluut hoorbaar. 

Viva Chi Vede is mijn eerste kennismaking met de muziek van de band uit Los Angeles, maar het is een kennismaking die nieuwsgierig maakt naar het stapeltje albums dat de band eerder maakte. Voorlopig ben ik echter nog lang niet klaar met het fascinerende Viva Chi Vede, dat me niet alleen blijft verrassen, maar me bovendien steeds aangenamer vermaakt met een bonte mix van klanken en invloeden. 

Er verschenen deze week meer van dit soort aangenaam dromerige albums en een aantal van deze albums kan op veel meer aandacht rekenen dan de muziek van The Soft Hills. Viva Chi Vede is echter een album dat alle aandacht verdient en niet alleen omdat dit album deze week de beste in zijn soort is, maar bovendien een album is dat over aanzienlijk meer groeipotentie beschikt dan de albums van soortgenoten. Erwin Zijleman

De muziek van The Soft Hills is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://thesofthills.bandcamp.com/album/viva-chi-vede.