08 juli 2022

Stacy Antonel - Always The Outsider

Stacy Antonel debuteert in een overvolle vijver, maar Always The Outsider ademt kwaliteit en gevoel voor traditie en onderscheidt zich hierdoor makkelijk van de muziek van haar vele soortgenoten
Stacy Antonel leek lange tijd te kiezen voor de klassieke piano en de jazz, maar de verleiding van de traditionele countrysongs bleek uiteindelijk niet te weerstaan. De Amerikaanse muzikante heeft een aantal pittige jaren in Nashville achter de rug, maar deze week verscheen haar debuutalbum Always The Outsider en het is een album van hoge kwaliteit. Stacy Antonel is een uitstekende zangeres die in meerdere hoeken van de Amerikaanse rootsmuziek uit de voeten kan en schrijft prima songs. De fraaie klanken van een aantal gelouterde muzikanten maken dit fraaie en wat traditioneel aandoend rootsalbum compleet. Always The Outsider is op zijn minst een album vol belofte, maar wat mij betreft veel meer.


Ook Nashville is inmiddels weer volledig ontwaakt uit de lange winterslaap waar het door de coronapandemie in was terecht gekomen. Het zorgt wekelijks voor flinke stapels nieuwe releases waarbinnen het lastig opvallen is. Always The Outsider van de Amerikaanse singer-songwriter Stacy Antonel deed dat wat mij betreft wel onmiddellijk en vooral omdat het geen doorsnee Nashville country(pop) album is. 

De muzikante, die opgroeide in de buurt van San Diego, heeft voor Nashville begrippen een wat atypische achtergrond. Ze studeerde klassieke piano en jazz aan het prestigieuze Berklee College Of Music, maar raakte verliefd op de oude countryalbums die ze in kringloopwinkels tegen kwam. Na het winnen van de tv talentenjacht 3 Minutes To Stardom besloot Stacy Antonel om haar hart te volgen en vertrok ze richting Nashville, waar ze als Ginger Cowgirl haar songs vertolkte in de vele bars van de Amerikaanse country hoofdstad. 

We zijn inmiddels een paar jaar verder en deze week verscheen Always The Outsider, het debuutalbum van Stacy Antonel. Het is een album dat wat traditioneler klinkt dan de meeste andere countryalbums die momenteel uit Nashville komen. Always The Outsider verwerkt voor de afwisseling eens geen invloeden uit de pop, maar verrijkt alle invloeden uit de country met vleugjes folk, jazz en wat andere invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek. 

Stacy Antonel heeft een voorkeur voor sfeervolle en vaak wat ingetogen countrysongs, maar ook een zwierige wals of juist een veel stevigere song met flink wat spetterend gitaarwerk gaat de muzikante uit Nashville niet uit de weg. Always The Outsider is geproduceerd door de ervaren, maar bij niet heel bekende Ben Moore, die het debuutalbum van Stacy Antonel heeft voorzien van een vaak wat traditioneel aandoend, maar ook warm en gloedvol geluid. 

Voor het geweldige geluid op het album zijn bovendien een aantal ouwe rotten uit de Nashville scene verantwoordelijk onder wie de onder andere van Lucinda Williams bekende pedal steel virtuoos Doug Pettibone, Merle Haggard bassist Joe Reed en de mij onbekende gitarist Paul Sgroi, die de show steelt met zeer gevarieerd maar altijd trefzeker gitaarspel. 

Stacy Antonel is een klassiek geschoold songwriter en dat hoor je in haar songs, die vooral binnen de lijntjes van de countrymuziek kleuren, maar stiekem verrassen met muzikale hoogstandjes en verrassende wendingen. Stacy Antonel is ook nog eens voorzien van een geschoolde stem die het niveau van haar debuutalbum verder optilt. 

Het is een stem die in de country getinte songs wel wat doet denken aan die van Jewel, maar die ook heerlijk jazzy kan klinken. Het is een stem die goed uit de voeten kan met de teksten van de songs die vooral gaan over liefdes, gedroomde liefdes en verloren liefdes, maar die ook af en toe stil staan bij de periode van isolement die achter ons ligt. Stacy Antonel vertolkt haar teksten met veel gevoel, wat de impact van haar songs vergroot. 

Albums als Always The Outsider vind ik vaak wat te traditioneel, maar het debuutalbum van Stacy Antonel klinkt ondanks de keuze voor traditie fris en urgent en blijkt een zeer aangename metgezel tijdens allerlei momenten op de dag. Als muzikant uit Nashville moet je maar hopen dat jouw album er uit wordt gepikt op het moment, maar het debuut van Stacy Antonel verdient dit absoluut. Erwin Zijleman

De muziek van Stacy Antonel is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://stacyantonel.bandcamp.com.