15 juli 2022

MUNA - MUNA

MUNA is al jaren een grote belofte, maar op haar derde album maakt het damesdrietal uit Los Angeles de belofte dan eindelijk meer dan waar met een serie geweldige en bovendien verrassend veelzijdige popsongs
Bij eerste beluistering was ik wel geboeid door de muziek van MUNA, maar het drietal uit Los Angeles wist me nog niet volledig te overtuigen. Dit gold ook voor de eerste twee albums van de band, maar het titelloze derde album, dat is uitgebracht op het platenlabel van Phoebe Bridgers, is echt een stuk beter dan zijn voorgangers. MUNA maakt op haar nieuwe album pure pop, maar het is wel pure pop vol invloeden en bovendien pure pop die het avontuur niet schuwt. De elektronische inkleuring is hier en daar wat teveel van het goede, maar de zang is geweldig en de songs op het album zijn nog beter. Iedere keer dat ik dit album hoor is het weer wat beter en dat gaat inmiddels al een aantal weken zo.


MUNA is een drietal uit Los Angeles dat negen jaar geleden werd geformeerd en een aantal jaren lang opbokste tegen torenhoge verwachtingen. Katie Gavin, Naomi McPherson en Josette Maskin kwamen elkaar tegen op de universiteit van Southern California, begonnen met het maken van muziek en kregen al snel een lucratief platencontract aangeboden. 

Dat platencontract leverde twee prima albums op. Het zijn albums die bol stonden van de belofte, die hier en daar flink piekten en die ook redelijk succesvol waren, maar uiteindelijk maakte MUNA de hoge verwachtingen toch nooit helemaal waar. De band tekende vorig jaar een contract bij Saddest Factory, het platenlabel van Phoebe Bridgers, en maakt met het onlangs verschenen titelloze album een nieuwe start. 

Platenbaas Phoebe Bridgers duikt direct in de openingstrack van het album op, maar op de rest van het album staan de drie dames van MUNA er alleen voor. Dat kun je best aan ze overlaten, want ook het derde album van Katie Gavin, Naomi McPherson en Josette Maskin is een uitstekend album. 

Het is echter ook een album dat ik na eerste beluistering opzij schoof. MUNA maakt ook op haar derde album vooral elektronisch ingekleurde en hier en daar zwaar aangezette popmuziek. Bij vluchtige beluistering vond ik het weliswaar een feest van herkenning, maar maakte MUNA geen overweldigende indruk. Dat kwam eigenlijk pas toen ik bij een nieuwe poging aan kwam bij een aantal net wat meer ingetogen songs, waarin de Pop met een hoofdletter P gezelschap krijgt van subtiele invloeden uit andere genres, waaronder een snufje country en een beetje indie. 

Binnen MUNA draait veel om Katie Gavin, die niet alleen vrijwel alle songs op het album schreef, maar bovendien tekent voor de leadzang. Het nieuwe album van MUNA laat horen dat deze Katie Gavin een getalenteerd songwriter en een uitstekend zangeres is. De zang op het titelloze album van het drietal uit Los Angeles is eigenlijk altijd goed, maar zeker in de wat minder vol ingekleurde songs maakt Katie Gavin indruk. 

In muzikaal opzicht is het nieuwe album van MUNA een wat lastig in te delen album. Het trio uit Los Angeles maakt absoluut de popmuziek van dit moment, al varieert die wel van de muziek van de gelouterde popprinsessen tot de countrypop van Kacey Musgravces, maar het album heeft hier en daar toch ook een jaren 80 en 90 vibe. 

Het is een jaren 80 en 90 vibe die ook weer alle kanten op kan en varieert van invloeden van Propaganda tot de muziek van Wendy & Lisa tot de succesvolle jaren 90 albums van Janet Jackson en hier en daar een uitschieter richting Wilson Phillips, zeker wanneer Katie Gavin, Naomi McPherson en Josette Maskin kiezen voor harmonieën, iets wat ze wat mij betreft veel vaker mogen doen. 

Het derde album van MUNA wist me door de dominante rol voor elektronica en het wel erg veelzijdige geluid niet onmiddellijk te veroveren, maar inmiddels ben ik helemaal overtuigd van de kwaliteiten van het drietal uit Los Angeles en valt er steeds meer op zijn plek op het album, dat bij iedere luisterbeurt beter en memorabeler wordt. Phoebe Bridgers zag MUNA een paar jaar geleden na het horen van het debuut van het drietal als de gedroomde band voor haar eigen label. Dat had de eigenzinnige Amerikaanse muzikante weer goed gezien. Erwin Zijleman

De muziek van MUNA is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse drietal: https://muna.bandcamp.com/album/muna.


MUNA van MUNA is verkrijgbaar via de Mania webshop: