19 juli 2022

Steve Lacy - Gemini Rights

De Amerikaanse muzikant Steve Lacy staat in de VS bekend als grote belofte voor de toekomst en laat op zijn nieuwe album Gemini Rights tien songs lang horen dat daar helemaal niets op valt af te dingen
In drukkere tijden zou ik Gemini Rights van Steve Lacy waarschijnlijk niet opgemerkt hebben, maar in een wat rustige muziekweek konden de lovende recensies van de Amerikaanse muziekpers me bijna niet ontgaan. Van de lovende of zelfs lyrische woorden van de Amerikaanse muziekjournalisten is niets gelogen, want Gemini Rights is een ijzersterk album dat opvalt door een mooie productie, bijzondere arrangementen en vooral door songs die de hand van een groot songwriter verraden. Steve Lacy laat zich beïnvloeden door muziek uit het verleden, maar sluit ook moeiteloos aan bij de soul, R&B en pop van dit moment. Het levert een razend knap album op dat herinnert aan de eerste stappen van een aantal grootheden.


Mijn muzieksmaak staat nooit helemaal los van het weer. In de herfst en winter komen donker getinte albums voor mij het best tot zijn recht en wanneer de temperaturen wat oplopen ga ik bijna vanzelf op zoek naar zonnigere klanken. Bij de extreme temperaturen van het moment wordt mijn liefde voor soul en R&B aangewakkerd en het is dan ook niet zo gek dat Gemini Rights van Steve Lacy het hier thuis momenteel heel goed doet. 

Steve Lacy, niet te verwarren met de gelijknamige jazzmuzikant, kwam ik volgens mij nog niet eerder tegen. Hij speelde op jonge leeftijd een tijdje in de band The Internet en timmerde de afgelopen jaren aan de weg als muzikant en producer, wat hem een Grammy nominatie opleverde voor zijn debuutalbum Apollo XXI (hij won overigens al een Grammy toen hij nog op de middelbare school zat met een album van The Internet). Het is me, ondanks zijn bijdragen aan de muziek van onder andere Kendrick Lamar, Vampire Weekend en Solange, allemaal ontgaan, maar dankzij de lovende recensies in met name de Amerikaanse muziekmedia maakte ik deze week alsnog kennis met de muziek van Steve Lacy. 

Het met zwoele soul en R&B gevulde Gemini Rights doet het zoals gezegd uitstekend bij de hoge temperaturen van het moment, maar het nieuwe album van Steve Lacy heeft veel meer te bieden dan dat. Voor Apollo XXI had de muzikant uit Los Angeles nog genoeg aan een iPhone en een MacBook, maar Gemini Right werd opgenomen in een goede studio, waar ook de nodige gastmuzikanten aansloten. Het doet de muziek van Steve Lacy goed, want Gemini Right dringt zich onmiddellijk op met een warm geluid vol mooie details. 

Gemini Rights kan mee met de succesvolle R&B albums van het moment, maar Steve Lacy kent ook zijn klassiekers. Het nieuwe album van de Amerikaanse muzikant klinkt aan de ene kant modern, maar je hoort ook continu flarden uit het verleden. Uit het verleden komen invloeden uit de soul, de psychedelica en de singer-songwriter pop uit de jaren 70, die met een beetje jazz worden samengesmeed met invloeden uit de pop en R&B van het moment. Steve Lacy is zeker niet de enige muzikant die met deze combinatie van invloeden aan de haal gaat, maar de Amerikaanse muzikant weet zich te onderscheiden als songwriter, arrangeur en producer. 

Gemini Rights is een album vol fraai gearrangeerde en prachtig geproduceerde songs, maar het is ook een album vol buitengewoon aansprekende songs. Het zijn songs die zich door alle invloeden niet makkelijk in een hokje laten duwen, maar het zijn ook songs die allemaal verschillend klinken, wat een gevarieerd album oplevert. Het zijn op hetzelfde moment songs die op een of andere manier bij eerste beluistering al bekend in de oren klinken. 

Steve Lacy beheerst de kunst van het schrijven van tijdloze popsongs, maar het zijn ook nog eens in kwalitatief opzicht hoogstaande popsongs. Natuurlijk moeten we de jonge Amerikaanse muzikant niet direct gaan vergelijken met Stevie Wonder of Prince of met de uitschieters binnen de huidige R&B scene, maar dat de muzikant uit Los Angeles bulkt van het talent is zeker. Gemini Rights kwam bij mij binnen als soundtrack voor te warme zomerdagen, maar inmiddels vind ik het vooral een razendknap album dat tien songs lang imponeert en de naam Steve Lacy koppelt aan torenhoge beloftes voor de toekomst. Erwin Zijleman