23 juli 2022

ZZ Top - RAW: ‘That Little Ol' Band From Texas’ Original Soundtrack

RAW leek op voorhand een wat overbodige soundtrack bij een documentaire over ZZ Top, maar de band speelt op de toppen van haar kunnen en imponeert met een opvallend ruwe portie bluesy rock ’n roll van wereldklasse
ZZ Top moet het inmiddels een jaar zonder bassist van het eerste uur Dusty Hill doen, maar op RAW is de bassist nog van de partij. Samen met Billy Gibbons en Frank Beard speelt hij de pannen van het dak op de soundtrack RAW. De drie ouwe rotten spelen songs uit de jongere jaren van de band, waarbij uiteraard een aantal publieksfavorieten en hits voorbij komen. Meer dan gitaar, bas, drums en de rauwe strot van Billy Gibbons heeft ZZ Top niet nodig op een album vol rock ’n roll zonder opsmuk. Het klinkt een stuk ruwer dan de reguliere albums van de band, maar het resultaat mag er zijn. RAW laat ZZ Top op haar allerbest horen en dat is een bijzonder indrukwekkende prestatie van het Texaanse drietal.


Een jaar geleden overleed ZZ Top bassist Dusty Hill, waarmee na 51 jaar een einde kwam aan de originele bezetting van de band. ZZ Top heeft de draad inmiddels weer opgepakt met de voormalige gitaartechnicus van de band Elwood Francis als bassist, maar op het deze week verschenen RAW is Dusty Hill nog te horen met zijn kompanen Billy Gibbons en Frank Beard. 

RAW: ‘That Little Ol' Band From Texas’ Original Soundtrack is de soundtrack bij de gelijknamige Netflix documentaire over de band uit Houston, Texas. Deze documentaire is momenteel helaas niet te bekijken in Nederland, maar het beschikbaar komen van de soundtrack maakt heel veel goed. 

RAW is een goed gekozen titel voor het album, want ZZ Top klinkt op het album een stuk ruwer dan op haar studioalbums. RAW werd live opgenomen in de oudste concertzaal van Texas, de Gruene Hall in New Braunfels. De band werd hier door de makers van de documentaire naar toe gehaald voor een fotoshoot, maar toen de instrumenten van de band er ook bleken te staan, besloten Dusty Hill, Frank Beard en Billy Gibbons om direct maar de soundtrack bij de documentaire vol te spelen. 

RAW heeft de ruwe energie van een live optreden van de band, al ontbrak het publiek, maar het is ook een geweldig klinkend album. Billy Gibbons tekende voor de productie van het album, terwijl ene Ryan Hewitt verantwoordelijk was voor de mix. Deze Ryan Hewitt verdient een standbeeld, want RAW knalt werkelijk uit de speakers en klinkt alsof ZZ Top in de eigen woonkamer staat te spelen. De drie leden van de band waren tijdens de opnamen natuurlijk al aardig op leeftijd, maar klinken als een stel jonge honden die met veel passie en plezier een eerste demo opnemen. 

RAW klinkt niet alleen geweldig, maar bevat ook een fraaie selectie uit het oeuvre van de band. De twaalf tracks komen van albums die de band maakte tussen 1970 en 1983 (ZZ Top’s First album, Rio Grande Mud, Tres Hombres, Fandango, Degüello, El Loco en Eliminator) en dat zijn ook de beste albums van de band, al vind ik La Futura uit 2012 ook geweldig). 

ZZ Top omringde zich in de jaren 80 met flink wat synthesizers, maar op RAW hebben Billy Gibbons, Dusty Hill en Frank Beard genoeg aan de drie-eenheid gitaar, bas en drums. Dusty Hill en Frank Beard leggen een solide, strakke en vaak moddervette basis, waarop Billy Gibbons zijn geweldige gitaarwerk en zijn rauwe strot tegenaan kan leggen. 

De drie ouwe rotten spelen op RAW met heel veel plezier en energie, maar ze spelen ook de veters uit je schoenen, met in vrijwel alle tracks een glansrol voor Billy Gibbons die er heerlijk op los soleert. RAW is helaas de zwanenzang van de originele bezetting van de band, maar het album laat ook ZZ Top in absolute topvorm horen. 

Op voorhand leek dit me een totaal overbodig album, waardoor ik het in eerste instantie niet eens op mijn lijstje met te beluisteren nieuwe albums had gezet, maar toen ik dit uit nieuwsgierigheid alsnog deed, was ik onmiddellijk om. RAW staat garant voor ruim drie kwartier bluesy rock ’n roll met ballen en zonder opsmuk. 

Het geluid van de band klinkt vaak vertrouwd, maar met name de songs van Eliminator zijn veel beter dan op het originele album, al is in Legs ook dit keer nog wel wat elektronica toegevoegd. De meeste bands die zo lang meegaan als ZZ Top zijn inmiddels ver verwijderd van hun topvorm, maar ZZ Top hoorde ik nog niet vaak of zelfs nooit beter dan dit. Geweldig album. Erwin Zijleman


RAW van ZZ Top is verkrijgbaar via de Mania webshop: