17 juli 2022

Tami Neilson - Kingmaker

Tami Neilson imponeert ook op Kingmaker weer met haar fantastische stem, maar ook de muziek en de songs op het album zijn nog wat indrukwekkender dan op de al niet misselijke vorige albums van de Nieuw-Zeelandse muzikante
Tami Neilson beschikt over een van de meest imposante stemmen binnen de rootsmuziek van het moment, waardoor ook haar nieuwe album Kingmaker weer niet veel tijd nodig heeft voor het maken van diepe indruk. De muzikante uit Auckland kan het flink laten stormen, maar ze zingt ook met veel gevoel en doorleving. In muzikaal opzicht vind ik Kingmaker nog wat interessanter dan zijn voorgangers. Tami Neilson neemt je een aantal decennia mee terug in de tijd en sleurt je langs de oevers van de Mississippi, waar country, soul, blues, rock ’n roll en gospel voorbij komen. Kingmaker grijpt je vanaf de eerste noten bij de strot en laat pas los wanneer de tien tracks er op zitten.


De Nieuw-Zeelandse muzikante Tami Neilson debuteerde precies vijftien jaar geleden, maar ik ken haar muziek sinds het in 2016 verschenen Don’t Be Afraid. Op dat album maakte de overigens in het Canadese Toronto geboren muzikante indruk met muziek die leek weggelopen uit een heel ver verleden en imponeerde ze met haar krachtige en doorleefde stem. 

De albums die volgden op Don’t Be Afraid, het in 2018 verschenen Sassafrass! en het uit 2020 stammende Chickaboom!, vond ik nog een stuk beter, waardoor ik met hoge verwachtingen begon aan de beluistering van het deze week verschenen Kingmaker. Tami Neilson had vervolgens maar een paar noten nodig om wederom een onuitwisbare indruk te maken en laat bovendien horen dat het nog beter kan dan op haar vorige albums. 

Kingmaker opent met de titeltrack die begint met twangy gitaren en de fantastische stem van Tami Neilson. Wanneer de gitaren wat steviger worden aangezet doet de Nieuw-Zeelandse muzikante er nog een flinke schep bovenop en haalt ze de zang uit haar tenen. Wanneer een flinke bak strijkers en de nodige achtergrondvocalen worden toegevoegd is het compleet over the top en maakt Tami Neilson muziek waar vrijwel iedere zangeres zich aan zou vertillen, maar de muzikante uit Auckland kan het aan en zorgt voor het eerste kippenvel. 

De indrukwekkende stem van Tami Neilson gedijt uitstekend in een bad vol strijkers, maar wanneer ze in het tweede track moet doen met handgeklap, percussie, een verdwaalde blazer en wat achtergrondzang maakt ze net zo makkelijk indruk. Het zijn uitersten die op het album veel vaker worden verkend.

De Nieuw-Zeelandse muzikante kan enorm uithalen met haar stem, maar ze kan ook perfect doseren en snel schakelen tussen zang met orkaankracht en meer ingetogen zang vol gevoel. De zang op Kingmaker is bovendien altijd zang vol gevoel en doorleving, waardoor je ieder woord in de mooie verhalen op het album gelooft. 

In muzikaal opzicht haalt Tami Neilson ook dit keer haar inspiratie vooral in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Ook Kingmaker heeft een zwak voor country en soul, maar ook invloeden uit de rock ’n roll, de gospel en de blues hebben hun weg gevonden naar het album. Tami Neilson heeft met Kingmaker een heerlijk gevarieerd album afgeleverd, dat je heen en weer slingert tussen Nashville country, Memphis rock ’n roll en een fraaie selectie spaghetti westerns. 

Tami Neilson opereert inmiddels al een tijd vanuit Nieuw-Zeeland, maar wanneer ze haar songs vol vuur vertolkt lijkt haar wieg eerder aan de oevers van de Mississippi te hebben gestaan dan in het Canadese Toronto. Hetzelfde geldt overigens voor de muzikanten die in Nieuw-Zeeland naar de studio van Neil Finn kwamen.

Ik vind Kingmaker zoals eerder gezegd nog wat beter dan de vorige albums van Tami Neilson. Op die albums konden de met nostalgie doordrenkte songs nog wel eens wat kitscherig klinken, maar op Kingmaker wint de pure emotie het van de kitsch. Ook Kingmaker had meer dan zestig jaar geleden gemaakt kunnen worden, maar het is geen moment zouteloze retro. 

Tami Neilson zingt hier en daar de veters uit je schoenen, terwijl haar geweldige band de pannen van het dak speelt, maar de Nieuw-Zeelandse muzikante kan je ook tot tranen toe roeren, zoals in het met veel strijkers versierde duet met Willie Neilson. Tami Neilson blijft binnen de rootsmuziek een vreemde eend in de bijt, maar op Kingmaker veegt ze op indrukwekkende wijze de vloer aan met de concurrentie. Erwin Zijleman

De muziek van Tami Neilson is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nieuw-Zeelandse muzikante: https://tamineilson.bandcamp.com/album/kingmaker-4.


Kingmaker van Tami Neilson is verkrijgbaar via de Mania webshop: