09 juli 2022

Laura Veirs - Found Light

Laura Veirs heeft na een donkere periode het licht weer gezien en levert zonder Tucker Martine een sprankelend en avontuurlijk album af, dat met vertrouwen doet uitzien naar haar tweede muzikale leven
Op het twee jaar geleden verschenen No Echo namen Laura Veirs en Tucker Martine gezamenlijk afscheid van hun huwelijk. Op Found Light moet de Amerikaanse muzikante het voor het eerst zonder haar echtgenoot en vaste producer doen en dat gaat haar verrassend goed af. Laura Veirs pakt op Found Light ook in muzikaal opzicht haar vrijheid en levert een wat losser klinkend album af. Het is een album dat ruimte biedt aan net wat gruizigere of experimentelere tracks, maar op Found Light domineren de bijzonder ingekleurde folksongs, die hier en daar een wat psychedelisch karakter hebben. Een prachtige start van het tweede muzikale leven van Laura Veirs.


Een paar weken geleden trok ik het fantastische The Triumphs And Travails Of Orphan Mae van Laura Veirs weer eens uit de kast. Het is het album waarmee de muzikante die werd geboren in Colorado Springs, Colorado, eenentwintig jaar geleden voor het eerst de aandacht trok en het is een album waarmee Laura Veirs zichzelf direct op de kaart zette als enorm talent. 

Op The Triumphs And Travails Of Orphan Mae, overigens haar tweede album na een nauwelijks opgemerkt titelloos debuut, werkte Laura Veirs voor het eerst samen met topproducer Tucker Martine, die later ook haar echtgenoot werd. De samenwerking tussen Laura Veirs en Tucker Martine leverde uiteindelijk negen uitstekende albums op, waarvan het in 2020 verschenen My Echo tot voor kort de laatste was. 

My Echo was een echt breakup album, waarop Laura Veirs de scherven van haar huwelijk bij elkaar raapte, maar Tucker Martine was ondanks de onafwendbare echtscheiding nog altijd van de partij als producer. Op het deze week verschenen Found Light moet Laura Veirs het voor het eerst in hele lange tijd doen zonder de hulp van Tucker Martine en dat hoor je. 

Found Light werd gemaakt met multi-instrumentalist en producer Shahzad Ismaily, die een beduidend minder indrukwekkend cv heeft dan Tucker Martine, maar ook een wat eigenzinnigere stijl. Found Light klinkt hierdoor net wat anders dan de albums die Laura Veirs maakte met haar voormalige echtgenoot. 

De muzikante uit Portland, Oregon, zoekt op Found Light naar een nieuw geluid en laat horen dat dit meerdere kanten op kan. Op haar nieuwe album laat de Amerikaanse muzikante vooral wat traditioneel aandoende folksongs horen, maar Found Light kan ook gruiziger klinken of experimenteren met bijzondere ritmes en elektronica en ook wanneer de muzikante uit Portland kiest voor de vertrouwde folk, verlegt ze op Found Light haar grenzen. 

Wanneer Laura Veirs het experiment zoekt, zoals bijvoorbeeld in het spannende Eucalyptus, doet ze me, nog meer dan in het verleden, denken aan Suzanne Vega, maar in de meeste songs op het album klinkt ze toch vooral als zichzelf. De twee wat stevigere songs op het album bevallen met uitstekend, maar Laura Veirs blijft toch vooral een meester in het vertolken van ingetogen folky songs. 

Het zijn songs die op het nieuwe album subtiel maar bijzonder fraai zijn ingekleurd met vaak aparte klanken en het zijn songs die op al even subtiele wijze iets aangenaam zweverigs toevoegen aan de muziek van Laura Veirs. Tucker Martine drukte de afgelopen twintig jaar nadrukkelijk zijn stempel op de muziek van Laura Veirs, die absoluut raad weet met de nieuw verworven artistieke vrijheid. 

Found Light zoekt niet alleen wat vaker het experiment dan de andere albums van de Amerikaanse muzikante, maar klinkt ook complexer en psychedelischer dan de vorige albums. Het is overigens nog altijd een behoorlijk toegankelijk album, met songs die makkelijk overtuigen, maar ook nieuwsgierig maken. 

Het is een album waar ik heel even aan moest wennen, maar het vernieuwde geluid van Laura Veirs overtuigde me uiteindelijk toch behoorlijk snel en makkelijk. Laura Veirs staat, misschien wel voor het eerst in haar carrière, op eigen benen, maar Found Light laat horen dat we dit haar kunnen toevertrouwen. Found Light kan zich wat mij betreft meten met de beste albums van Laura Veirs en dat is een knappe prestatie. Erwin Zijleman

De muziek van Laura Veirs is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://lauraveirs.bandcamp.com/album/found-light.


Found Light van Laura Veirs is verkrijgbaar via de Mania webshop: