06 juli 2022

Katie Bejsiuk - The Woman On The Moon

Albums met uiterst ingetogen songs en fluisterzachte vocalen zijn er momenteel meer dan genoeg, maar The Woman On The Moon van Katie Bejsiuk weet zich desondanks heel makkelijk te onderscheiden
De Amerikaanse singer-songwriter Katie Bennett maakt al een aantal jaren muziek als Free Cake For Every Creature, maar duikt nu op als Katie Bejsiuk. Met The Woman On The Moon levert de muzikante uit Philadelphia een ingetogen, intiem en fluisterzacht album af. Desondanks is het een mooi en veelzijdig ingekleurd album, dat steeds weer weet te verrassen met mooie en bijzondere klanken. Katie Bejsiuk varieert minder met haar stem, maar dat geeft het album een bijna bezwerend karakter. Het is misschien even wennen aan de op het eerste gehoor sobere klanken en de fluisterzang, maar hoe vaker je naar het album luistert, hoe meer moois en bijzonders er aan de oppervlakte komt.


The Woman On The Moon van Katie Bejsiuk verscheen ruim anderhalve week geleden en het is een album dat ik in eerste instantie heb laten liggen. Bij vluchtige beluistering leek het debuutalbum van Katie Bejsiuk immers het zoveelste album met ingetogen songs en fluisterzachte vocalen, waardoor verzadiging op de loer ligt. 

The Woman On The Moon is inderdaad een album met ingetogen songs en fluisterzachte vocalen, maar het is in zijn soort een bijzonder album. Achter de lastige naam Katie Bejsiuk gaat de Amerikaanse singer-songwriter Katie Bennett schuil, die voor dit album de Oekraïense achternaam van haar vader, voor zijn emigratie naar de VS, heeft aangenomen. 

Katie Bennett voerde een aantal jaren de band Free Cake For Every Creature aan en maakte met deze band een aantal albums, maar The Woman On The Moon is haar eerste album als Katie Bejsiuk. Het is een album dat naar verluidt werd opgenomen in meerdere slaapkamers en kelders in een aantal staten in de Verenigde Staten, waarbij Katie Bennett niet alleen de vocalen voor haar rekening nam, maar ook de productie en een groot deel van de gitaren, piano, bas en keyboards. 

Een handvol gastmuzikanten hebben het geluid op The Woman On The Moon verder verrijkt met gitaren, dobro, viool, harp, synths, pedal steel en lap steel en bovendien werden extra vocalen toegevoegd. Dat The Woman On The Moon werd opgenomen in kelders en slaapkamers verbaast me overigens niet, want de songs van Katie Bejsiuk klinken niet alleen ingetogen en fluisterzacht, maar hebben bovendien een intiem karakter. 

Ondanks de keuze voor zachte, intieme en ingetogen songs, is het debuutalbum van Katie Bejsiuk een rijk ingekleurd album. De meeste songs op het album hebben een akoestische gitaar en de zang van Katie Bennett als basis, maar zeker bij beluistering met de koptelefoon (ja, dit is weer zo’n album), hoor je hoe mooi de accenten van andere instrumenten opduiken in de songs van de Amerikaanse muzikante. 

Zeker wanneer de pedal steel en de lap steel opduiken krijgen de songs van Katie Bejsiuk een subtiele country injectie, maar op de meeste songs past het etiket folk wat mij betreft het best. De instrumentatie op The Woman On The Moon is niet alleen mooi, maar ook avontuurlijk. De muziek van Katie Bejsiuk kan in een aantal gevallen traditioneel aan doen, maar een aantal songs op het album zijn op hele bijzondere wijze ingekleurd, waardoor het een ander album is dan de meeste andere albums in het genre. 

Katie Bennett varieert flink in de instrumentatie, die haar songs steeds een andere kant op duwt, maar kiest voor minder variatie wanneer het gaat om de vocalen. Er wordt hier en daar fraai gespeeld met toegevoegde achtergrondvocalen, maar de zang van Katie Bennett zelfs varieert nauwelijks en blijft een album lang fluisterzacht. 

Dat zou na een paar songs flink kunnen gaan vervelen, maar net als bijvoorbeeld Hope Sandoval bij Mazzy Star, slaagt Katie Bennett er in om met haar zang een bijzondere sfeer te creëren, waardoor The Woman On The Moon zicht steeds steviger opdringt en bovendien steeds mooier wordt. Het debuutalbum van Katie Bejsiuk is vooralsnog wat ondergesneeuwd en zelf had ik het album ook bijna laten liggen, maar hoe vaker ik naar dit album luister, hoe meer ik er van overtuigd raak dat deze Katie Bejsiuk met The Woman On The Moon een bescheiden meesterwerk heeft afgeleverd. Erwin Zijleman

De muziek van Katie Bejsiuk is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://katiebejsiuk.bandcamp.com/album/the-woman-on-the-moon.


The Woman On The Moon van Katie Bejsiuk is verkrijgbaar via de Mania webshop: