17 juli 2022

Everything But The Girl - Amplified Heart (1994)

Everything But The Girl zakte na haar droomdebuut Eden bijna volledig in elkaar, maar hervond de goede vorm op het wonderschone Amplified Heart, dat ik persoonlijk schaar onder de mooiste albums uit de jaren 90
De Britse band Everything But The Girl was door menigeen al afgeschreven toen in 1994 Amplified Heart verscheen. De band was na het prachtige Eden uit 1984 lange tijd geen schim meer van zichzelf en dit ondanks de geweldige stem van Tracey Thorn. Op Amplified Heart viel echter alles weer op zijn plek. Amplified Heart is voorzien van een zeer aangenaam en grotendeels akoestisch geluid, hier en daar subtiel aangevuld met wat elektronica, Tracey Thorn zingt zoals gewoonlijk de sterren van de hemel en de songs zijn stuk voor stuk prachtig. Na het album zou de band totaal andere wegen in slaan, maar Amplified Heart is en blijft een album om te koesteren.


De Britse band Everything But The Girl debuteerde in 1984 prachtig met Eden, dat terecht werd bedolven onder de positieve recensies en ook in commercieel opzicht zeer succesvol was. Eden liet in een decennium waarin galm, overdaad en donkere klanken domineerden een zonnig jazzy geluid horen dat imponeerde door de geweldige stem van Tracey Thorn. 

Eden leek de start van een glanzende carrière, maar het zo succesvolle debuut hing als een loden last om de schouders van Tracey Thorn en Ben Watt. Love Not Money (1985), Baby, The Stars Shine Bright (1986), Idlewild (1988), The Language of Life (1990), Worldwide (1991) en Acoustic (1992) benaderden geen van allen het succes van Eden en werden, ondanks de geweldige stem van Tracey Thorn, bijna allemaal neergesabeld door de critici. 

Ik heb destijds de meeste albums laten liggen en dat blijkt een verstandig besluit, al vind ik Idlewild uit 1988 een heel behoorlijk album. Tien jaar na Eden had ik Everything But The Girl al lang afgeschreven, maar toen verscheen Amplified Heart, dat al snel uit zou groeien tot mijn favoriete Everything But The Girl album en tot een van mijn favoriete albums uit de jaren 90. 

Amplified Heart is een sleutelalbum in het oeuvre van de Britse band, die na het album een andere weg zou inslaan en nog twee zeer succesvolle albums uit zou brengen, waarna Tracey Thorn en Ben Watt begonnen aan een solocarrière, die ook nog een stapeltje mooie albums zou opleveren. 

Goed, laten we terugkeren naar Amplified Heart dat in de zomer van 1994, in ieder geval voor mij kwam als een donderslag bij heldere hemel. Amplified Heart borduurt qua sfeer wel wat voort op Eden, maar in muzikaal opzicht is het een ander album. De invloeden uit de jazz zijn grotendeels verdwenen uit de muziek van Everything But The Girl en ook de blazers schitteren door afwezigheid, buiten hier en daar de hobo van Kate St. John. 

Amplified Heart wordt in muzikaal opzicht gedragen door mooie gitaarlijnen, waarvoor onder andere grootheid Richard Thompson is komen opdraven. Het voornamelijk akoestische album is een van de meest ingetogen albums uit het oeuvre van de band, maar Amplified Heart is ook het eerste album van Everything But The Girl waarop de band experimenteert met ritmes en met subtiele elektronica. Het levert een heerlijk laidback album op dat tien tracks lang uitnodigt tot wegdromen. 

De warme maar ook wat melancholisch aandoende klanken kleuren fantastisch bij de stem van Tracey Thorn, die in de jaren die zijn verstreken sinds Eden alleen maar beter is gaan zingen en die uiteraard nog flink wat melancholie toevoegt aan het zo bijzondere geluid van Everything But The Girl.

In muzikaal en vocaal opzicht is Amplified Heart het glorieuze debuutalbum van de band wat mij betreft de baas, maar de groei van Everything But The Girl is vooral te horen in de songs op het album die vrijwel zonder uitzondering om te janken zo mooi zijn. Ik had Amplified Heart al een tijd niet meer gehoord, maar het album viel weer direct als een warme deken om me heen en nam me terloops ook nog even mee terug naar de zomer van 1994. De luxe editie van het album op de streaming media diensten rekt het album bovendien flink op.

De carrière van Everything But The Girl nam een bijzondere wending toen Tod Terry de Amplified Heart track Missing voorzag van een beat en de band een onverwachte wereldhit scoorde. Het zorgde ervoor dat Ben Watt zich omringde met elektronica en Tracey Thorn de dansvloer op trok. Het leverde twee prima albums op, maar zo wonderschoon als op Amplified Heart werd het toch niet meer helaas.  Erwin Zijleman


Amplified Heart van Everything But The Girl is verkrijgbaar via de Mania webshop: