05 januari 2019

Caoilfhionn Rose - Awaken

Britse singer-songwriter met een moeilijke naam levert een plaat af waarbij het heerlijk wegdromen is, maar die ook hopeloos intrigeert
Het debuut van de uit Manchester afkomstige Caoilfhionn Rose sneeuwde een paar maanden geleden helaas totaal onder, maar wat is het debuut van de jonge Britse singer-songwriter een mooie en bijzondere plaat. Caoilfhionn Rose neemt je meer terug naar de hoogtijdagen van de Britse folk, maar durft ook te experimenteren en sleept haar bijzondere muziek vervolgens op indrukwekkende wijze het heden in. Awaken valt op door een hele mooie instrumentatie vol fraaie accenten, maar het is de prachtige stem van Caoilfhionn Rose die haar debuut uiteindelijk naar grote hoogten tilt.

Caoilfhionn Rose is een singer-songwriter met een op het eerste gezicht ingewikkelde voornaam, die echter vrij makkelijk uit te spreken is als “Keelin”. 

De singer-songwriter uit Manchester is vooralsnog vooral bekend vanwege haar bijdrage aan een alweer vier jaar oude plaat van The Durutti Column, maar het afgelopen jaar bracht Caoilfhionn Rose ook haar solodebuut Awaken uit. 

De plaat is in al het releasegeweld van het afgelopen najaar helaas wat ondergesneeuwd, maar toen ik de plaat de afgelopen week oppikte, was ik direct onder de indruk van de muziek van de jonge singer-songwriter uit Manchester. 

Dit is voor een belangrijk deel de verdienste van de prachtige stem van Caoilfhionn Rose, die herinneringen oproept aan de grote Britse folkzangeressen uit de late jaren 60, onder wie Sandy Denny. Awaken bevat ook wel wat invloeden uit de folk, maar het is zeker geen 13 in een dozijn folkplaat. 

Caoilfhionn Rose heeft haar debuut voorzien van sfeervolle en dromerige klanken en het zijn klanken die prachtig samenvloeien met haar lome vocalen. In de wat meer folk-georiënteerde songs op de plaat schuurt de Britse singer-songwriter dicht tegen Britse folk uit vervlogen tijden aan, maar Awaken kan ook opschuiven richting de romantische popsongs zoals die in de jaren 50 werden gemaakt, of richting de folkpop uit het heden, om maar eens drie van de uitersten te noemen. 

Het knappe van het debuut van Caoilfhionn Rose is dat ze een plaat heeft gemaakt die aan de ene kant doet denken aan muziek van een aantal decennia geleden, maar via een tussenstop bij de muziek van folkies als Beth Orton, staat de jonge singer-songwriter uit Manchester ook met minstens één been in het heden. 

Zeker bij beluistering met de koptelefoon valt op hoeveel aandacht Caoilfhionn Rose heeft besteed aan de instrumentatie op haar debuut. Het geluid op de plaat is mooi opgebouwd en zit vol smaakvolle details. Awaken valt door de sfeervolle en vaak wonderschone klanken als een warme deken om je heen, waarna de bijzonder mooie stem van Caoilfhionn Rose de verleiding compleet maakt. 

Awaken is een plaat om heerlijk bij weg te dromen, maar de plaat is minstens even mooi wanneer je de muziek van de Britse muzikante probeert te ontrafelen. Dan pas hoor je hoe invloeden uit de folk, de psychedelica, de wereldmuziek bijzonder om elkaar heen draaien en met een subtiel laagje elektronica aan elkaar zijn geplakt. Dan pas hoor je ook dat Caoilfhionn Rose niet alleen zoekt naar zoete verleiding, maar ook durft te experimenteren. 

Ik was zoals gezegd direct onder de indruk van de muziek van Caoilfhionn Rose, maar Awaken is ook een plaat die je vaker gehoord moet hebben voordat alles op zijn plek valt. Wanneer dat gebeurd is zal duidelijk zijn dat we met zijn allen een prachtplaat hebben gemist de afgelopen herfst. Erwin Zijleman

De  muziek van Caoilfhionn Rose is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://caoilfhionnrose.bandcamp.com/album/awaken.