20 januari 2019

Jodymoon - A Love Brand New

Een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse popmuziek overtuigt met prachtplaat nummer 6
Ik heb al meer dan tien jaar een zwak voor de muziek van het Nederlandse duo Jodymoon. Het is muziek met invloeden uit de 70s singer-songwriter muziek, uit de Britse folk, uit de Amerikaanse rootsmuziek en uit de klassieke muziek. Jodymoon maakt muziek die je al jaren lijkt te kennen, maar het is ook muziek die je keer op keer weet te verrassen. Het duo doet dit met een zeer smaakvolle en warmbloedige instrumentatie en met vocalen die je maar blijven raken. Jodymoon had al lang wereldberoemd moeten zijn in Nederland, maar het blijft helaas een goed bewaard geheim. Het is een geheim om intens te koesteren, maar het is er ook een om van de daken te schreeuwen. Prachtplaat. Nummer zes!


Het Nederlandse duo Jodymoon viert dit jaar haar dertiende verjaardag. Ik ontdekte het tweetal uit Maastricht in 2008, toen Jodymoon’s tweede plaat Never Gonna Find It In Another Story verscheen. Ik was direct bij eerste beluistering overtuigd van de kwaliteiten van het Nederlandse tweetal en verbaas me bij iedere nieuwe release van Jodymoon weer over het feit dat zangeres Digna Janssen en multi-instrumentalist Johan Smeets nog altijd niet wereldberoemd zijn; op zijn minst in Nederland. 

Dat deed ik voor het laatst in de lente van 2015 toen het prachtige All Is Waiting verscheen. De vijfde plaat van Jodymoon overtuigde, net als zijn vier voorgangers, met wonderschone en volstrekt tijdloze popsongs. 

De plaat kon wederom rekenen op lovende woorden op deze BLOG, maar het was zeker niet de enige recensie vol superlatieven. Ik was er dan ook van overtuigd dat de doorbraak van Jodymoon dit keer niet uit kon blijven, maar bijna vier jaar later moet ik helaas constateren dat Jodymoon nog altijd een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse popmuziek is. Gelukkig is er nu album nummer 6 en ook A Love Brand New is weer een plaat om hopeloos verliefd op te worden. 

Heel veel veranderd is er niet. Multi-instrumentalist Johan Smeets zorgt ook dit keer voor een mooi, warmbloedig en veelzijdig klankentapijt. Het is een klankentapijt waarin organische klanken domineren, waarin subtiliteit het wint van grootse arrangementen en waarin strijkers zorgen voor de kers op de taart. Het is bovendien een klankentapijt dat ruimte schept; heel veel ruimte.

Jodymoon begeeft zich ook op A Love Brand New weer veelvuldig op de weg van de tijdloze singer-songwriter pop uit de jaren 70, maar schuift hier en daar ook op richting 70s folk, richting de rootsmuziek van het moment of richting klassiek aandoende songs. 

In muzikaal opzicht heeft Jodymoon op haar nieuwe plaat nog wat stappen gezet. A Love Brand New is een prachtig klinkende plaat vol wonderschone klanken. Het snarenwerk op de plaat is van een bijzonder hoog niveau, maar ook de buitengewoon subtiele ritmesectie en de fraaie strijkers dragen nadrukkelijk bij aan het bijzondere geluid van Jodymoon. Het is een geluid dat op hetzelfde moment ontspant en intrigeert. 

Het is bovendien een beeldend geluid dat garant staat voor fraaie beelden op het netvlies; zeker wanneer de instrumentale passages wat langer worden opgerekt. Jodymoon sleept je afwisselend mee naar de Amerikaanse woestijn, mysterieuze kloosters in het Limburgse land of een knisperend kampvuur op het strand, om maar eens drie uitersten te noemen. 

In muzikaal opzicht is het weer smullen, maar ook in vocaal opzicht laat de nieuwe plaat van Jodymoon weer niets te wensen over. Ik schaarde Digna Janssen in vorige recensies al onder de beste zangeressen in Nederland en ook op A Love Brand New zijn de vocalen weer van een bijzonder hoog niveau. Het klinkt allemaal zo makkelijk en vanzelfsprekend, maar echt iedere noot is raak.

We hebben heel lang moeten wachten op een nieuwe plaat van Jodymoon, maar het Limburgse duo pakt gelukkig flink uit. A Love Brand New bevat maar liefst 13 songs en bijna een uur muziek. Net als op haar vorige platen overtuigen Digna Janssen en Johan Smeets met songs die onmiddellijk een goed gevoel geven. Jodymoon maakt ook dit keer volstrekt tijdloze muziek en overtuigt met songs die je al jaren lijkt te kennen, maar die ook geheimen blijven prijsgeven. 

Ook na beluistering van A Love Brand New ben ik er weer van overtuigt dat de muziek van Jodymoon veel meer aandacht verdient dan het Maastrichtse duo tot dusver krijgt. Ik kan me er over blijven verbazen, maar geniet liever van de prachtige muziek die inmiddels al zes platen lang overtuigt en betovert. Er zijn maar weinig bands die dit voor elkaar krijgen, maar Jodymoon flikt het. Prachtplaat. Een diepe buiging is op zijn plaats. Erwin Zijleman

De muziek van Jodymoon kan worden verkregen via de website van het duo: http://www.jodymoon.com/music/.