27 januari 2019

Ina Forsman - Been Meaning To Tell You

Finse zangeres zingt de pannen van het dak op een geweldige plaat vol soul, jazz en blues en het is een plaat die herinnert aan de groten in het genre
Een jaar of drie geleden noemde ik haar nog een grote belofte voor de toekomst, maar de belofte is Ina Forsman inmiddels ver voorbij. Ook Been Meaning To Tell You werd opgenomen in Austin, Texas, waar alleen gelouterde muzikanten werden toegelaten in de studio. De tweede plaat klinkt dan ook als een klok, maar het is vooral de stem van de Finse zangeres die diepe indruk maakt. Ina Forsman kan soulvol uithalen en jazzy verleiden, maar ze beheerst ook de kunst van het doseren, waardoor de Finse zangeres maar blijft zorgen voor kippenvel op deze prachtplaat.


Ina Forsman stond op haar 17e in de Finse editie van de talentenjacht Idols, maar bleek direct een maatje te groot voor een talentenjacht. Haar drie jaar geleden verschenen titelloze debuut liep over van de belofte en liet een zangeres horen die zich opvallend soepel bewoog door een muzikaal landschap dat werd gedomineerd door soul en blues. 

Het riep onder andere de vergelijking op met de muziek van Amy Winehouse, wat op dat moment voldoende was om de jonge Finse zangeres te scharen onder de grote beloften voor de toekomst. 

Sindsdien stond Ina Forsman heel veel op het podium, onder andere met haar blues sisters Layla Zoe en Tasha Tayler met wie ze een live-plaat uitbracht. Het heeft de jonge Finse zangeres van een belofte voor de toekomst getransformeerd in een gelouterde zangeres, die laat horen dat ze met de allerbesten mee kan. 

Been Meaning To Tell You werd, net als het debuut van Ina Forsman, opgenomen in Austin, Texas, met producer Mark “Kaz” Kazanoff, die zijn sporen in de blues, soul en jazz ruimschoots heeft verdiend, achter de knoppen. Deze Mark Kazanoff haalde ook dit keer een aantal geweldige muzikanten naar de studio in Austin en het zijn ook dit keer muzikanten die uitstekend uit de voeten kunnen met soul en blues. Been Meaning To Tell You bevat hiernaast flink wat invloeden uit de jazz en ook dat is een genre waarin Ina Forsman en haar muzikanten uitstekend uit de voeten kunnen. 

Dankzij de geweldige muzikanten, die in alle genoemde genres excelleren, en de trefzekere en lekker vol klinkende productie is Been Meaning To Tell You in muzikaal opzicht smullen, maar het beste komt toch van Ina Forsman zelf. De Finse zangeres maakt gehakt van alle popprinsessen die de soul hebben omarmd en doet niet onder voor de groten in het genre. 

Vergeleken met de meeste popprinsessen van het moment beheerst Ina Forsman de kunst van het doseren. Wanneer de instrumenten aanzwellen kan ze genadeloos uithalen, maar wanneer de muzikale storm gaat liggen, neemt ook Ina Forsman gas terug en maakt ze diepe indruk met vocalen vol soul, passie en emotie. 

Op haar debuut imponeerde de jonge Finse zangeres al met haar zang, maar wat ze op Been Meaning To Tell You laat horen is van een angstaanjagend hoog niveau. Ina Forsman is nog altijd pas 24 jaar oud, maar ze zingt op haar nieuwe plaat met een vanzelfsprekendheid en souplesse die suggereren dat ze dit al een aantal decennia doet. Het is een genot om naar te luisteren en het tilt de dampende mix van soul, blues en jazz naar een steeds wat hoger niveau. Dat Ina Forsman de belofte met Been Meaning To Tell You heel ver voorbij is zal inmiddels duidelijk zijn. Erwin Zijleman