30 januari 2019

Suzanne Jarvie - In The Clear

Acht jaar geleden was Suzanne Jarvie nog advocaat en had ze nog nooit een song geschreven, maar inmiddels kan ze mee met de allerbesten in het rootsgenre
Wat was ik alweer iets meer dan vier jaar geleden onder de indruk van het debuut van Suzanne Jarvie. De Canadese singer-songwriter imponeerde met mooie verhalen, aansprekende songs en een stem die van alles met me deed. De fraaie instrumentatie en productie maakten het af. Alle ingrediënten die dit debuut zo bijzonder maakten, zijn terug op In The Clear, maar Suzanne Jarvie is in alle opzichten gegroeid. De verhalen zijn nog persoonlijk en intenser en worden vertolkt met nog wat meer gevoel en emotie in de prachtige stem van Suzanne Jarvie. In The Clear klinkt bovendien nog wat warmer en smaakvoller. Het levert een rootsplaat op die er momenteel een flink stuk bovenuit steekt.


Acht jaar geleden was Suzanne Jarvie nog werkzaam als advocaat en was ze bovendien moeder van vier kinderen. Toen haar oudste zoon in 2011 na een ongelukkige val in coma raakte en de vooruitzichten uiterst somber waren, ontdekte Suzanne Jarvie de singer-songwriter in zichzelf. 

Ze begon met het schrijven van songs en debuteerde uiteindelijk aan het einde van 2014 met het prachtige Spiral Road, dat met superlatieven werd ontvangen en flink wat jaarlijstjes haalde, waaronder die van mij. 

We hebben vervolgens heel lang moeten wachten op de tweede plaat van Suzanne Jarvie, maar In The Clear was het wachten gelukkig meer dan waard. 

De singer-songwriter uit het Canadese Toronto imponeerde op haar debuut met songs die van alles met je deden. Suzanne Jarvie vertelde op Spiral Road fraaie, indringende en doorleefde verhalen en vertolkte ze vol gevoel. De voormalige advocaat bleek ook nog eens gezegend met een geweldige stem en had in Hugh Christopher Brown een producer gevonden die de bijzondere stem van Suzanne Jarvie wist te omgeven met een prachtig en uiterst trefzeker geluid. 

Vier jaren zijn verstreken sinds het debuut van Suzanne Jarvie, maar op In The Clear lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Ook op haar tweede plaat werkt de Canadese singer-songwriter samen met de talentvolle producer Hugh Christopher Brown. De eveneens uit Toronto afkomstige muzikant en producer heeft In The Clear voorzien van een sfeervol en stemmig klankentapijt. 

Het is een vrijwel volledig akoestisch klankentapijt waarin dobro, mandoline, gitaar, viool en bas domineren, maar ook een keer blazers opduiken. Hugh Christopher Brown heeft ook dit keer gekozen voor een heldere productie waarin alle details hoorbaar zijn, wat het prachtige snarenwerk op de plaat een extra dimensie geeft. 

Het kleurt mooi bij de doorleefde stem van Suzanne Jarvie, die nog een stuk beter is gaan zingen dan op haar debuut. Op dit debuut deed de Canadese singer-songwriter me meer dan eens denken aan Lucinda Williams en dat is nog steeds relevant vergelijkingsmateriaal. De naam van koningin Emmylou Harris mag er dit keer best aan worden toegevoegd, want de zang van Suzanne Jarvie snijdt op In The Clear bijna onophoudelijk door de ziel. 

In tekstueel opzicht graaft de singer-songwriter uit Toronto nog wat dieper dan op haar debuut. Ze zoomt nog wat verder in op het noodlot dat haar inspireerde tot het schrijven van haar eerste songs (haar zoon overleefde het ongeval overigens) en vertelt verhalen die de songs op de plaat voorzien van emotie en diepgang. 

Het was razendknap hoe Suzanne Jarvie vier jaar geleden als beginnend singer-songwriter debuteerde en het is minstens even knap hoe ze haar debuut nu opvolgt. In The Clear is een rootsplaat van een zeldzaam hoog niveau en het is een rootsplaat waarop alles klopt. De productie is prachtig, de instrumentatie sfeervol en trefzeker, de verhalen zijn mooi en indringend en de songs zijn aansprekend. 

De hele mooie stem van Suzanne Jarvie maakt het af en zorgt voor een plaat die niet onder doet voor alle andere platen die momenteel in het genre verschijnen. Integendeel. Als ik In The Clear vergelijk met de andere rootsplaten van het moment, en dat zijn er verrassend veel, steekt Suzanne Jarvie er toch een stukje bovenuit. Erwin Zijleman

De muziek van Suzanne Jarvie is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://suzannejarvie.bandcamp.com.