12 januari 2019

Malford Milligan & The Southern Aces - Life Will Humble You

Texaanse muzikant en een Nederlandse band maken een soulplaat die zo lijkt weggelopen uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten
De prachtplaat van de Texaanse soulzanger Malford Milligan en zijn Nederlandse band The Southern Aces heeft echt veel te lang op de stapel gelegen, maar gelukkig is het een tijdloze plaat die nog jaren mee kan. Life Will Humble You staat vol met doorleefde Southern soul en maakt bovendien uitstapjes richting rootsrock, blues en country. De band speelt steeds weer de pannen van het dak met een glansrol voor de gitarist, maar het is de stem van Malford Milligan die deze plaat nog een flink stuk verder omhoog stuwt. Ik heb het afgelopen jaar veel soulplaten gehoord, maar dit is de beste.


Malford Milligan & The Southern Aces voeren deze maand de voorlopig helaas laatste maandlijst van de Euro Americana Chart aan. De muzikant uit Austin, Texas, en zijn gelegenheidsband doen dit al sinds november en prijkten daarom ook op de eerste plek van de jaarlijst van de site die de mening van flink wat Europese liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek de afgelopen jaren heeft gewogen en geordend. 

Ondanks alle lof voor de muziek van Malford Milligan was Life Will Humble You bij mij nog steeds niet van de stapel gekomen, maar het moest er nu maar eens van komen. 

De muzikant uit Austin, Texas, timmert al sinds het eind van de jaren 90 aan de weg, maar ik ken hem persoonlijk alleen van zijn bijdrage aan de plaat van de Nederlandse rootsmuzikant Jack Hustinx, die ook deel uit maakte van de uitstekende band Shiner Twins. Ook op de plaat van Jack Hustinx (uit 2015) speelden The Southern Aces een belangrijke rol. 

Afgaande op de soulvolle klanken op Life Will Humble You (de titeltrack stond overigens ook op de plaat van Jack Hustinx) ging ik er van uit dat het een groep sessiemuzikanten uit de roemruchte Muscle Shoals Sound Studios uit Alabama betrof, maar The Southern Aces blijkt een Nederlandse band, die naast Jack Hustinx bestaat uit onder andere toetsenist Roel Spanjers, gitarist Eric van Dijsseldonk en bassist Roelof Klijn, terwijl JW Roy opduikt voor gastvocalen. 

Life Will Humble You, dat ook nog eens is verschenen op het label van JW Roy, kwam tot stand nadat Jack Hustinx zijn oude vriend omarmde nadat deze door zware tijden ging. Life Will Humble You werd daarom niet opgenomen in een studio in Muscle Shoals of een studio in Austin, Texas, maar gewoon in ons eigen Utrecht. Zo klinkt de plaat echter niet, want Life Will Humble You van Malford Milligan & The Southern Aces ademt en zweet de Southern soul zoals deze alleen in het diepe zuiden van de Verenigde Staten kan worden gemaakt. 

In muzikaal opzicht klinkt het allemaal fantastisch. The Southern Aces klinken als een onvervalste soulband, maar de Nederlandse muzikanten kunnen ook overweg met blues, rootsrock en country(soul). De ritmesectie speelt solide en swingend, de orgeltjes klinken fantastisch en de koortjes zijn trefzeker maar het is het gitaarwerk op de plaat dat op mij de meeste indruk maakt. Het is gitaarwerk dat zowel rootsy als soulvol kan klinken en het klinkt in alle gevallen geweldig. 

Bij de fraaie instrumentatie op Life Will Humble You komen de bijna onwaarschijnlijk goede vocalen van Malford Milligan. De Texaanse muzikant roept herinneringen op aan de grote soulzangers uit het verleden en misschien nog wel het meest aan Otis Redding. Malford Milligan kan echter ook overwoog in songs die meer de kant van de Amerikaanse rootsmuziek op gaan en excelleert ook in de meer blues- of country-getinte songs op de plaat. Malford Milligan kan op Life Will Humble You uithalen als een volleerd soulzanger, maar de Amerikaan overtuigt minstens net zo veel in meer ingetogen ballads, waarin hij gevoelig en doorleefd klinkt en zowel zijn stem als het wonderschone snarenspel door de ziel snijden. 

Ik heb vorig jaar veel soulplaten voorbij horen komen en wat mij betreft kan Life Will Humble You van Malford Milligan & The Southern Aces de concurrentie met al deze platen aan. Life Will Humble You grijpt je bij de eerste noten bij de strot en laat pas na 13 songs en 54 minuten los. Het is natuurlijk een schande dat ik de plaat zo lang op de stapel heb laten liggen, maar gelukkig is er nog ruimte voor een ereplekje voor deze fantastische plaat die ook in 2019 het hele jaar mee kan. Erwin Zijleman