woensdag 9 januari 2019

Old Sea Brigade - Ode To A Friend

Bijzonder mooi ingekleurde folky plaat die rustgevende klanken koppelt aan een flinke dosis avontuur
Old Sea Brigade, het alter ego van de Amerikaanse muzikant Ben Cramer (!), brengt deze week zo ongeveer als enige een serieuze nieuwe plaat uit. Het is een plaat die opvalt door lekker in het gehoor liggende en stemmig klinkende songs en vooral door een bijzonder mooie instrumentatie. Het is een instrumentatie die vaak de kant van de atmosferische elektronische soundscapes op gaat, maar Old Sea Bridge betovert ook met wonderschone gitaarlijnen. Typisch zo’n plaat die zich niet direct opdringt, maar neem de tijd voor deze plaat en het ene na het andere pareltje komt aan de oppervlakte.


Ode To A Friend van Old Sea Brigade is wat mij betreft de eerste serieuze release van 2019 en het is een release die me zeer bevalt. 

Old Sea Brigade is het alter ego van de in Atlanta, Georgia, geboren, maar inmiddels al een aantal jaren vanuit Nashville, Tennessee, opererende singer-songwriter Ben Cramer. Of de Amerikaanse singer-songwriter het alter ego heeft gekozen vanwege de Nederlandse zanger met dezelfde naam weet ik niet, maar ik ben in ieder geval blij dat de plaat niet onder de naam Ben Cramer in de winkel ligt, want dan had ik hem vast laten liggen. 

Ode To A Friend is het debuut van Old Sea Brigade en het is een debuut waarop ingetogen en folky aandoende songs zijn voorzien van een bijzondere instrumentatie. Zeker wanneer de muziek van Ben Cramer uitbundig is ingekleurd doet Ode To A Friend me onmiddellijk denken aan de muziek van Ben Howard, maar het debuut van Old Sea Brigade heeft ook raakvlakken met de vroege albums van onder andere Bon Iver en Hiss Golden Messenger, om nog maar eens twee namen te noemen. Ben Cramer heeft zich hiernaast laten beïnvloeden door Julien Baker, voor wie hij een tijd als support-act fungeerde. Net als Julien Baker kan hij muziek die klein wordt gehouden groots laten klinken.

De meeste songs op Ode To A Friend zijn ingetogen, maar door de bijzondere instrumentatie is het debuut van Old Sea Brigade absoluut geen saaie plaat. Ben Cramer heeft er verstandig aan gedaan om zijn muziek zo opvallend in te kleuren, want de Amerikaan beschikt over een niet heel opvallende stem. In combinatie met alle fraaie klanken is het echter wel een hele aangename stem, die de songs op de plaat voorziet van warmte. 

In een aantal tracks kleurt de Amerikaanse singer-songwriter zijn muziek in met vooral atmosferische klinkende elektronica vol invloeden uit de ambient, maar hier en daar grijpt de muzikant uit Nashville ook naar meer organische klanken. 

Wanneer Ben Cramer zijn songs zou hebben uitgevoerd met alleen een akoestische gitaar en zang was Ode To A Friend absoluut een folkplaat geworden, maar door de rijke en veelkleurige instrumentatie ontworstelt het debuut van Old Sea Brigade zich aan de hokjes van de Amerikaanse rootsmuziek en past Ode To A Friend net zo makkelijk in de hokjes pop en rock. 

Het levert een stemmig debuut op dat aangenaam voortkabbelt, maar het is ook een avontuurlijk debuut vol verrassende wendingen en onderhuidse spanning. Ode To A Friend van Old Sea Brigade is typisch zo’n plaat die je te snel terzijde schuift, maar nu het zo ongeveer de enige nieuwe release is deze week, is er geen enkele reden om niet uitgebreid te luisteren naar het debuut van het alter ego van Ben Cramer (blijft apart die naam). Zelf ben ik inmiddels redelijk verslingerd aan de rustgevende maar ook bijzonder interessante muziek van de singer-songwriter uit Nashville en Ode To A Friend groeit voorlopig nog wel even door. Erwin Zijleman