02 januari 2019

Heavenly Heroes - Heavenly Heroes

Ik beperk me op deze BLOG over het algemeen tot het bespreken van albums. Aan EP’s waag ik me meestal niet, aan singles al helemaal niet. Toch bracht 2018 me een aantal EP’s die me zeer dierbaar zijn, met die van Naaz, The LVE en natuurlijk die van Boygenius als beste voorbeelden. Ik heb echter nog een flink stapeltje geweldige EP’s liggen en hiervan bespreek ik er op een tweetal “EP dagen” de komende week telkens twee.

Nederlandse band maakt een EP vol bezwerende gitaarmuziek en het is een EP die doet uitzien naar veel meer

Heavenly Heroes noemt haar muziek zelf on-Nederlands, maar wat mij betreft is het dit jaar het zoveelste bewijs voor de stelling dat we in Nederland prima gitaarmuziek kunnen maken. De band uit Venlo maakt ingetogen en broeierige rockmuziek die ik niet direct met iets anders kan vergelijken, maar het maakt me absoluut nieuwsgierig naar hetgeen dat er nog bij de band in het vat zit.


Heavenly Heroes is een band uit Venlo die bestaat uit voormalig profvoetballer Jerry Taihuttu, de ervaren muzikant Tasilo Pieck en drummer Jules Eck. 

Profvoetballers en muziek gaan wel vaker samen, maar het is lang niet altijd een goed huwelijk. Jerry Taihuttu valt echter niet in de categorie Ruud Gullit, Barry Hughes, Royston Drenthe en Memphis Depay, maar benadert de muziek zoals ook voormalig PSV-voetballer Björn van der Doelen dat inmiddels een aantal jaren doet. 


Het genre is wel anders, want Heavenly Heroes kiest vol voor de rock. De band omschrijft haar muziek zelf als on-Nederlands en dat is en blijft een wat tricky begrip. Het is een begrip dat ook niet meer zo relevant is als een paar jaar geleden, want er wordt momenteel in Nederland prima muziek gemaakt  en ook prima gitaarmuziek. 


De eerste EP van Heavenly Heroes kreeg ik onlangs bijzonder fraai verpakt aangeleverd op vinyl en het is een EP die me heeft verrast. Slechts vier tracks staan er op de titelloze EP, maar het zijn tracks die allemaal naar meer smaken en die me nieuwsgierig maken naar hetgeen dat de Nederlandse band nog te bieden heeft. 


Heavenly Heroes maakt muziek die broeierig en ingetogen klinkt en die verrast met atmosferische elektronische klanken, maar Heavenly Heroes maakt ook lekker in het gehoor liggende songs die in het hokje rock passen. 


De band uit Venlo houdt het tempo laag en neemt de tijd om de gitaarwolken en de atmosferische klanken breed uit te laten waaien. Het geeft je de tijd om te luisteren naar alle andere fraaie details die de band heeft verstopt op haar titelloze EP. Heavenly Heroes combineert de dromerige klanken met heldere gitaarlijnen, subtiele baslijnen en fantasierijk drumwerk. Het past prachtig bij de bijzondere zang op de plaat, die het eigen geluid van Heavenly Heroes nog een extra dimensie geeft. 


Het is een eigen geluid dat verder is verrijkt met flarden 80s en 90s en hier en daar een vleugje Billy Idol (wat ik een compliment vind). Ik lees nog niet heel veel over de eerste EP van de band uit Venlo, maar wat mij betreft is dit een band om in de gaten te houden. Erwin Zijleman


Het debuut van Heavenly Heroes is verkrijgbaar via de website van de band. Op Spotify zijn twee singles van de EP te vinden: https://heavenly-heroes.com/product/heavenly-heroes-ep-vinyl/.