29 februari 2020

David Roback (1958-2020)


Eerder deze week overleed David Roback op slechts 61 jarige leeftijd. Het bericht van zijn overlijden haalde het Nederlandse nieuws niet en ook op Amerikaanse muzieksites kwam ik het trieste bericht van zijn overlijden slechts in de marge tegen. 

De naam David Roback zei me in eerste instantie ook niet direct wat en dat is gek. Heel gek zelfs. De Amerikaanse muzikant vormde immers lange tijd de helft van de Amerikaanse band Mazzy Star en dat is een van mijn favoriete bands aller tijden. 

Net als op de bovenstaande foto stond David Roback binnen Mazzy Star wat in de schaduw van boegbeeld Hope Sandoval, maar met zijn bijzondere gitaargeluid bepaalde hij het geluid van de band bijna net zoveel als Hope Sandoval met haar zwoele vocalen. Gezamenlijk schreven ze de songs van de band.

Ook voor de oprichting van Mazzy Star deed David Roback aansprekende dingen in de popmuziek. Zijn eerste bandje Unconscious, met ene Susanna Hoffs (The Bangles) als zangeres, deed nog niet zoveel, maar met zijn bands Rain Parade, Rainy Day en Opal speelde David Roback een belangrijke rol in de Paisley Underground scene van Los Angeles. Stuk voor stuk helaas bands die je op Spotify niet of nauwelijks tegenkomt.

Opal werd na de komst van Hope Sandoval al snel Mazzy Star en de band maakte in de jaren 90 drie albums die ik stuk voor stuk schaar onder mijn favoriete albums aller tijden. De band keerde in 2013 nog een keer terug met het eveneens fraaie Seasons Of Your Day, dat nu dan helaas echt de zwanenzang van Mazzy Star moet worden genoemd. 

Ik zag de band helaas maar één keer live. David Roback liet de spotlights aan Hope Sandoval, maar speelde prachtige psychedelische gitaarlijnen. Met David Roback verliest de popmuziek misschien geen hele grote naam, maar wel een bijzonder getalenteerd muzikant. Erwin Zijleman