woensdag 12 februari 2020

Nada Surf - Never Not Together

Nada Surf verkeerde de afgelopen jaren al in topvorm, maar legt de lat nog een beetje hoger met een nieuw album dat de perfecte popliedjes aan elkaar rijgt
Nada Surf is de band van de culthit Popular uit 1996, maar het is ook de band van een aantal uitstekende albums, waaronder drie topalbums die in het afgelopen decennium werden uitgebracht. Dat het nog wat beter kan laat de band uit New York horen op het deze week verschenen Never Not Together, dat vol staat met tijdloze popliedjes van een torenhoog niveau. Het zijn popliedjes vol citaten uit de powerpop met hier en daar een vleugje 80s of psychedelica. Het zijn popliedjes waarvan je alleen maar heel gelukkig kunt worden, maar ze steken ook nog eens razendknap in elkaar. Fantastisch album van deze wat ondergewaardeerde Amerikaanse band.


Nada Surf debuteerde in 1996 met het aardige maar zeker niet opzienbarende High/Low, dat in de vorm van de single Popular echter wel een onbetwiste culthit bevatte. De band uit New York wordt dankzij die geweldige single nog wel eens uit de archieven gehaald als “one hit wonder” of de Nederlandse variant eendagsvlieg, maar dat is Nada Surf zeker niet. 

De eerste jaren van haar bestaan teerde de band misschien nog vooral op die eerste single, maar vanaf het uitstekende Let Go uit 2002 is Nada Surf een band waarmee serieus rekening moet worden gehouden, althans dat vind ik. 

Het afgelopen decennium trok de Amerikaanse band misschien niet heel veel aandacht, maar was het wel in topvorm met drie uitstekende albums, If I Had A Hi-Fi uit 2010, The Stars Are Indifferent To Astronomy uit 2012 en You Know Who You Are uit 2016, die stuk voor stuk het predicaat krent uit de pop meer dan verdienden. Dat Nada Surf ook in het vierde decennium van haar bestaan nog een rol van betekenis speelt laat de band helemaal aan het begin van het decennium horen op het deze week verschenen Never Not Together. 

Het nieuwe album van Nada Surf is een album dat je op meerdere manieren kunt beluisteren. Luister wat oppervlakkig en je hoort een serie buitengewoon aanstekelijke en volstrekt tijdloze popliedjes. Het zijn popliedjes die rijkelijk citeren uit de archieven van de 90s powerpop, maar veel songs op Never Not Together hebben ook een 80s feel of sluiten voorzichtig aan bij de neo-psychedelica van de afgelopen twee decennia. Het zijn popliedjes die vooral gitaar georiënteerd zijn, al hebben synths aan terrein gewonnen in het geluid van Nada Surf, dat in de persoon van Matthew Caws beschikt over een uitstekend zanger. 

Luister net wat beter en je hoort hoe goed de popliedjes van Nada Surf zijn. Zowel in muzikaal als in vocaal opzicht verkeert de band in topvorm. Het gitaarwerk is prachtig en veelkleurig, de synths kleuren de open ruimtes in de songs fraai in en de zang is verrassend trefzeker. De songs zijn zonder uitzondering ijzersterk. Het zijn songs die je bij eerste beluistering al jaren lijkt te kennen en die vrijwel onmiddellijk zorgen voor een goed gevoel. 

Nada Surf doet op Never Not Together iets dat het ook op haar vorige drie albums deed. Het lijkt allemaal zo simpel, maar ondertussen komt het ene na het andere perfecte popliedje voorbij. Het zijn popliedjes die waarschijnlijk maar een fractie van het publiek dat ooit viel voor Popular zullen bereiken, maar als ik luister naar het nieuwe album van Nada Surf luister, kan ik er alleen maar heel vrolijk van worden, waarna deze vrolijkheid langzaam maar zeker plaats maakt voor diepe bewondering. 

Never Not Together is een album dat niet vernieuwt en dat waarschijnlijk niet hoeft te rekenen op superlatieven van de critici, maar wat ben ik blij met dit album. Never Not Together speelde al na een paar minuten een gewonnen wedstrijd en bij iedere volgende beluistering van het album worden de songs alleen maar leuker en onweerstaanbaarder. Ook ik vond Popular een geweldige single, maar de albums die Nada Surf vanaf 2002 maakte vond ik nog veel beter. De laatste drie albums van de band uit New York waren nog wat beter, maar worden nu stevig overtroffen door Never Not Together. Prachtplaat. Punt. Erwin Zijleman

De muziek van Nada Surf is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://nadasurf.bandcamp.com/album/never-not-together.