25 februari 2020

Lanterns On The Lake - Spook The Herd

De Britse band Lanterns On The Lake imponeert met een album vol dynamiek en avontuur, wonderschone zang en songs die overlopen van intensiteit en schoonheid
De muziek van Lanterns On The Lake is me tot dusver wat ontgaan, maar wat maakt de band uit Newcastle indruk met haar vierde album. De instrumentatie varieert van groots en dreigend tot ingetogen en indringend en kleurt altijd prachtig bij de geweldige zang van Hazel Wilde, die keer op keer garant staat voor kippenvel. De songs van de band lopen over van dynamiek, intensiteit en schoonheid en sleuren je mee op een rollercoaster rit langs een handvol invloeden. Spook The Herd ontroert en grijpt je bij de strot, maar het album blaast je ook van je sokken met imposante geluidsmuren. Bijzonder indrukwekkend album van deze Britse band.


Lanterns On The Lake. Ik denk dat ik alle albums van de Britse band wel eens in handen heb gehad (de covers van de albums kwamen me in ieder geval stuk voor stuk bekend voor), maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit (goed) heb geluisterd naar de muziek van de band uit Newcastle. Tot nu dan, want het deze week verschenen Spook The Herd kwam wel direct uit de speakers en maakte ook direct een onuitwisbare indruk. 

Lanterns On The Lake combineert in de openingstrack van haar vierde album grootse klanken met invloeden uit de dreampop met subtiele pianoklanken en de prachtige stem van zangeres Hazel Wilde, die diepe indruk maakt als zangeres. 

In de openingstrack klinkt het geluid van Lanterns On The Lake nog als dat van bijvoorbeeld Beach House, maar in de tweede track nemen subtiele gitaarlijnen, stevige gitaarlijnen, complexe ritmes en stevig aangezette strijkers het over. Ook in deze tweede track, die werkelijk prachtig in elkaar zit, maakt Hazel Wilde indruk met haar stem en speelt Lanterns On The Lake eigenlijk al een gewonnen wedstrijd. 

De band uit Newcastle schetst op Spook The Herd geen rooskleurig beeld van de Britse samenleving. De Brexit heeft de land tot op het bot verdeeld, de toename van geweld en de opkomst van extreem rechts boezemen angst in en met Boris Johnson heeft het Verenigd Koninkrijk een premier die op Trumpiaanse wijze regeert. Lanterns On The Lake wordt er niet vrolijk van, maar verpakt de maatschappijkritische teksten op haar vierde album in werkelijk wonderschone muziek. 

Het is muziek die aan van alles doet denken, maar uiteindelijk op niets lijkt. Het is muziek waarin subtiliteit en grootse klanken hand in hand gaan, wat zorgt voor heel veel dynamiek. Lanterns On The Lake kan een muur van geluid laten omslaan in een enkel pianoakkoord en omgekeerd en kan zowel betoveren met grootse als met behoorlijk ingetogen songs. 

Met name de drummer van de band maakt indruk met subtiel maar uiterst trefzeker drumwerk, maar ook het gitaarwerk op het album is van een bijzondere schoonheid en subtiliteit. Het combineert prachtig met de groots en meeslepend klinkende synths, die steeds weer wolken dreampop en postrock over laten drijven. Het klinkt fantastisch, maar de muziek van Lanterns On The Lake is ook spannend, waardoor je geen moment van dit album wilt missen. 

In muzikaal opzicht maakt de band uit Newcastle indruk, maar de zang van Hazel Wilde vind ik nog veel indrukwekkender. De Britse zangeres kan fluisterzacht zingen, maar blijft ook makkelijk overeind wanneer de instrumentatie op Spook The Herd los gaat. De zang op het album staat ook nog eens bijna continu voor kippenvel.

Spook The Herd is eens een album vol invloeden. Dreampop is al genoemd, maar ook psychedelica, postpunk en postrock dragen een steentje bij en daar blijft het zeker niet bij. De lijst met relevant vergelijkingsmateriaal blijft ook maar groeien. Van Siouxsie & The Banshees tot Mazzy Star en van Cowboy Junkies tot Weyes Blood, het is allemaal relevant, maar ook altijd maar heel even treffend. 

Lanterns On The Lake maakt 40 minuten muziek die opvalt door een enorme intensiteit en een enorme schoonheid. En beiden worden naarmate het album vordert en intiemere songs een belangrijkere rol gaan spelen alleen maar verder opgevoerd. Spook The Herd is mijn eerste serieuze kennismaking met de muziek van Lanterns On The Lake en ik ben diep, diep onder de indruk. Erwin Zijleman

De muziek van Lanterns On The Lake is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://lanternsonthelake.bandcamp.com/album/spook-the-herd.