woensdag 5 februari 2020

Squirrel Flower - I Was Born Swimming

Squirrel Flower overtuigt op haar debuut met een geweldige stem en een fraai donker en dreigend gitaargeluid dat zorgt voor een unieke sfeer en een eigen sound
Squirrel Flower is de fraaie artiestennaam van een singer-songwriter uit Boston, die direct met haar debuut een onuitwisbare indruk maakt. Ze doet dit met een donker en broeierig gitaargeluid dat ingetogen maar ook opvallend zwaar aangezet kan zijn en dat vaak wat psychedelisch klinkt. Het combineert mooi met de al even donkere en zware ritmesectie en met de indrukwekkende strot van de jonge muzikante uit Boston. Hier en daar heeft het wat van Julien Baker, maar Squirrel Flower heeft ook een duidelijk eigen geluid, waarmee ze zich onderscheidt van de moordende concurrentie in het genre.


I Was Born Swimming is het debuut van Squirrel Flower en het is wat mij betreft een verpletterend debuut. Squirrel Flower is overigens het alter ego van de uit Boston, Massachusetts, afkomstige Ella O'Connor Williams, die voor zover ik weet nog niet eerder van zich liet horen. 

I Was Born Swimming heeft maar een paar noten nodig om een onuitwisbare indruk te maken. Direct in de eerste noten hoor je een opvallend krachtige stem en een wat donker gitaargeluid, dat na een minuutje voorzichtig tot uitbarsting komt. Na de uitbarsting neemt de muzikante uit Boston ook nog even gas terug en hoor je dat ze ook prachtig zacht kan zingen. Het is een openingstrack die nog geen drie minuten duurt, maar ik was na deze kleine drie minuten verkocht. 

Ook op de rest van haar debuutalbum imponeert Squirrel Flower als zangeres en bedwelmt ze met een donker gitaargeluid en een loodzware ritmesectie. Hier en daar hoor ik wat van Julien Baker, maar de muzikante uit Boston schuift ook op richting de wat stevigere rock van een band als The War On Drugs. Ook de muziek van het vorig jaar terecht zo geprezen Big Thief draagt zinvol vergelijkingsmateriaal aan, al is de muziek van Squirrel Flower volledig gitaar geori├źnteerd en is ze in technisch opzicht een veel betere zangeres dan Adrienne Lenker. Qua sfeer doet I Was Born Swimming tenslotte wel wat denken aan de muziek van Torres, al is de instrumentatie op het album van Squirrel Flower minder elektronisch en is haar stem expressiever. 

I Was Born Swimming laat zich verder lastig in een hokje duwen. Wanneer Ella O'Connor Williams vocaal uithaalt zit ze ergens tussen de 60s psychedelica van Jefferson Airplane en Mazzy Star in, maar de singer-songwriter uit Boston verwerkt ook invloeden uit de dreampop, 90s indierock en de indierock van tijdgenoten als de al eerder genoemde Julien Baker. 

Wat I Was Born Swimming zo’n interessante plaat maakt is de bijzondere sfeer. Het debuut van Squirrel Flower is een album van de nacht dat continu bedwelmt en bezweert. Dat doet Ella O'Connor Williams vooral met prachtig gitaarwerk, maar ook haar krachtige stem beschikt over hypnotiserende vermogens. Het is een stem die prachtig zuiver klinkt en die werkelijk alle kanten op kan. 

Het prachtige geluid op het album is ook de verdienste van producer Gabe Wax, die werkte met Adrienne Lenker, Soccer Mommy en The War On Drugs. I Was Born Swimming draagt de sporen van al het bovenstaande werk. Het debuut van Squirrel Flower heeft de intimiteit en emotie van Arienne Lenker, de goede songs van Soccer Mommy en het fraaie rockgeluid van The War On Drugs. 

Hier en daar is het een behoorlijk zwaar aangezet geluid, maar ook als het gitaargeweld aanzwelt houdt de muziek van Squirrel Flower iets looms en intiems, maar op hetzelfde moment iets donkers en dreigends. En ook als de instrumentatie opeens betrekkelijk sober is, zoals in een aantal van de slottracks, blijft Ella O'Connor Williams moeiteloos overeind. 

Er zijn momenteel heel veel jonge vrouwen of misschien zelfs wel teveel jonge vrouwen actief in het indie-rock segment, maar Squirrel Flower laat op I Was Born Swimming in alle opzichten een origineel geluid horen. Singer-songwriter muziek, rock en psychedelica vloeien steeds weer naadloos prachtig samen in een geluid waarin zowel het gitaarwerk als de vocalen imponeren. Dat we nog veel van Squirrel Flower gaan horen, lijkt me na beluistering  van dit debuut zeker. Erwin Zijleman

De muziek van Squirrel Flower is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://squirrelflower.bandcamp.com/album/i-was-born-swimming.