donderdag 13 februari 2020

Lynne Hanson - Just Words

De Canadese singer-songwriter Lynne Hanson stond altijd al garant voor kwaliteit, maar legt de lat met haar nieuwe album weer net iets hoger
Lynne Hanson draait inmiddels al heel wat jaren mee en heeft een aantal prima albums op haar naam staan. Het zijn albums die helaas slechts in kleine kring aandacht trekken en daar moet nu maar eens verandering in komen. Just Words is immers nog wat beter dan haar vorige albums en staat vol sterke songs. Het zijn songs die alle meerdere hoeken van de Americana verkennen en die opvallen door prachtig gitaarwerk, een fraaie productie en de bijzondere stem van Lynne Hanson, die de songs van de Canadese singer-songwriter voorziet van veel gevoel en doorleving. Hoogste tijd voor de doorbraak van deze zeer getalenteerde muzikante.


Lynne Hanson is een Canadese singer-songwriter, die met Just Words alweer haar zevende album heeft uitgebracht. De voorgaande albums van de singer-songwriter uit Ottawa ken ik bijna allemaal en bevielen me goed en het verbaasde me eerlijk gezegd dan ook dat geen van deze albums is besproken op deze BLOG. 

Met name River Of Sand uit 2014 heb ik heel vaak beluisterd, net als de eerste twee albums van Lynne Hanson, die overigens verschenen voor de geboorte van deze BLOG. Ook het deze week verschenen Just Words is een album dat vrij makkelijk overtuigt. 

Lynne Hanson is voorzien van een wat donker stemgeluid, maar het is ook een stem vol kracht en doorleving en een stem die anders klinkt dan die van de meeste soortgenoten van de Canadese singer-songwriter. Een Canadees radiostation riep Lynne Hanson een paar jaar geleden uit tot “Canada’s own queen of Americana” en die eretitel doet ze zeker eer aan op haar nieuwe album. 

Just Words is een album dat binnen de Americana een opvallend breed palet bestrijkt. Lynne Hanson kan ingetogen en folky klinken, maar ook rauw en bluesy en kan ook nog eens uit de voeten met emotievolle country of met inventieve jazzy klanken. Al die invloeden verwerkt ze in een duidelijk eigen geluid. Het is een geluid dat vooral vertrouwt op haar bijzondere stem, die vaak gezelschap krijgt van lekker gruizig gitaarwerk. 

In muzikaal en vocaal opzicht waren de albums van Lynne Hanson altijd al dik in orde, maar Just Words valt ook nog eens op door een serie ijzersterke songs. Het zijn songs die aan de ene kant lekker in het gehoor liggen en makkelijk blijven hangen, maar het zijn ook songs die eigenzinnig klinken en het zijn songs die mooie verhalen vertellen. 

Als liefhebber van het genre overtuigde Lynne Hanson me met Just Words vrijwel onmiddellijk en ik heb het idee dat het zevende album van de Canadese singer-songwriter een grotere groep liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek moet kunnen overtuigen dan haar vorige albums deden. 

Just Words is fraai geproduceerd door de Canadese muzikant en producer Jim Bryson, die eerder werkte met de helaas uit beeld verdwenen Kathleen Edwards. Bryson heeft Just Words voorzien van een betrekkelijk sober, maar ook tegelijkertijd rauw en warm geluid vol mooie accenten, dat uitstekend past bij de stem van Lynne Hanson. Op het album is verder een belangrijke rol weggelegd voor gitarist Kevin Breit, die de muziek van de Canadese singer-songwriter voorziet van een fraai en veelkleurig gitaargeluid, dat haar mooie stem steeds weer prachtig ondersteunt, maar dat ook zelf nadrukkelijk de aandacht opeist. 

Lynne Hanson maakt, zoals eerder gezegd, al een kleine 15 jaar uitstekende albums, maar op Just Words klinkt ze net wat zelfverzekerder en veelzijdiger, zodat het niet gek is om Just Words uit te roepen tot haar beste album tot dusver. Just Words doet me wel wat denken aan de stevigere albums van Allison Moorer en hoger kan ik de lat echt niet leggen. Alle reden om eens te luisteren naar de even aanstekelijke als fraaie Canadese rootsmuziek van Lynne Hanson. Erwin Zijleman

Het oeuvre van Lynne Hanson is te downloaden vanaf haar website. Voor al haar vorige albums mag je zelf de prijs bepalen: https://lynnehanson.com/music.
Hiernaast kun je terecht op haar bandcamp pagina: https://lynnehanson.bandcamp.com.