20 februari 2020

Robert Vincent - In This Town You're Owned

De vijver met rootsalbums zit momenteel werkelijk overvol, maar het fraaie nieuwe album van de Britse muzikant Robert Vincent zou ik er zeker uitvissen
Een mooie instrumentatie, een warmbloedige productie, goede en aanstekelijke songs, een veelheid aan invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek en ook nog eens een uitstekende stem. Het zijn de basisingrediënten van In This Town You’re Owned van de Britse singer-songwriter Robert Vincent. Aan de hand van de gerenommeerde producer Ethan Johns zet de muzikant uit Liverpool op zijn derde album grote stappen en levert hij een album op dat binnen de Amerikaanse rootsmuziek alle kanten op schiet en stiekem ook nog een beetje van thuisbasis Liverpool meepikt. Luisteren en je bent  verkocht.


Robert Vincent is een Britse singer-songwriter, die met In This Town You’re Owned zijn derde album heeft uitgebracht. De eerste twee ken ik niet, maar het nieuwe album van de Britse muzikant vond ik direct bij eerste beluistering geweldig. 

De titeltrack waarmee het nieuwe album opent, trekt direct de aandacht met de uitstekende stem van Robert Vincent, maar het is ook een aanstekelijke song, die ook nog eens prachtig is ingekleurd, met fraaie vioolklanken als kers op de taart. 

Wat voor de openingstrack geldt, geldt ook voor de rest van het album. Robert Vincent toont zich op In This Town You’re Owned een uitstekend zanger en een getalenteerd songwriter, die tekent voor songs die lekker in het gehoor liggen, maar die ook opvallen door muzikaal vakmanschap. 

Robert Vincent is zoals gezegd Brits, maar op zijn nieuwe album klinkt hij vooral Amerikaans. In This Town You’re Owned maakt de Britse singer-songwriter Amerikaanse rootsmuziek in de breedste zin van het woord. Folk domineert op het album, maar Robert Vincent maakt ook uitstapjes richting omliggende genres en heeft hier en daar een zwak voor oude rock ’n roll. 

In This Town You’re Owned is niet alleen een prachtig klinkend album, maar het is ook een verrassend veelzijdig album. Het ene moment tekent de Britse muzikant voor een uptempo rock ’n roll songs, om vervolgens moeiteloos over te stappen op een zich langzaam voortslepende en soulvolle ballad. De instrumentatie is keer op keer zeer trefzeker en kleurt bovendien prachtig bij de stem van Robert Vincent, die steeds weer indruk maakt als zanger, ook als hij zich laat bijstaan door meerdere achtergrondvocalisten. 

De Britse muzikant kan zoals gezegd in meerdere uithoeken van de Amerikaanse rootsmuziek uit de voeten en staat steeds weer garant voor tijdloze klanken en een emotievolle voordracht. De warmbloedige klanken op het album verraden de hand van een ervaren producer. Dat klopt, want de muzikant uit Liverpool wist niemand minder dan Ethan Johns te strikken voor de productie van zijn nieuwe album. De gelouterde producer (zoon van de legendarische Glyn Johns, die werkte met de groten der aarde) weet zelf heel goed hoe een tijdloos rootsalbum moet klinken, maar heeft ook een indrukwekkend CV, waarop de namen van onder andere Ryan Adams, Paul McCartney, Ray LaMontagne en Laura Marling prijken. 

Ook Robert Vincent profiteert nadrukkelijk van de vaardigheden van Ethan Johns en heeft op zijn nieuwe album een, naar verluidt vrijwel live opgenomen, geluid dat aanvoelt als een warm bad. Het is een warm bad waarin de bijzonder mooie en ook karakteristieke stem van de muzikant uit Liverpool uitstekend gedijt. 

In This Town You’re Owned is een rootsalbum dat direct aangenaam aanvoelt, maar de songs van Robert Vincent worden beter als je ze een paar keer hebt gehoord. Het is de afgelopen jaren dringen in dit genre, maar Robert Vincent kan de concurrentie met zijn Britse en Amerikaanse soortgenoten aan dankzij een betere stem, betere songs en een prachtige instrumentatie en productie. In This Town You’re Owned is pas mijn eerste kennismaking met de muziek van Robert Vincent, maar het is een kennismaking die naar veel en veel meer smaakt. Erwin Zijleman