zaterdag 15 februari 2020

Tami Neilson - CHICKABOOM!

Tami Neilson slingert je een aantal decennia terug in de tijd en imponeert met een geweldige retro sound en een stem die je continu verplettert
Toen ik de muziek van Tami Neilson een paar jaar geleden voor her eerst hoorde vond ik het vooral een gimmick, maar na het beluisteren van SASSAFRASS! was ik anderhalf jaar geleden compleet overtuigd van haar talent. Het deze week verschenen CHICKABOOM! is nog een stuk beter en imponeert met een moddervet geluid vol invloeden uit de jaren 50 en 60. Tami Neilson schakelt moeiteloos tussen country, soul, rockabilly en nog veel meer en doet dit vol overtuiging. De Nieuw-Zeelandse zangeres beschikt over een geweldige stem, die herinnert aan uiteenlopende grootheden, maar blijft ook vooral zichzelf. Wat een geweldig album!


In de zomer van 2018 verscheen SASSAFRASS! van de in Canada geboren maar sinds 2007 vanuit Nieuw-Zeeland opererende Tami Neilson. De kleurige cover van het album en de schreeuwerige titel knalden er uit en hetzelfde gold voor de muziek van Tami Neilson. 

De Nieuw-Zeelandse muzikante moest op haar vierde album niets hebben van vernieuwing, maar greep vol vuur terug op een aantal decennia popmuziek met een voorliefde voor de jaren 50 en 60. De bonte mix van onder andere soul, country, rockabilly, blues, jazz en nog veel meer zat zo vol met verleiding dat je alleen maar als een blok kon vallen voor de retro van Tami Neilson. 

Het was retro die in muzikaal opzicht perfect werd uitgevoerd, maar het sterkste wapen van de Nieuw-Zeelandse muzikante was toch haar stem, die met orkaankracht uit de speakers kwam en herinnerde aan uiteenlopende vocale grootheden.

We zijn anderhalf jaar verder en Tami Neilson keert deze week terug met een nieuw album. Ook CHICKABOOM! is voorzien van een titel in chocoladeletters en heeft een cover die retro ademt. De foto op de cover laat Tami Neilson zien met een imposante suikerspin op haar hoofd en hier blijft het niet bij wanneer het gaat om retro. 

Ook in muzikaal opzicht neemt CHICKABOOM! je vrijwel onmiddellijk mee terug naar een aantal decennia geleden, om in de jaren 50 en 60 te blijven hangen. Tami Neilson wordt op de cover van haar nieuwe album “The Hot Rockin’ Lady of Country, Rockabilly & Soul” genoemd en dat is ze. 

Ook voor CHICKABOOM! wist Tami Neilson een aantal geweldige muzikanten naar de studio in het Nieuw-Zeelandse Auckland te lokken. Het zijn muzikanten die weten hoe de country, rockabilly en soul van een aantal decennia geleden moeten klinken, maar het zijn ook muzikanten die het geluid van weleer vol passie neerzetten en stiekem ook nog wat buiten de lijntjes kleuren. 

Het klinkt in muzikaal opzicht misschien nog wel lekkerder dan SASSAFRASS!, dat ik anderhalf jaar geleden al bestempelde als volstrekt onweerstaanbaar. De band speelt hecht, schakelt met speels gemak tussen stijlen en met name de gitarist tovert de mooiste noten uit zijn instrument. 

Het legt de perfecte basis voor de geweldige stem van Tami Neilson, die ook dit keer het beste van Patsy Cline, Peggy Lee, Etta James, Janis Joplin, Wanda Jackson, Bobbie Gentry en Amy Winehouse, om maar eens een aantal namen te noemen, weet te combineren. Het klinkt niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar het blaast je ook compleet van je sokken en tilt CHICKABOOM! bovendien een flink stuk boven het maaiveld uit. 

Tami Neilson imponeert 26 minuten lang met een bonte mix van stijlen en heel veel muzikaal en vocaal vuurwerk. 26 minuten … het lijkt misschien kort, maar na die 26 minuten hap je naar adem. En als je bent bijgekomen begint het feest gewoon nog een keer opnieuw. 

Ik ben lang niet altijd gek op dit soort retro klanken, maar CHICKABOOM! van Tami Neilson slingert je met een tijdmachine een aantal decennia terug in de tijd en laat horen dat het destijds nog best een beetje wilder en gepassioneerder had gekund. CHICKABOOM! is een album om heel, heel erg vrolijk van te worden, maar het is ook heel goed. SASSAFRASS! werd door lang niet iedereen serieus genomen, maar het nieuwe album van Tami Neilson verdient in brede kring diep respect. Erwin Zijleman

De muziek van Tami Neilson is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://tamineilson.bandcamp.com/album/chickaboom.