vrijdag 16 oktober 2020

Dead Famous People - Harry

Dead Famous People uit Nieuw-Zeeland kwam nooit tot het maken van een debuutalbum, maar bijna 35 jaar na de oprichting is er dan toch het driftig met zonnestralen strooiende Harry
Harry van Dead Famous People is een album dat bijna 35 jaar geleden gemaakt had moeten worden, maar het kwam er niet van. Frontvrouw Dons Savage heeft de band na al die jaren opnieuw leven ingeblazen en levert alsnog het zo vurig door John Peel gewenste debuutalbum af. Harry staat vol met zonnige popsongs met een hoofdrol voor fraaie gitaren en flink wat invloeden uit de jaren 80 en de drie decennia die er aan vooraf gingen. Niet iedereen zal vatbaar zijn voor de verleiding van Dead Famous People, maar iedereen die dit wel is gaat genadeloos voor de bijl voor het bijzonder aanstekelijke en heerlijk zonnige Harry.


Nieuwe releases uit Nieuw-Zeeland kunnen altijd rekenen op mijn onvoorwaardelijke aandacht. Wat je van ver haalt is echt niet altijd lekkerder, maar over het algemeen weten ze in Nieuw-Zeeland wel hoe je aanstekelijke popliedjes met een stevige bite maakt. Deze week stuitte ik op Harry van Dead Famous People. 

Het is het officiële debuut van de band uit het Nieuw-Zeelandse Auckland, waardoor ik er van uit ging dat het een stel jonge honden uit de muziekhoofdstad van het land betreft. Het verhaal achter Dead Famous People is echter bijzonder. De band rond muzikante Dons Savage werd halverwege de jaren 80 al opgericht en direct omarmd door de Nieuw-Zeelandse muziekscene en door de Britse radiomaker John Peel, wiens fijne neus voor talent helemaal tot het andere eind van de wereld reikte, wat in het pre-Internet tijdperk een prestatie van formaat was. 

John Peel nodigde de band uiteraard uit voor een van de naar hem vernoemde sessies en ook de rest van de muziekwereld was snel overtuigd van de genialiteit van Dons Savage. Nu is het soms lastig werken met een genie en om onduidelijke redenen ging het ook mis met Dead Famous People, dat al wel naar Londen was verhuisd om de wereld te veroveren. 

Dead Famous People ging roemloos ten onder voordat een volwaardig album was opgenomen en alleen dankzij het Britse Fire Records kunnen we nu genieten van de wederopstanding van Dead Famous People en haar frontvrouw Dons Savage. Bij eerste beluistering van Harry ging ik er overigens van uit dat Dons Savage een man was, maar het is wel degelijk een vrouw. 

Er zijn inmiddels bijna 35 jaren verstreken sinds de nooit voltooide doorbraak van Dead Famous People, maar de band doet op Harry alsof het gisteren gebeurd is en of Dons Savage alleen even weg is geweest om haar zoon (Harry) groot te brengen. Harry heeft een hoog jaren 80 gehalte en kijkt eerder terug naar de jaren 50, 60 en 70 dan vooruit naar de jaren 90 tot nu. 

De band strooit driftig met onweerstaanbare gitaarlijntjes die zo lijken weggelopen uit de jaren 80 (en die absoluut geïnspireerd zijn door het gitaarwerk van Johnny Marr) en voegt hier opvallende vocalen, flink wat nostalgie en een beetje drama aan toe. 

Boven alles maakt Dead Famous People op Harry popliedjes waarvan de zon onmiddellijk gaat schijnen. Enige liefde voor popmuziek uit de jaren 80 helpt absoluut bij het omarmen van Dead Famous People, want al het moois uit het decennium komt voorbij op het officiële debuut van de band, waarop zowel de instrumentatie als de zang behoorlijk stevig zijn aangezet. 

Ik vind persoonlijk dat lang niet alle muziek uit de jaren 80 de tand des tijds goed heeft doorstaan, maar Harry van Dead Famous People bevalt me uitstekend, mogelijk omdat de band haar inspiratie ook vindt in de voorliggende decennia en af en toe ook stevig citeert uit het oeuvre van Brian Wilson. 

Harry telt tien songs en duurt 33 minuten. Het zijn 33 minuten die ik met een grote glimlach heb doorgebracht en ook steeds weer doorbreng, ook al is het me soms net wat te bombastisch en soms ook wel wat eenvormig. Het bijna 35 jaar geleden al erkende talent van Dons Savage geeft alle songs op dit album echter net dat beetje extra en maakt van Harry een debuut dat alle aandacht verdient, al is het maar als guilty pleasure voor het ophalen van herinneringen aan de mooie jaren 80. Erwin Zijleman

De muziek van Dead Famous People is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://deadfamouspeoplefire.bandcamp.com/album/harry.


Harry van Dead Famous People is verkrijgbaar via de Mania webshop: