zaterdag 3 oktober 2020

Drive-By Truckers - The New OK

Een nieuw album van de Amerikaanse band Drive-By Truckers stond nog lang niet op de agenda, maar de band moest toch wat in coronatijd en het levert nog een prachtalbum op ook
Drive-By Truckers uit Athens, Georgia levert al een kleine twintig jaar alleen maar uitstekende albums af en heeft inmiddels een fraai stapeltje op haar naam staan. Op een nieuw album hadden we normaal gesproken nog wel even moeten wachten, maar dankzij de corona pandemie is er The New OK. Het is een album met materiaal dat deels stamt uit de sessies van het geweldige The Unraveling, dat maar net acht maanden oud is, maar de band nam tijdens de lockdown ook een aantal nieuwe songs op. En zoals we inmiddels van Drive-By Truckers gewend zijn is ook dit album weer heel goed. Wat een fantastische band is dit toch.


De Amerikaanse band Drive-By Truckers debuteerde in de tweede helft van de jaren 90 nog weinig opvallend, maar sinds het imponerende dubbelalbum Southern Rock Opera uit 2001 levert de band uit Athens, Georgia, het ene na het andere geweldige album af. Zelfs het vertrek van de zeer getalenteerde Jason Isbell deerde de band niet, want de albums van Drive-By Truckers zijn er sinds zijn vertrek zeker niet slechter op geworden. 

Drive-By Truckers etaleerde op het genoemde Southern Rock Opera nog vooral de liefde voor de Southern rock uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten, maar de afgelopen twee decennia is het geluid van de band steeds veelzijdiger geworden en zijn de teksten van Drive-By Truckers bovendien een stuk maatschappijkritischer dan in het verleden. 

Drive-By Truckers bracht in de eerste maand van 2020 (wat lijkt dat lang geleden overigens) het buitengewoon fraaie The Unraveling uit en dat is een album dat zeker op de groslijst voor mijn jaarlijstje staat. De Amerikaanse band begon vervolgens aan een tour die ruim een jaar had moeten duren, maar begin maart gooide de corona pandemie roet in het eten en zaten de leden van de band weer thuis. Met de handen in het haar als we voorman Patterson Hood moeten geloven, want de leden van Drive-By Truckers leven voor de muziek. Toen de tour was geannuleerd zat er dan ook maar één ding op: opnieuw de studio in. 

De band had nog wat restmateriaal van The Unraveling liggen en dacht in eerste instantie aan een EP, maar deze week verscheen, bijna uit het niets, een gloednieuw album van Drive-By Truckers, The New OK. The New OK bevat een aantal songs die in 2018 in de Memphis’ Sun Studios werden opgenomen tijdens de sessies voor The Unraveling, maar bevat ook een aantal songs die in coronatijd werden geschreven en opgenomen. Omdat The New OK flink wat restmateriaal bevat van The Unraveling sessies is het verleidelijk om te spreken van een tussendoortje, maar daar is het nieuwe album van Drive-By Truckers echt veel te goed voor. 

Net als de vorige albums van de band uit Athens, Georgia, is het een album dat wel raad weet met een verscheidenheid aan invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, inclusief de Southern Rock. Het album bevat een aantal stevige rocksongs, maar ook songs die wat soulvoller of bluesy klinken of tegen countryrock aanleunen. 

Het staat allemaal weer als een huis en zeker het gitaarwerk op het album is fantastisch en omdat de band beschikt over meerdere uitstekende zangers is The New OK ook in vocaal opzicht een veelzijdig album. Het spat allemaal uit de speakers, maar ook in tekstueel opzicht is The New OK een interessant album. 

Drive-By Truckers heeft de afgelopen vier jaar met grote regelmaat een somber beeld geschetst van de Verenigde Staten in het Trump tijdwerk en dat doet het ook weer op The New OK, waarop onder andere het politiegeweld aan de kaak wordt gesteld. Veel donkere wolken dus op The New OK, maar hier en daar gloort hoop op een betere toekomst, die zich hopelijk over precies een maand aandient. 

Ik was eerder dit jaar zeer gecharmeerd van The Unraveling, dat ik schaar onder de allerbeste albums van 2020. Of The New OK net zo goed is zal de tijd moeten leren, maar na het album een paar keer te hebben beluisterd is mijn oordeel al zeer positief. Drive-By Truckers had ongetwijfeld het liefst het hele jaar op het podium gestaan, maar ook het noodgedwongen verblijf in de studio levert iets heel moois op. Erwin Zijleman

De muziek van Drive-By Truckers is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://drivebytruckers.bandcamp.com.


The New OK van Drive-By Truckers is later dit jaar verkrijgbaar via de Mania webshop: